Un şofer a încercat să cumpere vinieta moldovenească online. Iată ce nereguli a depistat
După câte poate aţi aflat, începând din ziua de ieri, 20 februarie 2017, vinieta moldovenească poate fi procurată online. Un astfel de serviciu a fost implementat pentru a putea fi reduse cozile la vamă.
De curând, un şofer din Republica Moldova a decis să testeze noua soluţie care vine să uşureze procesul de achiziţie a vinietei, dar şi să economisească timpul.
Astfel, am aflat că serviciul online este pe alocuri “firav” şi are câteva deficienţe, printre care una o considerăm ca fiind gravă. Să urmărim deci paşii pe care i-a făcut automobilistul pentru a-şi cumpăra o vinietă.
1. Intrați pe site-ul vinieta.gov.md. Și doar pe el. Nu a fost creat nici un ”alias” gen vignette.gov.md, dar despre vignette.md în general tac. Cum să cheltuie autorităţile 39 de dolari (cu referire la procurarea unei adrese noi pe internet) ca să fie mai comod oamenilor.
2. Completați câmpurile obligatorii. Am completat în browserul Safari dar …. nu merge. Eroare.
Respectiv alţi şoferi trebuie să ştie că nu în toate navigatoarele de internet poate fi accesat corect serviciul.
2a. Se recomandă Google Chrome pentru a completa câmpurile necesare.
3. Urmează o redirecţionare pe portalul M-Pay. Prețul pentru vinietă este deja schimbat în lei moldoveneşti, însă nu este indicat că suma de 85.31 este în valută naţională.
A fost selectată limba engleză pentru a simula operaţiunile pe care le-ar face un şofer străin.
4. Ulterior apar câteva opţiuni de plată.
5. Selectând plata cu un card bancar, apar câteva bănci comerciale din Moldova (trei la număr) şi opţiunea “Altă bancă”.
Interesant ce va gândi un vorbitor de limbă engleză la această ultimă opțiune, dacă toată interfaţa este în limbă engleză şi doar o inscripţie este în română.
6. Opțiunea “Altă bancă” din nou accesează un serviciu electronic care aparţine unei bănci din cele trei menţionate.
Taxa a fost achitată cu un card bancar estonian.
7. În continuare apare o factură. Şi aici, chiar dacă pagina e setată în engleză, o parte din texte sunt afişate în limba română, fapt care ar crea incomodităţi pentru şoferii care nu cunosc limba noastră.
8. La final, pagina care a arătat confirmarea achitării a fost afişată doar în limbă română.
Drept concluzie, şoferul care a cumpărat o vinietă valabilă pentru şapte zile, cere autorităţilor să i se întoarcă banii. De ce? Pentru că acesta are deja o vinietă procurată şi care expiră la 3 martie 2017.
Astfel, cea mai mare deficienţă constă în faptul că un asemenea serviciu simplu nu are acces sau încă nu este conectat la o bază de date pentru verificarea vinietelor. Dacă ar fi existat o astfel de reţea, fiecare şofer ar fi preîntâmpinat că are o vinietă care încă este valabilă înainte de vreun transfer al banilor săi
“Cam asta e. Serviciu bun, dar cu multe greșeli. Probabil mai sunt bug-uri”, încheie blogger-ul Eugen Luchianiuc.
Cmentariile sunt închise