Bingo! Preţul motorinei a revenit la 20 de lei, la nivelul din ianuarie 2022

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Menţiune importantă! Orice articol de acest gen se referă la preţurile carburanţilor comercializați pe teritoriul Republicii Moldova!

În ultima perioadă, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atestă o scădere continuă a prețurilor maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, valori calculate în baza cotațiilor Platts. Astfel, doar în ultimele două săptămâni prețul la benzină a scăzut cu 1.28 lei/litru, iar la motorină cu 1.01 lei/litru.

Totodată, prețul la motorină a ajuns la nivelul înregistrat ultima dată încă în luna ianuarie a anului trecut, acum 15 luni în urmă.

În următoarele patru zile (29.04-02.05.2023), carburanții de tip standard vor putea fi comercializați la prețuri care nu vor depăși nivelul maximal stabilit de către ANRE, în mărime de:

  • 24.25 lei/litru – pentru benzina COR 95 (-17 bani);
  • 20.02 lei/litru – pentru motorina standard (-18 bani).

Agenția reamintește că mecanismul actual de formare a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard asigură prețuri corecte, transparente și ușor de verificat, iar cotațiile Platts reprezintă indicatorul de bază al actualei metode de determinare a nivelului acestora, în condițiile în care Republica Moldova importă carburanți în proporție de 100%.

Amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară, deci se pot găsi carburanţi la preţuri mai reduse decât cele plafon! Acum platforma există şi sub formă de aplicaţie mobilă!

Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanții fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.

Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:

Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova

Explicaţie: De ce este utilizată media Platts pentru ultimele 14 zile în stabilirea preţurilor la carburanţi

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/