Moldova: Toţi conducătorii auto vor trebui să-şi lase amprentele într-o bază de date
Conducătorii auto din Moldova vor fi obligaţi să-şi lase amprentele palmelor şi degetelor într-o bază de date, pe care autorităţile o vor crea după modelul celor folosite deja în mai multe state europene, cu scopul de a intensifica cooperarea transfrontalieră, în special în domeniul combaterii terorismului și a criminalității transfrontaliere.
Un proiect de hotârâre de modificare a unei legi cu privire la înregistrarea datelor dactiloscopice va ajunge pe masa Guvernului, însă iniţial acesta a fost lansat pentru consultări publice de către Ministerul Afacerilor Interne.
Un motiv care impune modificarea hotărârii este lipsa unui mecanism de colectare a informaţiei dactiloscopice de la conducătorii auto. În pofida faptului, că actul legislativ nominalizat prevedea din start dactiloscoparea obligatorie de stat a conducătorilor auto, începând cu anul 2002 până în prezent nu a fost prezentată nici o informație dactiloscopică în privința acestei categorii.
Noile amendamente incluse în proiectul hotărârii au ca scop activizarea procesului de colectare a acestor date prin implicarea altor autorități publice decât Ministerul Afacerilor Interne, mecanism nefuncţional până în prezent. Astfel, se doreşte ca în acest proces de înregistrare a amprentelor să fie implicate Secțiile de calificare a conducătorilor auto, prezente în 11 raioane din ţară.
Conform noilor prevederi normative, procedura de înregistrare dactiloscopică de stat pentru categoria conducătorilor auto urmează a fi una simplificată și rapidă, aceasta constând din preluarea impresiunilor digitale și palmare doar cu ajutorul live-scanerelor. Cheltuielile în acest sens se ridică la 2.3 milioane de lei.
În prezent, în Republica Moldova sunt înregistraţi peste un milion de conducători auto. Înregistrarea amprentelor digitale și palmare ale acestora în evidențele dactiloscopice va crea noi oportunități în identificarea persoanelor şi urmelor amprentelor ridicate de la locul infracţiunilor ale căror autori sunt necunoscuţi, existând posibilitatea descoperirii infracţiunilor cu autori necunoscuţi, inclusiv din anii precedenți.
Cmentariile sunt închise