Acum în ianuarie, în Chişinău, sunt spălate unele străzi pe timp de noapte. Motivul
(update) A anunţat că se spală străzile şi primarul capitalei, printr-o postare făcută publică cam în acelaşi timp cu articolul nostru. Acesta a declarat că pe parcursul ultimelor două nopți au fost spălate arterele: bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, Constantin Negruzzi, Iurie Gagarin, Dimitrie Cantemir, Alba Iulia, Ion Creangă, Calea Ieșilor, Mihai Viteazul, Mircea cel Bătrân, Vadul lui Vodă, Alecu Russo și Mihail Sadoveanu.
Acțiunile vor continua pe parcursul săptămânii curente și pe alte străzi din capitală.
✅ Drumurile din orașul Chișinău sunt spălate de reziduurile de material antiderapant, care poate afecta aderența…
Posted by Ion Ceban on Thursday, 19 January 2023
Într-un grup autohton de Telegram cu tematică auto s-a pus recent în discuţie un comportament ciudat al maşinilor, resimţit pe propria piele de mai mulţi automobilişti din Chişinău. Pe asfalt curat (la prima vedere), maşina poate aluneca fie în timpul frânării, fie în timpul pornirii de pe loc.
Principala teorie vehiculată și motiv al celor întâmplate este considerată împrăștierea de reactivi chimici în urma poleiului/ghețușului format pe carosabile în ultimele săptămâni, înainte de acest val de căldură pe care îl resimțim acum.
L-am contactat pe administratorul întreprinderii municipale „Exdrupo”, Sergiu Tomiţa, pentru o reacţie în acest sens.
Şeful Exdrupo a ţinut să ne asigure că teoria privind aplicarea de substanțe chimice pentru a combate ghețușul este una falsă. Întreprinderea municipală face uz doar de sare tehnică în amestec cu nisip.
„Amestecul de nisip cu sare îl folosim de ani de zile. Până în prezent nu am testat alte soluţii, alţi reactivi. Sunt prea scumpi şi chiar dacă i-am procura, autospecialele pe care le folosim nu sunt dotate corespunzător pentru a răspândi asemenea sau alte soluții.”
Fenomenul remarcat de șoferi, cunoscut și de responsabilii de la Primărie, se întâmplă din cauza carosabilului care pur și simplu este murdar. Sursa murdăriei nu constituie doar particulele din gazele de eşapament, cele din aerul poluat de deasupra capitalei (care tot la sol ajung) sau nisipul care a rămas în urma dezghețării şi încălzirii vremii, ci şi mâzga lipicioasă.
„Carosabil umed + mâzgă, de aici și creșterea distanței de frânare. Însă observăm acest fenomen în special pe arterele unde este așternută mixtură asfaltică stabilizată cu fibre, cum ar fi străzile Alecu Russo, Vadul lui Vodă, Muncești, etc, (adică dintre cele relativ proaspăt reparate)… Acum, că am mai prins temperaturi pozitive, pe timp de noapte depunem efort maxim să spălăm carosabilele de murdărie.”
Sergiu Tomiță mai este de părere că, dacă nu ar ieși mulți șoferi de pe spații verzi cu murdărie pe roți și caroserie, ar fi mai bine pentru toată lumea şi curăţenia generală. Aceasta nu ar fi dusă kilometri și nu ar fi călcată de zeci de mii de mașini, însă „avem ce avem”.
„E prea multa mâzgă. Materialul antiderapant nu se răspândește în așa cantități. Murdăria e adusă în mare parte de pe spații verzi, drumuri neasfaltate sau din alte locuri unde pământul nu s-a uscat (noroios). Pe timp cu temperaturi pozitive aspiratoarele noastre lucrează 24/24 şi reușim cu salubrizarea, dar când sunt temperaturi negative acestea nu pot lucra.”
Să fim deci cu toții responsabili pe măsura posibilităților. Să nu parcăm în locuri murdare, să nu aducem pe carosabile noroi și să avem grijă de curățenia automobilelor!
Amintim: Circulația pe drumurile publice cu structură rutieră capitală și cu structură rutieră ușoară a vehiculelor care au pe roți sau în caroserie noroi, materiale de construcție ce se depun pe carosabil sau neluarea măsurilor de spălare a roților vehiculelor care părăsesc șantierul de construcție și care au pe roți noroi sau materiale de construcție ce se depun pe carosabil se sancționează cu amendă de la 12 la 24 de unități convenționale aplicată persoanei fizice şi cu aplicarea a 3 puncte de penalizare; cu amendă de la 15 la 30 de unități convenționale aplicată persoanei juridice (o u.c.=50 de lei).
Cmentariile sunt închise