ANRE: Prețul benzinei 95 scade în Moldova sub un nou prag psihologic

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Tendința de descreștere a cotațiilor la produsele petroliere pe bursele internaționale din ultima perioadă continuă. Doar în cadrul ultimei sesiuni, cotațiile Platts la combustibili s-au redus cu 5%, ajungând sub 800 $/tona la benzină și circa 650 $/tona la motorină. În acelaşi timp, preţul unui baril de petrol Brent la bursa ICE din Londra, la momentul publicării acestui articol, a coborât sub 74 de dolari.

În consecință, după ce ieri prețul la motorină a scăzut sub nivelul de 20 lei/litru, astăzi și benzina 95 coboară sub pragul psihologic de 24 lei/litru.

Pornind de la algoritmul de stabilire a prețurilor bazat pe valoarea medie a cotațiilor Platts pentru 14 zile anterioare, corelată la cursul de schimb leu/dolar, pentru data de 4 mai 2023 Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova a stabilit următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:

  • 23.88 lei/litru – pentru benzina COR 95 (-17 bani);
  • 19.62 lei/litru – pentru motorina standard (-18 bani).

Agenția reamintește că mecanismul actual de formare a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard asigură prețuri corecte, transparente și ușor de verificat, iar cotațiile Platts reprezintă indicatorul de bază al actualei metode de determinare a nivelului acestora, în condițiile în care Republica Moldova importă carburanți în proporție de 100%.

Amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară, deci se pot găsi carburanţi la preţuri mai reduse decât cele plafon! Acum platforma există şi sub formă de aplicaţie mobilă!

Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanții fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.

Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:

Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova

Explicaţie: De ce este utilizată media Platts pentru ultimele 14 zile în stabilirea preţurilor la carburanţi

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/