(video) Belgia: Un moldovean, implicat într-o schemă de furt a peste două milioane de litri de kerosen de la NATO
În Mons, un oraş din Belgia, localizat lângă frontiera cu Franţa, a început un proces de judecată împotriva unui grup criminal organizat, acuzat că ar fi furat peste 2.000.000 de litri de kerosen din proprietatea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).
Cazul ne-a atras atenţia prin faptul că implicat a fost şi un moldovean, iar schema pusă la cale este demnă de un scenariu de film!
Cădere de presiune
Conform RTBF, gruparea şi-a desfăşurat activitatea clandestină în anii 2018-2019, într-un depozit situat în apropierea unei conducte subterane care pompa combustibil pentru nevoile Forțelor Comune NATO în Europa. Conducta a fost creată în timpul Războiului Rece pentru a furniza combustibil pentru avioanele din bazele NATO din vestul Europei și este încă operațională.
Hoţii au săpat o galerie subterană de aproximativ 270 de metri lungime și au spart uşor conducta cu o instalație de foraj complexă, conectându-se la aceasta pentru a extrage cantităţi de combustibil. Kerosenul era încărcat în autocisterne şi apoi scoase din ţară.
Se menţionează că moldoveanul, descris drept antreprenor, a fost atât persoana care închiriase depozitul pentru doar 1.000 de euro pe lună, cât şi administratorul (probabil şi proprietarul) a 15 autocisterne înmatriculate în Bulgaria.
Furtul a fost descoperit după ce, pe 8 august 2019, un reprezentant al Organizației Belgiene a Conductelor (BPO) a depus o plângere deoarece, din 10 decembrie 2018, s/au observat în mod regulat scăderi anormale de presiune în conducta situată între Quevaucamps (Beloeil) și Rumes, iniţial pierderile fiind atribuite scurgerilor.
Plângerea a pus în gardă poliţia, iar oamenii legii au declanșat o anchetă. Nu a trecut mult timp şi polițiștii au descoperit rapid depozitul din care era pompat combustibilul, aflat la 270 de metri de conductă. În februarie 2019 polițiștii au făcut o percheziție în acesta și au constatat prezența unei duzini de recipiente din plastic, de câte 1.000 de litri, fără nicio etichetă, cât şi a conexiunii improvizate cu conducta centrală.
Mai mult, depozitul nu avea nicio autorizație de clasa 2, permițând depozitarea lichidelor foarte inflamabile.
Destructurarea grupării
Cinci luni mai târziu, un autocamion înmatriculat în Italia a fost oprit într-o zonă de odihnă de pe autostrada din Froyennes, lângă Tournai, un oraş din vecinătatea Mons. Acesta transporta kerosen.
Șoferul italian susținea că a venit o singură dată în Belgia, dar potrivit procurorului pe caz, analiza telefonică a arătat că a venit în Belgia de mai multe ori. În mod ciudat, nu avea nici GPS la bord și nici haine de schimb, deşi venise de la periferia Romei. În cadrul interogatoriului a declarat anchetatorilor că făcuse schimburi de mesaje prin WhatsApp cu un anumit Ivan, care i-a spus drumul spre Basècles (locaţia depozitului).
Camionagiul lucra pentru o companie italiană care nu mai este activă din 2014, dar care deține licențe de transport. Aceasta este condusă de un avocat care, potrivit acuzării, este un om de încredere al unui afacerist italian, Marco, care a fost deja condamnat de mai multe ori în țara sa de origine.
Sancţiunile cerute
Potrivit tezei procuraturii, Ivan (un rus care face obiectul unui mandat internațional de arestare) și Marco sunt cei doi lideri ai acestei organizații criminale internaționale, în care sunt implicați ceilalți inculpați, șoferul, paznicii depozitului, bărbatul care subînchiriază depozitul, etc. Primii doi riscă pedepse cu închisoare de opt şi cinci ani respectiv, plus amenzi de 40.000 şi 25.000 de euro respectiv.
S-au cerut şi pedepse de doi și trei ani de închisoare pentru doi bărbați responsabili de paza depozitului de la Basècles, la care soseau camioanele noaptea. O pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare a fost cerută pentru moldoveanul care a închiriat depozitul.
În total statul belgian, în acest caz fiind parte civilă vătămată, solicită despăgubiri de 2.457.000 de euro pentru 47 de furturi. Suspecții sunt acuzați nu numai de furt, ci și de punere în pericol a siguranței publice, deoarece o legătură improvizată cu o conductă de kerosen dintr-un oraș mare reprezintă un pericol semnificativ pentru clădirile din jur în cazul unui incendiu sau a unei explozii.
Pe partea de apărare
În fața instanței, la începutul acestei săptămâni, au apărut fizic șapte inculpați.
Elena D’Agristina a pledat pentru achitarea celor doi italieni, care au lipsit de la proces, invocând probleme de sănătate. Avocatul criminalist consideră că primul a fost “un simplu șofer”, în timp ce al doilea nu poartă costumul de șef al unei asociații criminale, în care procuratura l-a “îmbrăcat”.
Franck Discepoli, avocatul antreprenorului moldovean care a închiriat depozitul de la Basècles, nu a contestat furtul. „Greșeala lui este să fi lăsat situația să continue”, a spus avocatul său. Moldoveanul a stat deja opt luni în arest preventiv, iar soția l-a părăsit.
Iar Nasreddine Benzerfa îl apără pe singurul deținut. Avocatul a susținut achitarea cetățeanului leton al cărui rol a fost să monitorizeze șantierul și să umple camioanele, contra cost.
O sentință finală va fi pronunțată pe 3 octombrie.
Avocatul Frank Discepoli, într-un comentariu pentru presa belgiană , a declarat că amploarea furtului a fost impresionantă!
„Trebuie să vă dați seama că au trecut prin 270 de metri de sol, pe sub o cale ferată și pe sub Ravel (autostradă pietonală). Au ajuns în spatele clădirii și de acolo au instalat pompe, reductoare de presiune, robinete. Toate acestea fără ca nimeni să știe pentru că era absolut invizibil din exterior.”
Încă nu se știe ce a intenționat gruparea criminală să facă cu combustibilul furat, însă acesta ajungea până în Grecia.
Cmentariile sunt închise