(video) Mercedes-Benz intenționează să schimbe conceptul de frâne tradiționale
Progresul în industria auto este de neoprit, dar mai ales în domeniul mașinilor electrice, acolo unde se caută reducerea greutății și eficiența maximă. Iar un pionier precum este Mercedes-Benz face pași concreți pentru a-și păstra inclusiv titlul.
Vehiculele electrice moderne se bazează din ce în ce mai mult pe un puternic sistem de frânare regenerativă decât pe mecanisme de frânare tradiționale. Acest lucru creează chiar probleme operaționale: de exemplu, frânele modelelor Tesla suferă din cauza lipsei de solicitare și, prin urmare, necesită întreținere mai des. Iar Volkswagen, pe platforma sa MEB, utilizează frâne ieftine cu tambur pe puntea din spate, aproape fără pierderi de eficiență.
Potrivit inginerilor Mercedes-Benz, frânarea regenerativă este suficientă pentru mașinile electrice în 98% din cazuri, iar frânele convenționale sunt necesare doar în situații de urgență. Prin urmare, Mercedes-Benz se gândește să scape complet de mecanismele obișnuite de frânare, înlocuindu-le cu un alt sistem.
Conceptul IN-DRIVE BRAKE
Inginerii au eliminat mecanismele de frecare de pe roți și le-au mutat în ambalajul electromotorului. Soluția permite, în primul rând, reducerea maselor nesuspendate cu până 90 kg, ceea ce va avea un efect favorabil asupra manevrabilității.
Într-al doilea rând, jantele pot fi complet închise din motive aerodinamice, fără a mai fi necesară ventilarea frânelor pe cale naturală și fără să mai fie ”contaminate” de praful abraziv de la plăcuțele șterse. Într-al treilea rând, astfel de frâne ascunse sunt mai puțin în stare de a intra în contact cu apa.
Printre alte avantaje ale noului concept, potrivit Mercedes, se numără: ocuparea unui spațiu mic, uzură minimă, nu ruginește și nu necesită practic întreținere, nu ar exista emisii de particule în atmosferă. Zgomotul de frânare și curățarea frânelor ar putea deveni, de asemenea, un lucru din trecut. Iar efectul de frânare este ușor de controlat și nu se estompează chiar și la sarcini grele.
Noile mecanisme de frecare sunt montate pe părțile laterale ale unității de acționare electrică (EDU). Designul include două discuri – unul montat pe arborele motor și celălalt static. Acestea au o suprafață de contact semnificativ mai mare decât plăcuțele tradiționale de frână cu disc. Există și tăvi mici pentru colectarea prafului abraziv, dar și un sistem de răcire cu lichid pentru a preveni supraîncălzirea.
În cazul în care mașina electrică are un singur electromotor, a doua osie poate fi dotată cu mecanisme de frecare separate în afara EDU.
Frânele inovatoare pentru vehiculele electrice se află încă în faza de dezvoltare și testare. Decizia finală privind introducerea lor în vehiculele de serie va fi luată după finalizarea întregii serii de teste.
Cmentariile sunt închise