Aţi auzit de ele sau le-aţi văzut inscripţiile pe maşini. Ce înseamnă xDrive, 4MATIC sau quattro
Sistemul de tracţiune integrală la o maşină este cel care asigură o aderenţă mai bună cu partea carosabilă şi cel care te ajută în deplasarea prin off-road sau de ce nu şi într-un regim mai sportiv.
Dacă pe unele autoturisme sau maşini de teren acesta este disponibil standard, alţii trebuie să cheltuie bani suplimentari deoarece este oferit ca o dotare opţională.
La sigur cunoaşteţi că, cei trei mari jucători de pe piaţa auto BMW, Mercedes-Benz şi Audi şi-au dezvoltat propriile sisteme de tracţiune şi încă continuă să le modernizeze.
Însă ştiţi cum funcţionează fiecare din ele? Să aflăm un răspuns în cele ce urmează:
- xDrive
Sistemul de tracţiune integrală xDrive este un sistem întâlnit la maşinile BMW fabricate după anul 2003.
Pe timpul deplasării în condiţii normale de aderenţă, acesta distribuie puterea în procent de 60% punţii spate şi restul de 40% punţii faţă, garantând astfel un caracter dinamic de maşină cu transmisie spate şi o bună simţire a direcţiei.
Diferenţa majoră faţă de sistemele concurenţei este că xDrive poate transmite până la 100% din putere fie punţii faţă fie punţii spate, după necesităţi!
În funcţionare, această repartizare continuă, fără procente prestabilite, se face pe baza informațiilor senzorilor ABS/DSC printr-un ambreiaj multidisc aflat în cutia de viteze.
- 4MATIC
4MATIC este denumirea comercială a sistemului de transmisie integrală de la Mercedes-Benz, care a fost introdus prima dată în anul 1986 pe berlina de clasa medie W124.
În acea perioadă nu era un sistem 4WD permanent, ci unul ce cupla electronic transmisia integrală printr-un diferenţial central cu două ambreiaje. În mod 2WD puterea era transmisă 100% la puntea spate, iar modul integral permitea două moduri de splitare a acesteia: fie 35% faţă şi 65% spate, fie 50:50.
A două varianta a sistemului 4MATIC a apărut la sfârşitul anilor ’90 şi este, de dată această, unul permanent şi foarte performant. Format din trei diferenţiale deschise (faţă, mijloc şi spate), acesta se bazează pe senzorii ABS şi ETS (Electronic Traction Sistem) care monitorizează rotaţia fiecărei roţi în parte şi detectează orice amorsare de rupere de aderenţă. Astfel, chiar dacă doar o singură roată are aderenţă, sistemul va permite deplasarea maşinii.
În condiţii normale de drum, puterea este transmisă în proporţie de 60% către puntea spate, transmiţând un feeling de maşină cu transmisie spate şi cu o direcţie lipsită de efecte secundare datorate cuplului excesiv pe roţile faţă.
- quattro
quattro este celebrul sistem de transmisie integrală realizat de Audi de la începutul anilor ’80. De atunci, cuvântul “quattro” este trademark Audi şi se scrie cu litera “q” mică.
Acest sistem a fost introdus iniţial pe modelul Audi Quattro cu transmisie integrală permanentă. Transmisia puterii între punţile faţă şi spate se făcea pe baza unui diferenţial mecanic acţionat manual.
Vezi şi: Ce este diferenţialul? Tot ce trebuie să ştiţi despre această componentă importantă
În a două jumătate a anilor ’80 Audi a înlocuit acest diferenţial acţionat mecanic cu un diferenţial Torsen care permite transferul automat al puterii de la puntea faţă la cea spate, în funcţie de condiţiile de aderenţă, plecând de la o repartiţie standard de 50:50% în marea majoritate a cazurilor.
Marele avantaj al diferențialului Torsen este că are o funcţionare pur mecanică, fără niciun senzor electronic. Acesta este utilizat în modelele cu o dispunere longitudinală a motorului.
Modelele cu motor transversal, utilizează sistemul electro-hidraulic Haldex care se bazează pe informaţiile senzorilor electronici de rotaţie a roţilor, a volanului, de apăsare a acceleraţiei, etc. Acesta poate transfera până la 100% din putere roţilor spate dacă o cer condiţiile de drum, însă în majoritatea situaţiilor maşina beneficiază de 95% din putere pe puntea faţă, de unde şi comportamentul dinamic de tracţiune faţă.
Sursă: Autovit
Cmentariile sunt închise