Bine de ştiut! Experţi Audi au răspuns la cele mai populare întrebări legate despre utilizarea mașinilor electrice pe timp de iarnă

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Iarna, mașinile alimentate electric trebuie să aducă interiorul și sistemul de baterii la temperatura potrivită. Această dublă sarcină necesită deja multă energie decât atunci când e cald afară. Temperaturile exterioare scăzute intensifică problema și afectează performanța bateriilor de înaltă tensiune. 

Cu toate acestea, îngrijorarea cu privire la pierderea excesivă a autonomiei la modelele electrice Audi este nefondată: cu un management termic inteligent, marca germană oferă performanțe și autonomie remarcabile în mașinile sale. Mecanisme speciale de protecție asigură o durată lungă de viață a bateriei. 

Într-un interviu, Pierre Woltmann, șeful managementului termic pentru bateriile de înaltă tensiune la Audi, și Thomas Anzenberger care se ocupă de dezvoltarea funcțională virtuală a managementului termic, explică modul în care compania cu cele patru inele face față în mod eficient provocărilor de funcționare pe timp de iarnă.

Declarațiile acestora pot fi valabile pentru o bună parte a electromobilelor moderne şi nu numai de marcă Audi

Șoferii modelelor (Audi) electrice trebuie să fie îngrijorați de limitări în timpul iernii?

T.A.: Pot să răspund la această întrebare cu un NU fără echivoc. Numai dimensiunea bateriilor noastre de înaltă tensiune face ca îndoielile cu privire la performanță și autonomia în timpul iernii să fie nejustificate. Managementul nostru termic inteligent selectează întotdeauna cele mai eficiente metode de a încălzi bateria și interiorul în mod corespunzător în timpul iernii. Ca rezultat, bateriile de înaltă tensiune au o durată de viață lungă, atunci când proprietarii le precondiționează pentru fiecare sezon prin ceea ce sunt cunoscute sub denumirea de stații de încărcare AC sau Wallbox acasă. Această funcție este deosebit de utilă iarna. Merge ușor pe celule și, simultan, minimizează pierderea de autonomie, deoarece bateria se află deja în intervalul optim de temperatură și, prin urmare, nu trebuie încălzită la fel de mult.

Cum afectează frigul o baterie de înaltă tensiune?

P.W.: Performanța unei baterii de înaltă tensiune depinde fundamental de nivelul de încărcare și de temperatură. Cu cât este mai rece, cu atât bateria poate oferi mai puțină energie. Procesele electrochimice sunt un factor important în acest sens. La temperaturi scăzute ale bateriei, rezistența electrică internă a bateriei crește și capacitatea de utilizare scade. Protejăm bateria eliberând mai puțin amperaj la o temperatură mai scăzută. În plus, bateria poate absorbi căldura reziduală de la componentele de înaltă tensiune răcite cu lichid, cum ar fi electronica de putere, sistemul de propulsie și încărcătorul, și poate fi încălzită direct de un încălzitor cu agent de răcire.

Care sunt efectele frigului asupra încărcării?

P.W.: Încărcarea poate dura mai mult la temperaturi scăzute ale bateriei. Din acest motiv, bateria trebuie încălzită în timpul încărcării, în mod ideal chiar și în drum spre încărcare! La conectarea la terminalul de încărcare, vehiculul comunică automat cu sursa de alimentare. Astfel terminalul ştie câtă energie electrică poate absorbi bateria în orice moment. Prin urmare, ne asigurăm că bateria nu este supraîncărcată. Când se încarcă, bateria preia electricitatea de care are nevoie pentru puterea de încălzire din punctul de încărcare.

Cu ce se ocupă managementului termic?

T.A.: Practic, managementul termic este responsabil pentru distribuirea fluxurilor de căldură între sistemul de propulsie, bateria de înaltă tensiune și interior. Sistemul nostru de pompă de căldură s-a dovedit bine în acest context mai ales. Acesta transformă energia din grupul motopropulsor sau din aerul din jur. Aceasta este căldura disponibilă pentru baterie sau, iarna, și pentru interior. Utilizarea aerului din jur ca sursă de energie este relativ nouă: îl folosim pentru a echilibra căldura reziduală în scădere de la grupul motopropulsor, care funcționează din ce în ce mai eficient. Astfel, avem acces la două sisteme independente reciproc prin intermediul grupului de propulsie și al aerului din jur, pe care îl folosim pentru a încălzi interiorul și bateria de înaltă tensiune.

Cum se reglează temperatura bateriei și a interiorului în timpul conducerii?

T.A.: Pentru a asigura o furnizare fiabilă de căldură chiar și la temperaturi foarte scăzute, sistemul nostru de pompă de căldură, care este încorporat în majoritatea modelelor noastre electrice, integrează încălzitoare suplimentare de înaltă tensiune în strategia de operare. Acest lucru asigură un interior confortabil chiar și în situații extreme și produce rapid temperatura ideală a bateriei de aproximativ 25 până la 30 de grade Celsius pentru performanță maximă. Un al doilea încălzitor electric este disponibil în pachetul nostru de iarnă pentru țările nordice deosebit de reci. Un încălzitor suplimentar pentru bicicletele electrice este, de asemenea, disponibil opțional la unele modele.

P.W.: Atunci când clienții noștri doresc să călătorească cu eficiență maximă la temperaturi exterioare reci, algoritmul de management termic încălzește bateria la temperaturi mai scăzute și, în timp ce eliberează mai puțină putere de conducere ca urmare, mărește și autonomia vehiculului.

Ce soluții tehnice suplimentare a dezvoltat Audi pentru a face bateria de înaltă tensiune independentă de efectele temperaturii?

P.W.: Ca punct de intersecție cu managementul termic, oferim ceea ce se numește precondiționare, care are un efect pozitiv atât asupra bateriei, cât și asupra interiorului. Este posibil să setați ora exactă de plecare cu cronometrul de încărcare și de plecare – direct în vehicul sau prin aplicația myAudi. Ca urmare, procesul de încărcare automată încarcă bateria la nivelul prestabilit și la o temperatură favorabilă cât mai aproape de ora de plecare. În acest fel, pierderea de autonomie este redusă semnificativ prin încălzirea bateriei! În plus, precondiționarea reglează temperatura din interiorul vehiculului la nivelul dorit înainte de plecare!

T.A.: La noile e-tron GT quattro și RS e-tron GT, condiționarea pentru procesul de încărcare funcționează chiar și automat în timpul conducerii, pentru a obține o capacitate constantă de încărcare ridicată la stațiile de încărcare rapidă, și anume atunci când planificatorul de rute e-tron este folosit la aceste modele. În funcție de temperatura aerului exterior, sistemul inteligent de management termic aduce apoi bateria într-un interval de temperatură optim pentru încărcare în timp ce mașina rulează și înainte de începerea încărcării, pe lângă precondiționare. Această precondiționare mobilă suplimentară a bateriei din e-tron GT quattro și RS e-tron GT asigură cele mai bune și mai rapide rezultate de încărcare posibile.

Cum reduce Audi pierderea de autonomie prin încălzirea interiorului?

P.W.: În comparație cu o maşină cu un motor cu ardere internă, o mașină electrică are mult mai puțină căldură reziduală și energie disponibilă pentru încălzire. Căldura pe care o generează bateria, motorul electric și electronica de putere poate fi condusă în interior cu o pompă de căldură. Practic, pompa de căldură funcționează ca un frigider, însă în revers. Cu cât este disponibilă mai multă căldură reziduală, cu atât pompa funcționează mai eficient. În cel mai bun caz, poate genera până la 3 kW de căldură de la un kilowatt de energie electrică. Această tehnologie este foarte utilă în special iarna, deoarece înlocuiește un element de încălzire termoelectric. În funcție de temperatura exterioară, cu o pompă de căldură se poate înregistra o autonomie mai mare în comparație cu încălzirea convențională.

Ce pot face posesorii de maşini electrice care din anumite motive nu au un garaj şi le ţin afară?

P.W.: Oricine are nevoie de mai multă autonomie imediat ce se urcă în mașină ar trebui să o precondiționeze! În mod ideal, ar trebui să se facă prin încărcare AC, care este în general mai eficientă decât încărcarea DC, deoarece există mai puține pierderi de putere din cauza curenților mai mici! Încărcarea AC este, de asemenea, mai blândă, deoarece nu solicită, nu “stresează” atât de mult bateria! Există mai puțin amperaj care curge cu încărcarea AC. Bateria poate absorbi asta chiar și la temperaturi proprii foarte scăzute, ceea ce înseamnă că nu trebuie să fie încălzită la fel de mult.

Încărcarea ar trebui să aibă loc – indiferent dacă este AC sau DC – imediat înainte de a începe o călătorie prin intermediul cronometrului de plecare pentru a utiliza temperatura mai mare a bateriei pentru a câștiga autonomie sau imediat după conducere pentru a utiliza temperatura mai mare a bateriei pentru a încărca mai repede și mult mai eficient.

Ce se întâmplă cu o baterie rece la o stație de încărcare rapidă?

P.W.: Indiferent de model, algoritmul din vehicul recunoaște când mașina este încărcată la o stație de încărcare rapidă DC. Curenții sunt eliberați indiferent de nivelul de încărcare și temperatură. Dar cu încălzirea activă pe care am implementat-o pe modelele Audi, reducem semnificativ timpul de încărcare la temperaturi scăzute.

Când bateriile de înaltă tensiune îşi ating limita?

P.W.: Pentru a proteja bateria, aceasta nu mai livrează electricitate pentru propulsie atunci când temperatura centrală atinge -30 de grade Celsius. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, mașina ar trebui să fie expusă la o temperatură atât de extremă pe o perioadă lungă de timp. Dar evident, este posibil de condus un model e-tron cu un nivel de încărcare suficient și o baterie preîncălzită de înaltă tensiune chiar şi la temperaturi exterioare de -30 de grade.

Din punct de vedere tehnic, ce sfaturi suplimentare puteţi da pentru iarnă?

T.A.: Prin utilizarea calculatorului mașinii și a monitorului de autonomie din Audi MMI cu predicție de autonomie în timpul conducerii, clienții pot citi direct câtă autonomie câștigă atunci când, de exemplu, temperatura interioară este redusă. Autonomia poate fi mărită cu modul Range. Acest lucru limitează ușor funcțiile de confort, puterea de conducere și viteza maximă, dar în schimb vă poate ajuta să ajungeți cu bine la destinație sau la cel mai apropiat terminal de încărcare după caz, situaţie.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/