(foto/video) Citeşte asta şi ţine cont! Cum să alegi o cameră de bord care să nu te dezamăgească
Tot mai mulţi şoferi din ţara noastră optează pentru camere de bord în automobilele personale, un trend care a apărut acum câţiva ani şi care a venit din exterior. Aceste dispozitive compacte au o serie de avantaje utile în unele situaţii, iar mai nou există deja maşini pe piaţă care se oferă cu unele integrate.
În context, am făcut un articol-instrucțiune, pe care dacă îl vei citi, la sigur te va ajuta să-ţi alegi “partenerul” de călătorii. Dar înainte de toate să enumerăm acele avantaje ale unei camere de bord.
În primul rând o cameră de bord te poate ajuta foarte mult în cazul unui accident. Atunci când faci unul sau eşti implicat, felul în care îți este construit dosarul de către compania la care ai încheiată asigurarea joacă un rol extrem de important. Filmarea de pe camera video poate o fi probă mai mult decât elocventă care poate fi pusă la dosar. În felul acesta, șoferul nevinovat va putea fi despăgubit corespunzător. Există unele țări în care înregistrarea video este obligatorie pentru ca firma de asigurări să despăgubească șoferul, spre exemplu Rusia.
Un al doilea avantaj ar fi că filmarea video realizată cu o cameră de bord te poate ajuta în cazul unui abuz al oamenilor legii. Se poate întâmpla şi asta, şi nu numai la noi în ţară.
Știm cu toții că uneori putem fi victimele unor abuzuri făcute chiar de către oamenii legii. Suntem de părere însă că aceste întâmplări nefericite nu reprezintă o regulă, ci mai degrabă doar niște cazuri izolate. Oricum, filmarea video se poate dovedi de folos și în aceste cazuri. De asemenea, este bine de știut că proba video poate fi utilizată chiar și în instanță în unele cazuri. Iar folosirea ei în instanță se poate dovedi a fi decisivă în cele mai multe cazuri.
Al treilea avantaj este că poți surprinde unele momente interesante “în mod automat”. Sigur, nu doar pentru asta îți vei cumpăra o cameră video pentru autoturismul tău, dar, dacă tot vorbim despre beneficiile unei camere video, putem menționa și acest lucru. Nu de puține ori ni s-a întâmplat să fim la volan și să fim martorii unor întâmplări haioase sau interesante pe care am fi vrut să le surprindem dar nu am avut cum, fiind la volan. În aceste cazuri o cameră video pornită permanent ne va fi de mare folos. Și, cine știe, poate că filmulețul nostru va deveni viral mai apoi pe rețelele de socializare! (cu ajutorul AutoBlog.MD).
Aşadar, avantajele le-am trecut în listă, să trecem acum la momentele importante, cele care trebuie luate în considerare în procesul de alegere unei camere de bord de calitate.
-
Construcția
Piaţa camerelor de bord este invadată de produse care au construcții diferite. Fiecare dintre acestea au avantaje și dezavantaje.
1. Tradițională
Camera, unitatea de control și ecranul se află într-o singură carcasă. O astfel de cameră este bună nu numai prin simplitatea sa, ci și prin faptul că are doar un singur cablu de alimentare. Un dezavantaj ar putea fi dimensiunile sale, mai ales dacă ecranul este încorporat.
2. Modulară
Camera și unitatea de control, mai rar ecranul, sunt părți separate. O cameră compactă nu atrage atenția foarte mult, iar unitatea de comandă după setarea inițială poate fi ascunsă în sertarul pentru mănuşi, de exemplu, și se extrage cu ușurință de acolo dacă este necesar. Dar există și dezavantaje: o mulțime de fire și un preț mai mare.
3. Tip oglindă retrovizoare
Toate componentele camerei de bord sunt ascunse într-o oglindă retrovizoare care se ataşează de cea care se găseşte în interiorul oricărui automobil. Obiectivul camerei de luat vederi este în spate, iar ecranul este direct după oglindă și nu este vizibil când este oprit.
Aici dezavantajele ar fi un preț mai ridicat, cabluri în unele cazuri și o imposibilitate de utilizare convenabilă în afara mașinii.
https://www.youtube.com/watch?v=1Ym9msdqQCQ
4. Dispozitive hibride
O cameră de bord, combinată cu un navigator sau cu un detector de radare. Există chiar și modele care pot fi folosite în afara mașinii ca nişte action camere.
Avantajul acestor dispozitive este că sunt universale, însă şi costă sume de bani frumuşele.
Vezi mai multe: (video) Test AutoBlog.MD: Sistemul de navigație Mio MiVue Drive 65
-
Rezoluţia
Rezoluția obiectivului foto/video este cel mai important criteriu de care depinde în mod direct calitatea filmărilor și prin urmare, șansele de a demonstra corectitudinea în situații de urgență. Există trei standarde principale: HD, Full HD, Super HD.
Camere de bord care înregistrează video în format VGA pot fi numite deja “secolul trecut”, iar folosirea unor modele moderne care filmează în format 4K este nerezonabilă din cauza unui preţ exagerat, a videoclipurilor care ajung să ocupe foarte multă memorie și respectiv a suprasolicitării procesorului.
1. HD – o cameră de bord cu un astfel de standard înregistrează video cu o rezoluție de 1280×720 pixeli. În prezent, acesta este un necesar minim, chiar și dispozitivele ieftine îl au. Ele nu produc imagini blurate şi redau obiectele destul de clar.
2. Full HD – dispozitivele care suportă standard/format Full HD înregistrează video deja cu o rezoluție de 1920×1080 pixeli și se pot lăuda cu o imagine mai clară a situației surprinse în trafic. Ulterior, în materialul video care va fi vizualizat pe un ecran mai mare vor fi perfect vizibile toate obiectele, inscripțiile, marcajele rutiere și plăcuțele de înmatriculare alte altor automobile.
3. Super HD – aceste camere de bord sunt capabile să înregistreze video într-o rezoluție de 2304×1296 pixeli. Vă oferă mai multe amănunte și vă permite să măriți fragmentul dorit al imaginii pentru a observa careva detalii importante pe acesta.
Dacă îţi doreşti să înregistrezi o călătorie într-o calitate maximă, aruncă o privire mai atentă la modelele care pot filma într-un format minim de Full HD. Astfel de dispozitive vor avea nevoie de un card de memorie mai rapid și mai voluminos, te va costa mai mult, însă vei rămâne mulţumit de o calitate aproape cinematică a imaginii.
Însă, ai grijă atunci când evaluezi acest criteriu! Pe piaţă sunt o mulţime de aparate ieftine, cu indicatori supraestimați, pe care producătorii le ating prin interpolarea (sau mai simplu prin întinderea) unei rezoluții reduse până la o rezoluție mai mare. Cu astfel de dispozitive vei obține înregistrări video cu o rezoluţie înaltă, dar de o calitate proastă, cu imagini neclare și fără prea multe detalii.
-
Unghiul de vizualizare
Al lucru important de care depinde rezultatul pentru care o cameră de bord a funcţionat. Cu cât unghiul de vizualizare este mai mare, cu atât mai mult carosabil și trotuar va ajunge în cadru. Recomandabil este de cel puțin 120 de grade pe orizontală sau 145 de grade pe diagonală. Acordă o atenție deosebită acestui lucru, deoarece unii producători specifică anume unghiul diagonalei, care este mai mare.
În plus, uneori, producătorii specifică unghiul maxim de vizibilitate care este posibil să fie înregistrat la rezoluții mai mici. De exemplu, înregistrarea în Full HD captează 90-100 de grade, dar dacă selectezi calitatea înregistrării în HD, unghiul crește până la 120 de grade.
De asemenea, reține că un unghi de vizionare prea mare (de la 170 de grade pe orizontal) va rotunji cadrul pe margini, cauzând “efectul ochiului de pește”. Acest unghi de vizionare este util atunci când conduci prin oraș, deoarece atunci când circuli cu o viteză redusă îţi permite să înregistrezi cu ușurință drumul și banda vecină. Însă când te deplasezi pe autostrăzi cu viteze mari, dispozitivele cu acest unghi de vizionare vor fi cam inutile.
-
Tipul și mecanismul de fixare
Cele mai răspândite opțiuni de montare sunt ventuzele vacuum sau suporturile cu bandă dublu adezivă. Unii producători de camere de bord oferă ambele suporturi în set, de aceea este convenabil ca întâi să testezi ventuza și să găseşti o poziție optimă, apoi să fixezi camera de bord pentru totdeauna cu a doua soluţie.
Suporturile cu ventuze vacuum sunt mai convenabile deoarece pot fi extrase mai rapid şi respectiv se poate modifica locul de pe parbriz pe care se va ataşa camera de bord. Însă acesta crește dimensiunile întregului dispozitiv.
Pe suporturile cu bandă adezivă, în dependenţă de tipul lor, camera de bord se poate instala o dată şi “pentru totdeauna”, şi poate fi scoasă doar dacă permite construcţia balamalelor (de regulă, cele din plastic se pot crăpa).
Chiar şi aşa, această opțiune este mai compactă, oferă posibilitate de a instala camera de bord în spatele oglinzii retrovizoare, nu încurcă la vizualizarea carosabilului, atrage mai puțin atenția hoților auto și nu se dezlipește în timpul iernii.
Dacă vei opta pentru a doua soluţie, atrage atenţia să aibă şi un mecanism de rotaţie. Este util pentru orientarea rapidă a dispozitivului spre geamul portierei șoferului pentru a înregistra acțiunile unui ofițer de poliție sau spre celălalt geam dacă există vreun contravenient.
Apropo, cu cât sunt mai mici şi mai compacte balamalele, cu atât mai puține vibraţii se vor produce în timpul înregistrării.
-
Sursa de alimentare
Fiecare cameră de bord funcționează datorită rețelei electrice de la bordul maşinii. Adaptorul de alimentare este conectat la brichetă sau la o priză externă. Apoi, cablul este direcționat spre locul de instalare a dispozitivului pe marginea parbrizului, sub panoul de bord sau într-un alt mod.
Majoritatea camerelor au propria lor baterie (încorporată sau detașabilă), care va alimenta dispozitivul în cazul în care mașina se va opri brusc, ceea ce se întâmplă uneori, mai ales în situații de urgență. Capacitatea bateriei este suficientă pentru câteva minute de lucru, special pentru astfel de defecțiuni. Însă există şi unele camere de bord care pot funcţiona pe deplin în afara mașinii, permițând înregistrarea dialogului cu participanții la un accident sau a discuțiilor cu inspectorii de poliţie în mașina lor.
Un alt punct important este conectorul pentru alimentare. În unele modele de camere de bord acesta este integrat chiar în suport, în altele este conectat separat. Prima opțiune este mult mai convenabilă, elimină problemele cu cablurile și de asemenea, exclude posibilitatea defectării cablului și a conectorului însuşi.
-
Funcţii suplimentare
Desigur, o cameră de bord bună are o mulțime de posibilităţi și funcții diferite. Destul de ciudat, însă abundența acestora nu este întotdeauna un mega avantaj.
Câteva funcţii utile:
- Senzor de lovitură. Funcţie care există deja aproape în toate camerele de bord şi are menirea de a proteja materialele video şi nu permite înregistrarea repetată, în cicluri, uneori peste materialele deja existente. Toate aceste lucruri se pot întâmpla în timpul coliziunilor, a accelerării sau a frânării de urgență, precum și în cazurile în care automobilul se răstoarnă.
- WDR (Wide Dynamic Range). Funcție care stabilizează luminozitatea în diferite părți ale cadrului. Îmbunătățește calitatea imaginilor, eliminând lumina farurilor de la mașinile de pe contrasens pe timp de noapte și cea a soarelui strălucitor de după-amiaza.
- GPS-modul. Fixează ruta și coordonatele, precum și notifică despre viteză excesivă sau de apropierea de radare.
- Semnale sonore provocate încălcarea indicatoarelor/marcajelor rutiere și chiar de un cronometru. Nu te vor lăsa să adormi în timpul unei călătorii lungi.
- Stabilizarea imaginii. Contribuie la o înregistrare video fără vibraţii vizibile.
- Detector de mișcare. Permite înregistrarea automată a unui videoclip atunci când se mișcă cineva sau ceva în cadru. Te poate ajuta să găseşti răufăcătorii care ţi-au provocat ţie sau vecinilor daune în parcări.
Câteva funcții inutile:
- Port HDMI. De regulă doar pentru cei care doresc să privească materialele filmate direct la televizor.
- Ecran tactil. Este destul de incomod în cazul dispozitivelor compacte și are doar de pierdut în faţa unor butoane obișnuite.
- Fotografierea. Este puțin probabil că vei dori să fotografiezi locul unui accident. Și dacă totuși vei avea nevoie, ai aproape tot timpul, la îndemână, un smartphone pentru asta.
- LED-uri. În teorie, ar trebui să îmbunătățească calitatea imaginii pe timp de noapte, dar de fapt nu reușește să facă față acestei sarcini.
Concluzie. Ce trebuie să ştie un viitor proprietar de cameră de bord?
- Pentru a micșora cercul căutărilor, selectează principalele criterii care se potrivesc cu nevoile și bugetul tău.
- Alege mai multe modele care se încadrează în parametrii specificați.
- Vizualizează cu atenție diferite recenzii video de pe YouTube sau alte portaluri specializate pentru a afla mai multe detalii despre anumite dispozitive sau păreri ale unor oameni care au folosit o vreme un model de cameră sau altul.
- Decide într-un final care este cea mai convenabilă cameră de bord pentru tine. Mult succes!
Cmentariile sunt închise