Benzina 95 a ajuns la 28 de lei/litrul! ANRE explică scumpirile din ultima perioadă

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Preţul plafon al benzinei 95, stabilit pentru ziua de vineri, 6 aprilie 2022, este cel mai mare de la începutul lui septembrie 2021, de când Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova a demarat procesul de plafonare a preţurilor la principalele tipuri de carburanţi!

Vineri, benzina 95 se va găsi în staţiile de alimentare dintre Prut şi Nistru pentru maximum 27.97 lei pentru un litru, iar preţul motorinei standard nu va depăşi 27.63 lei pentru un litru. Creşterile sunt cu 21 şi 7 bani respectiv, comparativ cu situaţia la zi.

Iată cum explică ANRE scumpirile din ultima perioadă:

Cotațiile Platts la benzină și motorină pe parcursul ultimelor 14 zile au crescut constant, fiind înregistrate valori cuprinse între 1.008-1.157 $/tona la benzină și între 1.066-1.205 $/tona la motorină.

În consecință, în perioada de referință prețul benzinei la bursele internaționale a înregistrat o evoluție ascendentă de circa 149 $/tona, iar cel al motorinei de 139 $/tona. În plus, a fost înregistrată o creștere a cursului de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA, cu circa 0.20 lei.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) reiterează că mecanismul actual de stabilire a prețurilor la produsele petroliere reprezintă o modalitate sigură care permite reflectarea fidelă la panourile stațiilor de alimentare a evoluțiilor de pe piața internațională, atât în perioade de creștere, cât și de descreștere a cotațiilor, fiind exclusă orice posibilitate de intervenție a companiilor petroliere în mecanismul aplicat. Astfel, consumatorul din Republica Moldova achită un preț corect racordat la realitățile zilei în care își face achiziția de carburanți!

În consecință, urmând algoritmul de stabilire a prețurilor reieșind din valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare, corelată la cursul de schimb leu/dolar, ANRE a stabilit următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard pentru ziua de 06.05.2022.


Amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară.

Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanţii fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.

Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:

Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova

Explicaţie: De ce este utilizată media Platts pentru ultimele 14 zile în stabilirea preţurilor la carburanţi

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/