ANRE constată în continuare menținerea tendinței de descreștere a preţurilor la carburanţi. Cât vor costa mâine, 14 iulie

0

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram!
Le puteţi şi comenta acolo 😉

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) constată în continuare menținerea tendinței de descreștere a cotațiilor Platts pentru benzină și motorină, care la data de 12.07.2022 au ajuns la un nivel de circa 1151 $/tona la benzină și de 1129 $/tona la motorină.

În intervalul ultimelor 14 zile utilizat de către ANRE la calcularea prețurilor maximale, cotațiile s-au micșorat cu 14.4 % la benzină și cu 9.8% la motorină, micșorarea reprezentând circa 193 $/tona la benzină și 122,5 $/tona la motorină.

În aceste condiții, pornind de la algoritmul de stabilire a prețurilor bazat pe valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare corelată la cursul de schimb valutar leu/dolar, pentru ziua de 14.07.2022 sunt stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:

  • Pentru benzina COR 95 – 31.34 lei/litru (- 35 bani);
  • Pentru motorină – 29.12 lei/litru (-24 bani).

Astfel, în ultima perioadă de descreștere a cotațiilor internaționale, prețurile la pompă stabilite de ANRE la produsele petroliere principale de tip standard s-au ieftinit la motorină – cu 3.34 lei și la benzina 95 – cu 2.56 lei.


Amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară, deci se pot găsi carburanţi la preţuri mai reduse decât cele plafon!

Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanții fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.

Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:

Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova

Explicaţie: De ce este utilizată media Platts pentru ultimele 14 zile în stabilirea preţurilor la carburanţi

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata