AutoBlog.MD: Cât ne mai lăsați să inhalăm fumul din trafic? De ce tac autoritățile și soluțiile pe care le vedem
Autor: Constantin Mihalachi
Acest subiect este unul la care am vrut să mă refer de multă vreme și iată că știrea cu MAZ-ul m-a convins în sfârșit să mă așez la calculator și să mă expun la acest subiect.
Eu sunt sigur că orice șofer care circulă prin Chișinău, dar și prin alte localități din Moldova, zilnic cel puțin odată pornește recircularea aerului în mașină ca să nu inhaleze noxele unor automobile care sunt de departe în cea mai bună condiție tehnică. Însă uneori nici cele mai noi filtre de habitaclu nu te ajută, că tot ajungi să respiri noxele emise de automobilele cu defecțiuni la nivelul motorului.
Eu deja o fac automat de fiecare dată când văd un camion, un autobuz de linie sau un autoturism ce emană mult fum și mi-am dat seama că în ultima vreme o fac de cel puțin cinci ori zilnic. Asta demonstrează că noi avem mult prea multe automobile care circulă pe drumurile publice în condiții tehnice precare, iar partea proastă este că autoritățile nu ridică nici măcar un deget ca să rezolve problema, nici unul!
Frica că vor pierde voturi
Ați auzit voi de la oricine din autoritățile pe care le-am avut în ultimii 15 ani despre vreo inițiativă de a rezolva această problemă? Vă zic eu că nu prea… Și chiar dacă vreun funcționar a deschis gura la acest subiect, asta nu s-a soldat cu nimic.
Indiferent că vorbim de comuniști, socialiști, democrați sau mai nou cei care sunt acum la guvernare, niciun Guvern nu a avut curajul să abordeze subiectul așa cum trebuie.
Motive ar fi mai multe, dar principalele două țin de pierderea eventuală a mai multor voturi la alegeri și lipsa banilor în bugetul statului pentru a moderniza parcurile deținute de tot felul de agenții și instituții ale statului care sunt pline de tehnică sovietică veche.
Și haideți să vă explic ce am în vedere… Această problemă a automobilelor care poluează din plin mediul înconjurător nu are cum să fie rezolvată fără ca să nu afecteze deținătorii automobilelor vechi sau a celor care se află într-o stare tehnică precară.
Asta este realitatea din păcate… În țara asta avem zeci de mii de oameni care nu doar că nu au bani de un automobil mai nou, dar nici bani ca să-l repare calitativ pe cel existent.
În aceeași situație se află și statul care deține în proprietate o grămadă de automobile, camioane și autobuze care deja nu ar mai trebui să circule pe drumurile publice, dar așa cum bani de mașini mai noi nu prea sunt în buget, se încearcă “menținerea în viaţă” pe cele existente, iar la poluare nu se mai gândește niciunul din aleșii poporului. La acest capitol sunt sigur că ați observat autobuzele de linie din Chișinău și norul de fum lăsat din urma lor.
Să știți că acest subiect eu l-am abordat din prima la ședința de consultări publice organizată la Parlament vreo lună în urmă de echipa domnului Dumitru Alaiba care își dorește să permită importul pieselor de schimb uzate în Moldova. De la prima mea intervenție am spus că nu piesele uzate sunt cele mai importante acum, dar poluarea generată de automobilele vechi și lipsa unor norme europene de poluare adoptate la nivel de țară. Și le-am spus direct autorilor că nu au curajul să abordeze această problemă majoră cu care ne confruntăm zilnic.
Am fost chiar indignat când am văzut cu câtă ardoare doresc să permită pieselor uzate să fie importate în țară și nici măcar unul din cei care lucrează la acest proiect de lege nu înțelege cu adevărat consecințele acestei legi. Nu piesele ne poluează aerul înconjurător și nu ele generează probleme de sănătate la mii de oameni din țara asta, dar nivelul mare de noxe.
Să fiu înțeles corect, eu nu zic să nu permitem deloc importul pieselor uzate. Să li se permită persoanelor fizice anual câteva unități este acceptabil, dar să fie gândit bine acest proiect astfel încât să nu se permită importul la scară largă de către centrele de dezmembrări și astfel să aducem în țară tot gunoiul din Europa.
Care ar fi soluțiile
Eu văd soluționarea problemei în felul următor…
- Adoptarea normelor europene de poluare și anume să începem cu standardul Euro 5 intrat în vigoare pentru automobilele produse din septembrie 2011. Se poate de făcut treptat ca toată lumea să aibă timp la dispoziție pentru a se conforma acestui standard, care ar trebui să se refere în principal la importul mașinilor second hand în Republica Moldova. La moment se pot aduce automobile de peste 20 de ani fără vreo mențiune cu privire la normele de poluare!
- Toate centrele de testare tehnică a automobilelor să fie dotate cu echipament ce măsoară nivelul de CO2 și la fiecare inspecție tehnică anuală să fie penalizați proprietarii automobilelor care nu corespund normelor sau obligați să remedieze problemele pe care le au la automobilele care emit CO2 peste norma stabilită.
- Și nu în ultimul rând să avem inspecții chiar în trafic, așa cum este și în Europa. Dacă poliția sau colaboratorii unui organ de stat specializat observă în trafic automobile ce împânzesc străzile cu un nor dens de fum, șoferii să fie trași pe dreapta și somați să nu exploateze mijlocul de transport până la remedierea problemelor tehnice!
Așa văd eu în linii generale soluționarea acestei probleme. Înțeleg perfect că mulți nu vor fi satisfăcuți cu fiecare din punctele abordate mai sus, însă trebuie să începem cu ceva. Nu de alta, dar aceste gaze de eșapament care sunt un duşman invizibil al sănătăţii, ne afectează zilnic atât pe noi cât și pe copii noștri! Lucrurile nu mai pot continua așa!
Cmentariile sunt închise