(analiză) Proiect de lege controversat: Moldova intenționează să întoarcă piața auto „cu susul în jos”

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

De la 1 ianuarie 2025, Moldova intenționează să implementeze o nouă formulă fiscală, utilizată la importul de mașini, care prevede eliminarea beneficiilor privind TVA. Inițiativa în cauză de modificare a sistemului de taxare a automobilelor a fost supusă dezbaterilor publice de către Ministerul Finanțelor.

Autoritățile intenționează să modifice procedura de impozitare și vămuire a automobilelor importate, astfel încât să fie achitate impozite în funcție de valoarea acestora, dar nu de capacitatea motorului, așa cum este în prezent, notează Unimedia.

Printre altele, documentul propune modificarea regimului fiscal aplicat autoturismelor prin impozitarea acestora cu TVA pe principii generale, începând cu 1 ianuarie 2025.

Ce interese de stat sunt urmărite în acest caz?

În prezent, în Moldova mașinile au o cotă zero de TVA la import, dar pentru ele sunt achitate accize nerambursabile și se aplică în funcție de capacitatea motorului, precum și de vechimea mașinii. Apropo, coeficientul care majorează accizele crește moderat în primii ani și atinge sume foarte mari pentru mașinile mai vechi de 10 ani.

Autoritățile subliniază, în mod previzibil și logic, necesitatea de a „respecta obligațiile privind armonizarea legislației fiscale și vamale” cu cadrul juridic al UE. Potrivit autorilor amendamentelor, automobilele importate în Republica Moldova sunt impozitate diferit față de cele din țările UE, în baza unei metodologii deja depășite.

Scopul este nobil, dar, așa cum se spune, cu bune intenții…

Totul constă în faptul că țara noastră a mai trecut prin asta!

În perioada când autoritățile aplicau TVA și taxe vamale, piața a devenit gri, iar fluxurile de numerar ocoleau adesea bugetul statului. Frauda cu facturi între persoane fizice înflorea și făcea posibilă subestimarea de câteva ori a prețului mașinii importate, respectiv, în aceleași proporții au scăzut veniturile în bugetul de stat.

Introducerea sistemului de accize în anul 2001 a corectat situația, veniturile în buget au crescut semnificativ, dar cel mai important – sistemul a devenit foarte transparent, clar și a exclus orice manipulare care viza reducerea valorii accizelor la mașinile importate.

Acest lucru a disciplinat piața și a scos din schemele gri fluxuri uriașe de bani, inclusiv din contul importatorilor neautorizați și al persoanelor fizice care importă pînă la 75% din numărul total de mașini importate.

Experții reamintesc că schema actuală, de asemenea, permite, la necesitate, creșterea încasărilor în bugetul de stat. Este ușor să crești veniturile bugetare prin creșterea accizelor la importul de mașini.

Dacă va fi aprobată în forma sa actuală, inițiativa va crea multe probleme și provocări pentru toți participanții de pe piața auto!

Există o mare probabilitate ca în Moldova să apară din nou numeroase abuzuri pe piața auto. De exemplu, importatorii neoficiali, care importă mai mult de 75% din mașini din totalul importurilor, vor scădea în mod activ prețul mașinilor importate.

A fost foarte greu de luptat împotriva acestui fenomen, nu numai pentru că funcția de ofițer vamal este una dintre cele mai vechi profesii, iar reprezentanții acestei profesii au contribuit întotdeauna la dezvoltarea contrabandei și a schemelor gri. Nu gratuit, desigur. Dar și pentru că există multe scheme „legitime”, dar adesea frauduloase, de subestimare a valorii vamale a automobilului (mașină după accident, bătută de grindină, după „inundație”, cumpărată în salon după ce a fost folosită pentru un test drive etc., etc.). Aceste scheme „își așteaptă ceasul” și, cel mai probabil, vor fi reluate imediat după implementarea noii inițiative.

Importatorilor oficiali, în ale căror centre auto lucrează mii de oameni care primesc salarii oficiale, le este imposibil să micșoreze valoarea automobilului în vamă, deoarece prețurile de la producătorul auto, care în niciun caz nu „trișează” cu facturile, sunt ușor de verificat. Drept urmare, dezvoltarea unei piețe auto transparente va fi oprită, iar țara în această problemă se va întoarce cu 20 de ani în urmă.

O altă „surpriză” a fost intenția autorităților, concomitent cu introducerea TVA, de a menține impozitele din accize (deși cu o reducere a acestora cu 70% până în 2025, cu 90% – în 2027) și așa-numita taxă de lux (de la 2% la 10%, în funcție de prețul mașinii). Ce înseamnă acest lucru pentru piața auto organizată a țării, care anual alocă în buget sute de milioane de lei?

  • Creșterea prețului mașinilor noi cu până la 15%, față de prețurile actuale de vânzare cu amănuntul, va afecta cel mai mult persoanele fizice, deoarece TVA nu le va fi returnată, ceea ce va fi unul dintre factorii scăderii vânzărilor la importatorii oficiali, care creează locuri de muncă pentru un număr mare de muncitori cu calificare înaltă, plătesc toate taxele și impozitele, oferă o deservire de calitate a mașinii, piese de schimb originale și poartă răspunderea pentru garanția mașinii;
  • Multor cetățeni ai Republicii Moldova care au pașaport românesc le va fi mai avantajos să cumpere și să înregistreze mașinile în țara vecină – România, ceea ce va fi un alt factor de scădere a vânzărilor la importatorii oficiali, care achită toate taxele în țara lor.
  • Iar scăderea vânzărilor înseamnă stagnarea afacerilor, înghețarea sau chiar reducerea salariilor și a numărului de personal, scăderea tuturor impozitelor fiscale aferente, precum și anularea planurilor de investiții privind construirea de noi centre auto în Chișinău și în țară. În același timp, agenții economici neautorizați, care nu au nicio legătură cu bugetul Republicii Moldova, vor avea de câștigat.

Noua inițiativă legislativă va fi foarte benefică vânzătorilor de mașini din România, precum și importatorilor neoficiali și persoanelor fizice care dețin mai mult de 75% din piață. Există zvonuri că anume aceste persoane au promovat această idee la diferite niveluri, deși, cel mai probabil, acest lucru nu este adevărat și „noile idei” au fost înaintate de oameni care nu au înțeles pe deplin subiectul și nu cunosc realitățile pieței auto naționale.

Există o mare probabilitate ca acest sistem să fie dezvoltat la cererea mai multor companii străine, care practică achiziționarea de mașini în leasing operațional. În același timp, potrivit experților, numărul acestor mașini nu depășește câteva sute anual, fapt ce ridică întrebarea: merită, de dragul iubirii altruiste pentru unii străini din partea unor miniștri, de distrus businessul auto național aflat în dezvoltare?

În același timp, Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham), în scrisoarea sa către Guvern, destul de obiectiv, a atras atenția autorilor proiectului politicii fiscale și vamale pentru anul 2024 asupra irelevanței oricăror modificări în sistemul de import și impozitare a autoturismelor, aducând argumente corespunzătoare.

Ce spun autoritățile?

Șeful Secției destinații vamale din cadrul Serviciului Vamal, Valeriu Cozîrev, comentând inițiativa respectivă pentru Radio Moldova, menționează că cetățenii care vor aduce mijloace de transport mai noi vor trebui să plătească taxe mai mari, iar pe cei care au mașini mai vechi, importul îi va costa mai ieftin. În același timp, în opinia sa, autoritățile vor avea grijă să creeze condiții mai puțin confortabile pentru importul de mașini „în vârstă”.

„Introducerea mașinilor vechi nu ar trebui să fie prea ușoară. Cred că va exista o taxă pentru poluarea mediului. Importul va fi convenabil din punct de vedere al plăților vamale, dar din punct de vedere al plăților de mediu, importul nu va fi convenabil.”

Deocamdată, există mai multe întrebări decât răspunsuri. În prezent, inițiativa privind introducerea modificărilor legislative lasă multe semne de întrebare.

  • Cum vor fi rezolvate problemele subevaluării impozitelor, concurenței neloiale și problemele care vor apărea în acest sens?
  • Cum vor fi rezolvate problemele cu privire la ecologie și reciclare? Nu există o înțelegere clară a modului în care noua lege va fi aplicată în privința mașinilor electrice și mașinilor cu motoare hibride de toate tipurile.

Într-o măsură sau alta, noile reguli, dacă vor fi aprobate, vor deveni un stimul pentru cei care doresc să importe mașini ieftine vechi, mai puțin ecologice și mai puțin sigure, precum și mașini noi, dar de pe alte piețe sau cu „problemelele” descrise mai sus.

În acest sens, trebuie menționat faptul că, în baza datelor privind înmatricularea mașinilor noi, doar 21.9% din numărul total de mașini importate în 2022 erau mașini noi. Pentru comparație, cu 15 ani mai devreme, în 2007, ponderea mașinilor noi a depășit 40%.

Și noi nu am găsit nicio prognoză cu privire la faptul cum această inovație va afecta veniturile la bugetul de stat, în timp ce riscul reducerii veniturilor este destul de evident.

Astfel, ar fi bine ca „reformatorii” noștri, întorcând piața auto din Moldova cu susul în jos, să răspundă, în prealabil, la următoarele întrebări de bază (deşi lista nu este completă):

  1. În ce măsură noua inițiativă legislativă va contribui la creșterea transparenței, legalizării și dezvoltării pieței auto, care a creat și poate crea mii de locuri de muncă bine plătite în Chișinău și în țară?
  2. Cum vor contribui noile modificări legislative la creșterea veniturilor la bugetele de toate nivelurile?
  3. Cum vor contribui inovațiile la decriminalizarea pieței auto?
  4. Cum vor contribui inovațiile la dezvoltarea importatorilor locali care au investit miliarde de lei în construcția centrelor auto și intenționează să facă acest lucru și în continuare, dezvoltând o afacere legală, profitabilă pentru stat?
  5. Cum vor contribui inovațiile la protejarea mediului și la siguranța mașinilor importate în țară?

Cmentariile sunt închise