Acumulatorul maşinii pe timp de iarnă. Problemele care pot apărea şi sfaturi simple pentru întreţinere

Când se apropie anotimpul rece, în adevăratul sens al cuvântului, acumulatorul maşinii are mereu de suferit. În continuare vă oferim câteva sfaturi simple de întreţinere pentru ca acumulatorul automobilului dvs să fie păstrat în condiţii optime.

FOTO: halfords.com

Sunt lucruri care nu se schimbă niciodată. De exemplu, că în fiecare an vine o perioadă de frig şi, odată cu ea, apar şi probleme la pornire din cauza acumulatorului.

De ce se întâmplă aşa ceva? Trei dintre motive ar fi următoarele:

1. În primul rând, dacă temperatura coboară sub zero grade, scade puterea şi performanţa acumulatorului. La –20 grade, acesta rămâne doar cu un potenţial de circa 50% din puterea iniţială. Singura soluţie pentru această problemă este să se parcheze maşina într-un garaj cu temperaturi pozitive.

2. În al doilea rând, când se merge pe distanţe scurte, scaunele încălzite, sistemele de încălzire electrice disponibile la unele maşini sau luneta încălzită electrică storc bateria de putere şi o suprasolicită.

Încercaţi, pe cât posibil, să nu porniţi prea mulţi consumatori electrici dacă vă deplasaţi pe distanţe scurte. Evident că dacă timpul petrecut la volan este mai lung, atunci acumulatorul are timp să se reîncarce.

3. În al treilea rând, întreţinerea deficitară duce la o funcţionare slabă a acumulatorului.

FOTO: kiplinger.com

Cât priveşte înteţinerea, iată o listă de lucruri pe care le poţi verifica regulat:

– din cauza mizeriei şi a umidităţii ce se formează în jurul bornelor de la baterie se pot produce scurtcircuite;

– cureaua ce antrenează alternatorul poate fi uzată, iar atunci acumulatorul nu se încarcă suficient;

– legătura la masă de pe caroserie la acumulator trebuie să fie curată şi fără rugină; aceasta împiedică fluxul curentului;

Vezi şi: (video) Mașina refuză să pornească iarna? Iată ce ar trebui să faceți

– menţineţi curate bornele acumulatorului; încercaţi să înlăturaţi straturile groase de oxizi;

– pentru acumulatorii ce necesită întreţinere, verificaţi dacă au apă distilată suficientă;

– mergeţi regulat la ateliere specializate pentru a verifica buna funcţionare a acumulatorului şi a alternatorului, în special înainte de venirea iernii; testerele speciale pot da informaţii din timp despre momentul când acumulatorul trebuie schimbat;

– dacă ştiţi că acumulatorul are probleme, dar încă nu aveţi bani să-l schimbaţi, puteţi să-i prelungiţi viaţa dacă, pe timpul nopţii, îl conectaţi la un redresor (încărcător).

– verificaţi în service consumatorii mascaţi; aceştia pot consuma acumulatorul atunci când maşina este oprită (de exemplu: sistemul de alarmă montat individual, nu cel din uzină);

FOTO: startrescue.co.uk

Dacă maşina ta porneşte sesizabil mai greu în momentul în care a venit iarna – nu mai aştepta prea mult. Acestea sunt primele semne că acumulatorul maşinii nu mai are mult de trăit.

Este mai bine să acţionezi preventiv şi să-l schimbi, decât să rămâi blocat cu maşina atunci când ai mai multă nevoie de ea!

Sursă: Autovit

Cmentariile sunt închise