(video) Paris 2024: Supercarul prototip Alpine Alpenglow s-a ales cu un V6 biturbo care consumă direct H2

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Alpine Alpenglow se îndreaptă spre participare în curse, dacă nu chiar spre producție în serie limitată! Spectaculosul show car a fost prezentat pentru prima dată în urmă cu doi ani, tot la Salonul Auto de la Paris.

De atunci, Alpine l-a perfecționat, iar anul acesta a fost construit un prototip funcțional, care a rulat chiar într-o sesiune de teste pe circuitul Spa-Francorchamps în luna mai, cu ambasadorul mărcii Zinédine Zidane la volan. Acest prototip, numit Alpenglow Hy4, este propulsat de un motor turbo de 2.0 litri și cu patru cilindri, alimentat cu hidrogen. Tot atunci s-a promis o nouă interpretare, cea arătată acum.

Noua versiune Alpenglow Hy6 este echipată cu un motor cu șase cilindri, dezvoltat de centrul de excelență în inginerie Alpine Hypertech.

Caracteristici cheie:

Inimă puternică

  • Prototipul rulant Alpine Alpenglow Hy6 alimentat cu hidrogen este conceput ca o adevărată mașină de curse bazată pe un șasiu LMP3 din carbon. Oreca a fost partener tehnic.
  • Un motor V6 biturbo de 3.5 litri din aluminiu, dezvoltat în doi ani chiar de Alpine, special pentru funcționarea cu hidrogen, este montat longitudinal în limitele ampatamentului.
    • Blocul cilindrilor are un unghi V de 100 de grade, patru arbori cu came și un sistem de lubrifiere cu carter uscat.
    • Diametrul cilindrului este de 95 mm, iar cursa pistonului este de 82.3 mm.
    • Mai sunt utilizate sisteme de injecție directă cu hidrogen și injecție suplimentară distribuită cu apă.
    • Sistemul de evacuare este fabricat din aliaj Inconel, rezistent la mare căldură.
  • Unitatea de propulsie produce 740 CP la 7600 rpm și 770 Nm la 5000 rpm. V6-le poate fi turat cu maximum 9000 rpm și generează un sunet specific, interesant, potrivit creatorilor.
    • Pentru comparație, motorul turbo de pe Alpenglow Hy4 producea 340 CP.
    • Împreună cu noul V6 funcționează o cutie de viteze secvențială Xtrac cu șase trepte, care trimite toate forțele pe puntea din spate.
    • Viteza maximă declarată a mașinii – peste 330 km/h.
  • Hidrogenul este stocat la o presiune de 700 bar în trei cilindri cu o capacitate de 2.1 kg fiecare. Acestea sunt amplasate în sidepods-uri și în spatele cockpitului, în compartimente ventilate și izolate de habitaclu. Un regulator de presiune reduce presiunea de la 700 la 200 de bari înainte de a coborî la presiunea necesară pentru injecția directă în camera de combustie.
    • Metodologiile de dezvoltare a motoarelor de Formula 1 au fost utilizate pentru a defini și a pune la punct elementele care stau la baza performanțelor acestui motor. Camera de combustie este proiectată pentru a utiliza hidrogen (mai exact, dihidrogen H2), favorizând mișcările turbulente pentru a se asigura că amestecul este omogen înainte de scânteie.
Alpine Alpenglow

Exterior

  • Caroseria supercarului reprezintă un cadru tubular cu panouri exterioare integrale din fibră de carbon în nuanță Specular Blue. Măsoară 5.2 metri lungime, 2.1 metri lățime și 1.14 metri înălțime. Folosește anvelope Michelin personalizate.
  • Exteriorul lui Alpenglow Hy6 diferă într-o serie de aspecte:
    • În partea posterioară s-a schimbat tot capacul de peste motor. Acum include o secțiune transparentă, o aripă verticală longitudinală și o altă aripă activă transparentă la capăt, care devine mată când terminațiile de eșapament integrate în stopuri emit vapori de apă.
    • Acoperișul are o dublă priză de aer NACA pentru alimentarea motorului.
    • Conducte de aer suplimentare au apărut și în fața mașinii.
Alpine Alpenglow

Deși interiorul nu ni se arată, aflăm următoarele

  • Șoferul și pasagerul pot aluneca peste brațele laterale, înclinate spre habitaclu, și pot ajunge cu ușurință la scaunele de tip scoică, perfect reglate, tapițate cu o nouă țesătură care reacționează la lumină în culori metalice și albastre.
  • Triunghiul din fața planșei de bord este încă prezent și este, de asemenea, unul dintre elementele distinctive tipice Alpine, evocând munții. Acesta oferă mai multe funcții vizuale pentru șofer: dă un semnal și o direcție și poate schimba culoarea, ca într-un joc video, pentru a indica, de exemplu, nivelul G-urilor laterale în timp real, turația motorului sau informații despre vitezele de trecere.
  • Tabloul de bord prezintă o bară transversală tubulară, în nuanță magenta, parțial ascunsă de o secțiune în formă de aripă de avion. Materialele folosite amintesc de lumea mașinilor sport, cu tapițerie din fibră de carbon, aluminiu și Alcantara, înfrumusețată cu motive imprimate 3D.
  • Există, de asemenea, un buton de pornire de culoare magenta și un volan de curse.
  • Pe laterale, pielea de carbon care acoperă rezervoarele laterale de combustibil sugerează forma acestora.
  • În cele din urmă, au fost integrate sloturi dedicate pentru montarea unor mini-camere de acțiune pentru a surprinde sunetul și imaginea deplasărilor pe circuite.

Iată cum arată interiorul lui Hy4:

Perspective

Alpine susține că Alpenglow Hy6 nu este doar un prototip, ci un purtător al tehnologiilor viitoare. Perspectivele de lansare ale unui model de producție sunt încă vagi, deși compania nu exclude o astfel de posibilitate.

Cele două soluții principale pentru propulsia pe bază de hidrogen sunt celula de combustie (care produce electricitate pentru a alimenta un motor electric) și motorul cu ardere internă alimentat direct cu hidrogen. Alpine a optat pentru aceasta din urmă, deoarece combină mai multe avantaje ale unei mașini de curse, nu în ultimul rând senzația foarte similară a motorului pentru șofer și un sunet care este în întregime în conformitate cu filosofia de curse Alpine. Aceste avantaje includ o putere ridicată, o eficiență excelentă la sarcini grele și cerințe reduse de răcire, deoarece o mare parte din căldură se disipează prin sistemul de evacuare.

Aceste argumente favorizează continuarea pe această cale, care face obiectul cercetării și dezvoltării Alpine pentru a optimiza în continuare acest tip promițător de motorizare. În ceea ce privește soluțiile de stocare a hidrogenului, Alpine este unul dintre cei mai importanți producători în vederea trecerii la hidrogenul lichid, o schimbare de paradigmă care poate fi mai bine integrată în mașină și poate fi realimentată rapid.

Alpine Racing este foarte atentă la schimbările din regulamentele de competiție și ia notă de planul ACO și FIA de a autoriza participarea mașinilor alimentate cu hidrogen începând cu maratonul de la Le Mans din 2028.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise