Asiguratorii auto vor plăti mai mult pentru reparația automobilelor accidentate, care sunt asigurate cu poliţă RCA
Veste bună pentru cei care optează sau aleg să perfecteze polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto. Suma acoperită de RCA va crește şi respectiv asiguratorii vor plăti mai mult pentru reparația automobilelor accidentate!
Potrivit unui proiect de lege, prezentat pentru consultări publice de Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), se doreşte stabilirea de noi limite minime de răspundere acoperite de asigurarea RCA.
Proiectul de Lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse de vehicule transpune dispozițiile Directivei 2009/103/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 septembrie 2009 privind asigurarea de răspundere civilă auto și controlul obligației de asigurare a acestei răspunderi. Necesitatea reglementărilor se impune prin faptul că evoluțiile din piața asigurărilor RCA au un impact rapid şi semnificativ asupra unor categorii largi de consumatori și operatori economici, precum și pentru faptul că evoluţia legislației naţionale şi comunitare ce reglementează această formă de asigurare impune reformarea sistemului asigurărilor RCA din Republica Moldova şi alinierea acestuia la practicile validate de experiența mai multor state membre ale Uniunii Europene.
Proiectul va contribui la creșterea încrederii în ceea ce privește activitatea desfășurată de asigurătorii RCA, în special în relația cu asigurații și/sau cu beneficiarii produselor de asigurare RCA.
Actul normativ a fost elaborat ținând cont, în principal, de prevederile directivelor europene în materie, de propunerile formulate de experți, precum și de experiența altor state membre în ceea ce privește reglementarea asigurărilor RCA.
Elemente importante introduse în proiect:
- prevederi speciale cu privire la suspendarea, rezoluțiunea și încetarea contractului RCA;
- norme cu privire la modul de aplicare a asigurării RCA;
- dispoziții cu privire la legislația aplicabilă în funcție de locul de producere a accidentului;
- obligațiile asiguratului/persoanei păgubite/asigurătorului;
- constatarea amiabilă de accident;
- obligațiile asigurătorului RCA cu privire la stabilirea tarifelor de primă și informarea părților privind soluționarea cererii de despăgubire, stabilirea și plata despăgubirilor;
- prevederi care reglementează asigurarea de frontieră;
- norme cu privire la reglementarea activității Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA) în calitate de fond național de protecție, de organism de plată a despăgubirilor, centru de informare și organism de compensare.
Principalele modificări pe care le aduce actul normativ se referă la reglementarea contractului de asigurare RCA, contract în baza căruia sunt stabilite condiţiile generale și particulare ale acoperirii asigurării RCA, modalitatea și termenele de plată a
despăgubirilor de asigurare.
Proiectul prevede posibilitatea suspendării contractului RCA la cererea asiguratului care a încheiat un contract RCA pe perioada suspendării dreptului de circulație al vehiculului conform prevederilor legale sau pe perioada imobilizării vehiculului.
De asemenea, în prezentul proiect sunt reglementate noi limite minime (duble) de răspundere acoperite prin asigurarea RCA, astfel:
- pentru prejudicii materiale produse în unul și același accident, indiferent de numărul părților vătămate, limita despăgubirii se stabilește la un nivel de 100.000 euro, echivalent în lei la cursul oficial de schimb al leului moldovenesc comunicat de Banca Națională a Moldovei pentru /data producerii accidentului (în prezent 1.000.000 de lei);
- pentru vătămări corporale și decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul și același accident, limita de despăgubire se stabilește, pentru accidente la un nivel de 100.000 euro (în prezent 1.000.000 de lei) – pentru o parte vătămată sau la un nivel de 500.000 euro (în prezent nu mai mult de 5.000.000 de lei) – indiferent de numărul părților vătămate, echivalent în lei la cursul oficial de schimb al leului moldovenesc , comunicat de Banca Națională a Moldovei pentru data producerii accidentului;
- pentru prejudicii materiale produse pe baza procedurii de constatare amiabilă a accidentului de vehicul – valoarea maximă a despăgubirilor este stabilită prin actele normative ale autorității de supraveghere.
Limitele de răspundere vor fi revizuite automat cel puțin o dată la cinci ani din data intrării în vigoare a legii în conformitate cu indicele prețurilor de consum. Autoritatea de supraveghere va informa Parlamentul cu privire la sumele rectificate și va asigura publicarea acestora în Monitorul Oficial.
(video) Tot ce trebuie să ştii despre procedura de constatare amiabilă a accidentelor rutiere
Totodată, prin prezentul proiect de act normativ sunt resetate organizarea și funcționarea Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule. Astfel, BNAA este definit ca structură unică care îndeplinește atribuții de birou național auto, de organism de plată a despăgubirilor, de organism de compensare, de centru de informare.
BNAA are ca principale atribuţii, cea de birou național auto, de organism de plată a despăgubirilor, de centru de informare, de organism de compensare, precum și de a publica statistici privind asigurările auto la nivel naţional și internațional, de a elabora și publica analize şi studii comparative privind tarifele utilizate de asigurătorii RCA şi alte informaţii considerate relevante pentru asigurarea RCA, precum și de a publica statistici privind evoluția nivelurilor despăgubirilor în cazurile de vătămare a integrității corporale sau a sănătății ori pentru deces.
Pentru îndeplinirea atribuțiilor de birou naţional auto, de organism de plată a despăgubirilor și de organism de compensare, BNAA va dispune de structuri proprii – Fondul de protecție a victimelor străzii şi Fondul de compensare, prin contribuția tuturor membrilor, proporţional cu volumul primelor brute încasate din vânzarea contractelor RCA/Carte Verde.
Află mai multe din documentul ataşat:
(dacă nu apare imediat, actualizează pagina)
[embeddoc url=”https://www.cnpf.md/storage/files/files/10_03_20%20Proiect%20Lege%20RCA.pdf” download=”none”]
Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.
Vezi şi:
Pe timp de criză, în Moldova, asigurările RCA se vor emite online! Iată de unde pot fi cumpărate
AutoBlog.MD a ales compania Nr.1 de asigurări din Moldova! De ce am asigurat mașina la Grawe Carat?
Cmentariile sunt închise