Primul gigant auto care anunță că părăsește piața rusă

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Până acum, producătorii auto străini care operează pe piața rusă au anunțat doar suspendarea producției (dacă o desfășoară pe teritoriul Federaţiei Ruse) și a aprovizionării cu maşini noi prin importuri. Acum însă, probabil din cauza situaţiei economice tot mai proaste, unii jucători se pregătesc să facă nişte paşi mai serioşi. 

Kommersant a scris, citând propriile surse, că General Motors a decis să părăsească Rusia, devenind prima companie care ia o asemenea decizie. GM se ocupă în prezent de concedierea angajaților din biroul local și a trimis deja notificări dealerilor despre oprirea livrărilor atât de mașini, cât și de piese. 

După publicarea materialului, în seara zilei de 19 aprilie, informaţia a fost într-o oarecare măsură confirmată oficial, însă fără a se intra în detalii, fiind anunţate doar următoarele: „Din cauza crizei din Ucraina și a sancțiunilor americane și internaționale aferente, GM a decis să extindă măsurile de oprire a operațiunilor în Rusia.”

Încă din 11 martie, Statele Unite au introdus o interdicție de facto a furnizării de mașini americane către Rusia. După aceea, concernul General Motors a așteptat clarificări de la autoritatea de reglementare americană, iar după ce le-au primit au decis să plece.

GM a suspendat importurile de mașini și activitățile comerciale în Rusia încă din 28 februarie.

De notat în context mai este că în 2015, tot GM a fost primul producător de automobile care a anunțat reducerea afacerilor sale pe fondul crizei și a scăderii cererii pieței ruse. Apoi Opel a părăsit piaţa, iar producția tuturor modelelor Chevrolet străine a fost oprită și toate proiectele promițătoare au fost reduse. 

În 2019, GM și-a vândut pachetul de acțiuni din societatea mixtă GM-AVTOVAZ către partea rusă, după care Chevy Niva s-a transformat în Lada Niva. Iar la sfârșitul lui 2020, concernul american a scăpat de ultimul activ din Federația Rusă: uzina GM de lângă Sankt Petersburg a fost vândută coreenilor de la Hyundai.

Până la începutul lui 2022, General Motors importase doar modele Chevrolet și Cadillac pe piața rusă. Între timp, pe lângă GM însuși, un alt importator s-a angajat în furnizarea de mașini sub marca Chevrolet, unele realizate în bază de licență la întreprinderi din Uzbekistan și Kazahstan. Livrările acestor autovehicule sunt acum suspendate, dar soarta ulterioară a acestui proiect nu a fost încă stabilită. Până de curând, piața rusă a fost o destinație de export importantă din punct de vedere strategic pentru compania uzbecă UzAuto.

Anul trecut, pe piața rusă au fost înmatriculate 5.767 de mașini Chevrolet noi (inclusiv produsele UzAuto) și 2.251 de Cadillac-uri. Concernul General Motors a reprezentat 0.5% din totalul vânzărilor de mașini noi. Inclusiv aceste cifre ne spun că Rusia nu este o piaţă atât de importantă pentru gigantul auto, astfel încât părăsirea acesteia nu va fi o mare pierdere.

Cmentariile sunt închise