Blog: Mașinile transnistrene nu pot fi vămuite în Moldova chiar dacă se știa despre acest lucru

0

Autor: Constantin Mihalachi

Cu ceva timp în urmă am relatat la greu aici pe AutoBlog.MD despre toate modificările în legislație ce au afectat importul de automobile, taxele vamale și nu în ultimul rând despre inițiativa Guvernului de a permite celor ce dețin mașini străine sau înmatriculate în stânga Nistrului să le plaseze în regim de import între 1 ianuarie și 1 aprilie 2017.

Reportaj video: Vămuirea mașinilor cu -70% reducere. Tot ce ar trebui să știți despre asta

Mă voi opri la ultimul subiect, cel despre mașinile străine aduse în țară până la 1 noiembrie și care pot fi plasate în regim de import. Întâi de toate țin să le mulțumesc vizitatorilor noștri care ne-au dat o sumedenie de mesaje ce ne-au atras atenția la subiectul despre care vreau să vă vorbesc, și anume despre faptul că moldovenii ce dețin o mașină înmatriculată în stânga Nistrului nu o pot vămui în Moldova!

FOTO: unimedia.info

Se pare că motivul principal datorită căruia oamenii nu își pot înmatricula mașinile ține de faptul că autoritățile transnistrene refuză să le ofere actele confirmative de procurare a acestor automobile de la foștii proprietari. Și aici vorbim despre contractele de cumpărare și procurile care sunt predate autorităților de acolo de fiecare dată când cineva importă o mașină în stânga Nistrului.

Iată exemplul unui asemenea mesaj expediat la adresa noastră de un utilizator pe nume Dumitru: Bună ziua. Sunt deținătorul unui automobil cu numere transnistrene și permis de conducere moldovenesc, ca și mulți alți cetățeni de pe malul drept al Nistrului. Conform noilor legi practic suntem obligați să ne înregistrăm mașinile în Moldova.  Partea proastă a acestei legi constă în faptul că la devămare în Moldova nu se recunosc actele Transnistrene precum pașaportul tehnic etc, specialiștii de la vamă spunând că recunosc numai actele din țara de proveniență a automobilelor (Germania,Rusia etc). Aceste acte desigur au fost predate vămii din stânga Nistrului când s-au înregistrat acolo, în acest fel refuzându-ne devămarea în Moldova prin nerecunoașterea documentelor Transnistrene . Va rugam mult cu ce ne puteți ajuta, sfătui. Mulțumesc anticipat.

Și un alt mesaj expediat de Eugen: Bună ziua! Mă numesc Eugen, sunt originar din Bender. Aș dori să vă comunic despre problema cu care se confruntă cei care vor să înregistreze automobilele transnistrene in Moldova. Autoritățile afirmă că posesorii de astfel de automobile le pot înregistra în Moldova, în condițiile noii legi, dacă nu o fac, de la 1 aprilie trebuie sa plătească amenzi usturătoare. Problema e că această înregistrare este imposibilă! Autoritățile vamale cer pașaportul tehnic străin (german, francez sau din altă țară de unde cândva a fost importat automobilul și pus la evidență în Transnistria). Aceste pașapoarte tehnice străine au fost ridicate de către autoritățile de la Tiraspol în momentul în care automobilul a fost înregistrat la ei. Unicul document de care dispun posesorii de mașini transnistrene este pașaportul tehnic transnistrean. care pentru vameșii noștri nu are nici o valoare, după cum afirmă ei. Nimeni din prieteni, rude, cunoscuți, la fel nu pot înregistra mașinile în RM din această cauză. Ne-am pomenit în situația că suntem forțați să încălcăm legea și să plătim amenzi! Numeroasele convorbiri cu colaboratori Serviciului Vamal, sunete la call-centru, nu dau nici un rezultat. Unicul răspuns de fiecare dată este. ASTA ESTE PROBLEMA VOASTRĂ! Vă rog mult să elucidați acest subiect!!! Autoritățile cunosc problema dar nu fac nimic pentru a o soluționa! Vă mulțumesc anticipat! 

Partea cea mai nostimă este că autorii legii ce permite plasarea în regim de import a acestor automobile la sigur ar fi trebuit să cunoască despre acest fenomen și chiar și așa i-au lăsat pe oameni să se lovească în această problemă. S-a știu din start că autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol nu vor oferi aceste acte și nu s-a făcut nimic, nu s-a găsit nici o soluție!

Am solicitat de la Serviciul Vamal informația cu privire la numărul exact de mașini înmatriculate în stânga Nistrului ce au fost înmatriculate în Moldova și răspunsul a ezitat să vină. Însă potrivit publika.md numărul acestora este ridicol – doar o mașină transnistreană a putut fi vămuită de la începutul anului în Moldova.

Acum pe final aș avea câteva întrebări pentru cei ce au elaborat aceste legi – de ce moldovenii din stânga Nistrului au fost lăsați practic fără nici o șansă de a-și vămui mașinile în Moldova când se știa prea bine că autoritățile de acolo nu vor acorda actele în original de procurare a acestor automobile și de ce statul dă cu piciorul în milioane de lei ce ar putea veni la buget din moment ce o sumedenie de oameni cu mașini înmatriculate în stânga Nistrului s-au grăbit să le vămuiască?

Guvernul promite că se va găsi o soluție, însă timp de o lună sute de moldoveni au bătut cărările pe la tot felul de instituții pentru a căuta soluții, iar cum am văzut și în mesajele primite, unii dintre cei care își doreau să mai verse ceva bani în bugetul acestei țări primeau răspunsuri seci înapoi – asta e problema voastră!

0 comentarii
 1. ion spune

  Pot cere pasaport tehnic direct de la producator, eu am cerut, ce-i drept situatia era cu totul alta, se plateste o mica taxa functie de producator, si iti trimit prin posta un fel de duplicat.

  Oamenii acestia care au inmatriculat masinile in transnistria, sunt infractori. Cum asa sa-ti dea in cap sa sustii un regim separatist din afara legii? Ei pot sa circule acolo in transnistria cu ele daca vor, si sa nu iasa de acolo. Trebuie cu capul sa gandesti.

 2. Mihai spune

  ion, credca ai vre-un handicap… majoritatea oamenilor au fost nevoiti sa le inregistreze acolo(nu vorbesc de smecherii care si-au luat acele masini ca sa circule prin md), pentru ca daca ai numere MD permanent ai probleme daca locuesti acolo, si de fiecare data cind intri in regiune trebuie sa achiti taxe de import si sa faci documente “временный ввоз”. Acum cind guvernul doreste sa aplice amenzi pentru cei care nu le inregistreaza in MD( iar daca nu esti la curent, doritori sunt foarte multi, chiar daca oamenii sunt nevoiti de doua ori sa achite devamare, odata la tirsapol si apoi la chisinau) mecanizmul nu functioneaza, pentru ca legea nu a fost gindita bine din start. Si daca ii tot faci infractori pe oameni, dar nu pe autoritatile de Tiraspol, raspunde, nu sunt infractori si cei care au permis circulatia acestor numere prin MD incepind cu 1992???De ce nu s-au interzis din start?

 3. Roxy spune

  Ion, daca nu esti la curent, moldoveni domiciliati in stinga nistrului, daca puneau masina pe numerele moldovenesti, odata cum intrau in transnistria aveau probleme-deci, cum poti sa numesti infractori pe oameni, pusi in asa conditie fara voia lor? Autoritatile moldovenesti permiteau aceste numere 20 de ani! In afara faptului, ca oameni acum sunt nevoiti sa devameze masina INCODATA, deci sa mai suporta cheltuieli, nici asta pina la urma nu pot face si iarasi ramin infractori care incalca legea. Cu capul trebuie sa gindesti, cind scrii asa ceva.

 4. Mihai spune

  Cei care circula cu masini inregistrate in stanga Nistrului,dar locuiesc in teritoriul controlat de statul R.Moldova,se credeau cei mai destepti,refuzand sa achite taxa pentru devamare la organele oficiale ale statului! Sa n-o faca acum pe desteptii,dupa ce atata timp s-au folosit nestingherit de acest privilegiu! Ceilalti ,care au platit tot cat spune legea ,sunt mai prosti ca voi???
  E vorba despre cei cu permis de conducere eliberat de organele de stat ale R.Moldova,dar cu numere din stanga Nistrului.Daca locuiesc acolo,sa-si faca permis tot acolo si nu va exista aceasta problema.Daca locuiesc in dreapta Nistrului,aici si trebuiau sa-si devameze masinile,de la bun inceput! Nu sa stea cracanati cu un picior aici si altul acolo,ca asa le este mai confortabil!
  Si asa sunt favorizati,caci li se cere o taxa de doar 30%! De ce suntem discriminati (de stat) noi,ceilalti???
  P.S.Pentru Mihai : dar astia de aici,cu numere de R.Moldova,cum trec cand au nevoie sa mearga in stanga Nistrului?

  1. Mihai spune

   Normal trec, pentru ca ai probleme doar daca ai viza de resedinta in stinga nistrului, si numere md, pe linga asta daca ai permis md, ramii fara el daca ai viza de resedinta acolo….mai ginditi cu capul cind scrieti idiotizme, si poate imi raspunde totusi cineva, de ce oamenii sunt infractori, dar nu cei care au facut acele numere, si cei care au permis circulatia lir timp de 20 de ani??? Cu asha opinii debile, cum aveti voi, nu e de mirare ca transnistria exista pina in ziua de azi! Incercati si traiti acolo macar o luna de zile fiind moldovan, nu rusofon sau ucrainean. Si o sa vad cum o sa mai comentati prostologii…la rusii de acolo lii in cot si de voi si de numerele voastre, ei se plimba bine merci cu numere albastre TS, sau rusesti, si nu nici o treaba…

   1. Mihai spune

    Daca ai viza de resedinta in stanga Nistrului,de ce nu ti-ai facut si permis acolo,caci nu aveai sa ai acum aceste probleme?! Faptul ca astia de la conducerea R.Moldova au permis pana acum aceasta situatie,discriminandu-i pe cei din dreapta Nistrului,nu inseamna ca trebuie continuat acest lucru.De ce eu trebuie sa platesc impozite aici (taxa/drum,etc.),iar tu – nu? Traiesti acolo,atunci care-i problema,de ce nu ti-ai facut permis acolo? Daca traiesti aici,dar stai cu viza acolo ca ti-a convenit,e problema ta!
    Ai fost sa protestezi vreodata contra conducerii de acolo? Nu! Va convine totul,dar doriti privilegii de aici! Demult trebuia pus hotar pe Nistru si declarata acea zona ocupata de Rusia! Numai probleme de acolo vin,de tot felul!
    Daca opiniile altcuiva nu-ti sunt pe plac,nu inseamna neaparat ca ele sunt “debile” sau ca sunt “idiotisme”.Idiotism e sa se mentina situatia de pana acum,fara a se interveni.

    1. Mihai spune

     Te mai invit odata, sa traiesti macar o luna in transnistria, sa vezi, sa simti)) cum ai sa protestezi tu acolo impotriva cuiva))) sau in genere cum se vor comporta cu tine stiind ca esti moldovan))) hotar pe nistru? tu serios? macar cunosti cit de putin dreptul international? sau cel putin constitutia RM? Permis transnistrean? si ce sa fac cu el? sa ma sterg la fund? eu cu serviciul ma deplasez in diverse tari, si am nevoie de permis normal, nu de hirtie igienica, tu mai spune-mi acum sa-mi mai fac si pasaport transnistrean,( ca de altfel fara el nu iti face permis dealor), si cine in aceasta ordine de idei este sustinator al regimului separatist? tu cel care stai cu buca in moldova, stii despre transnistria doar de la TV, si esti gata sa trimiti oamenii sa faca acte dea lor, sa faci hotar, pe nistru si alte prostologii? MAcar ai tacea……patriotule……. Articolul dat se refera la faptul ca oamenii nu pot face actele, chiar daca autoritatile afirma ca totul este ok. Si daca tot te simti descriminat, poate te mai duci sa comentezi pe la stirile cu miile de masini bulgaresti sau lituanene devamate fara probleme……
     P.S. Opiniile tale le-am numit idiotisme anume din considerentul ca nu cunosti absolut deloc situatia moldovenilor din transnistria, dar te dai tare bun la comentarii. Iti ofer o excursie, macar de o zi, sa mergi sa-ti arat, cum politistii nostri moldoveni care fac serviciul in asha zisa zona de frontiera, au toti numere transnistrene, cum oamenii din regiuni precum Varnita, Cosnita si altele la fel au doar numere transnistrene, pentru ca dupa asha zisa constitutie al Transnistriei aceste localitati tot le apartin lor, chiar daca de facto sunt controlate de Chisinau…… si in genere sa-ti povesteasca moldovenii de acolo in ce conditii traiesc, absolut lasati la izbinda sortii de catre autoritatile de la chisinau……Apropo ca sa nu te mai agati de cuvinte, iti concretizez, m-am nascut si traiesc acolo, si parintii mei traiesc acolo, dar muncesc in RM, pentru ca in transnistria e grava situatia cu salariile si cu locurile de munca. Iar pentru a te muta la naiba de acolo, trebuie o gramada de bani, cit costa un imobil in Chisinau?Cite vieti trebuie sa muncesti ca sa cumperi unul, daca nu ai rude pe dupa hotare? Si lucrezi cinstit????……
     P.S.2. Apropo ai stiut ca VAma moldoveneasca nici pina la aceasta lege cu reducere, nu devama masinile transnistrene chiar daca vroiai sa achiti toata suma? Spre exemplu daca ai trait acolo, ai avut numere transnistrene, vreai sa te muti, vii la vama le oferi toata suma pentru devamare, iar ei nu o devameaza!!! LA intrebarea ce sa fac cu masina acum? Raspunsul e in stil tipic. Problema ta!

     1. Mihai spune

      1.Am prieteni moldoveni,care locuiesc in Tiraspol,deci cunosc cate ceva din viata de acolo…
      2.De ce numaidecat imobil in Chisinau,alte localitati nu sunt? Daca detii o casa acolo,cu banii de pe ea,plus castigul ce-l mai ai din lucru,poti sa te muti in dreapta Nistrului.Dar toti vor in Chisinau…
      3.Sunt contra vamuirii cu 30% a tuturor masinilor straine,caci sunt discriminati cetatenii onesti! Interzise si gata! Si asa multi au stat pe spatele celorlalti,care achita taxe!
      4.Faptul ca a fost permisa asa situatie pana acum e vina autoritatilor R.Moldova,caci sunt o multime de politisti,judecatori,procurori,care circula cu asa masini (cum ai mentionat si tu).
      5.Sunt pentru stat de drept,unde toti cetatenii sunt egali in drepturi.In privinta separatistilor nu se pot face prea multe lucruri (sunt probleme chiar si la tema data),consider ca trebuie blocati din ambele parti total (cu Ucraina).Vezi situatia Ciprului,care s-a integrat in UE chiar,fiind cu frontiera in cadrul statului.Repet: nu cedam teritoriul,il declaram ocupat de Rusia – fapt dovedit chiar de CEDO.
      6.Vinde masina acolo si i-ati una cu numere oficiale ale R.Moldova si n-o fa pe hatrul! Te-ai folosit destul de privilegii! Am mers cu masina proprie acolo,deci se poate.

 5. slava spune

  ce mai vorbă am avut permis din stînga nistrului, am schimbat și reședința în Moldova, am schimbat și permisu, era de trăit insuportabil cu rusofoni, vreu să devamez și auto să aduc un aport financiar în Țara mea numai vreau să am nimic cu *бананавая страна* dar cu așa legi, care eșire din situație? rămîne să-mi cer permisul de cel siparatist înapoi

 6. Sergiu spune

  Vre-o 5 ani în urmă căutam și eu un automobil, și ca și orice om, vroiam să-l cumpăr mai ieften. Prietenii și neprietenii îmi dădeau sfaturi peste sfaturi, inclusiv: eț băi o tachică normalî, cu motor normal, înrejistreazo în transnistria, shî nai să ai nishi-o problemă…
  Am ascultat ”sfaturile” dar am procedat cum am considerat. Mi-am căutat un automobil din UE, nu prea vechi, dar nici nu prea consumabil, pe măsura veniturilor mele, l-am vămuit, înregistrat și îl utilizez fără probleme pînă în prezent.
  Concluzia mea este:
  În pofida sărăciei în care locuiesc, Moldovenii au slăbiciunea ”traiului de Luxi”. Îngroapă bani în imobile etajate/supra-etajate – dar nu au văzut nici măcar ”litoralul Zatoca”. Cumpără ”Porsheuri” și le instalează sisteme de Gaz – căci e mai ieften, p/u benzină nu le ajung bani. Umblă cu ”sandali rupte” – dar cu ”Mercedesul” dar înregistrat în transnistria, că-ci e mai ieften. Și după toate acestea – vinovat este Guvernul (Statul) că nu le face pe plac șmecherilor, îi pun la cheltuială. Dar de ce oamenii de bună credință trebuie să plătească toate contribuțiile/taxele la buget, dar șmecherii să umple străzile cu fel de fel de mașini necontrolate, să încalce regulile de circulație și să nu achite amenzile rutiere???
  Totodată, cei care au nenorocirea să fie locuitori cu visa de domiciliu în așa zisa ”transnistrie”, nu au decît să-și utilizeze mașinile în continuare, plătind vinieta p/u MD, cîci tot eu și-au ales destinul de a fi izolați de o lume întreagă (надеясь на своего старшего братана-РФ).
  Mai pe scurt, duceți-vă la o bază de colectare a metalului uzat și înțelegițevă să vă dea un preț mai bun pentru lastocica” voastră…

 7. Sergiu spune

  …. și pentru cei de la Auto Blog, încercați vă rog să fiți obiectivi și să nu încingeți spiritele în jurul problemei respective, căci mîine-poimîne parcă văd cum se coalizează și ies la proteste ”șoferii cu mașini din transnistria” în fața guvernului cerînd ”dreptate”. Dealtfel, moldovenii nu prea protestează atunci cînd cu adevărat este necesar de protestat, dar numai cînd reușeșete cineva să-i folosească în interes de grup sau interes personal. Priviți moldoveni spre țări civilizate, acceptați și luptați pentru ordine a și dreptatea în țară. Să luăm exemplul Romîniei – care a cîta oară ne demonstrează că pînă nu-și obțin scopul, nu cedează. Și dacă totuși ”mămăliga nu explodează”, poate ar fi timpul să preparăm o ”mămăligă cu начинкэ trotil”, ca să-și facă efectul.

  1. Nelu spune

   Sergiu, oamenii vor sa isi inmatriculeze masinile, in mod legal si vor sa achite tot ce e necesar, dar nu o pot face! Asta e problema! Pentru ca legea a fost votata in graba fara a fi puse la punct toate momentele necesare functionarii ei. la cei cu numere straine s-au gindit, dar la cei cu numere transnistrene nu. Dar iata amenzile sunt perfect functionale de la 1 aprilie..Cu achitarea vinietei ai indoiet-o cam, recunosti transnistria ca stat?))))

 8. Aurel spune

  pai impunind amenzi detinatorilor de masini cu nr. transnistriene autoritatile RM recunosc Transnistria ca independenta….

 9. vasiok spune

  nu pot intelege,dece pe acei cu numere pmr e bârfesc sii numesc infractori,dar pe cei cu numere lt bg …. âi vâră in sân? care e deferenta intre ei? si unii si altii au cautat variante kit mai eftin. trebue sa facă parte dreapta la toti.

 10. sergiu spune

  Stimaţi colegi, şi în special Nelu, Dacă citiţi atent mesajul mei va fi clar, că: Nimeni nu-i cataloghează pe cei din transnistria (care locuiesc acolo şi au acte de-ale-lor) ca pe infractori. Eu m-am referit la şmecherii care au domiciliu în dreapta nistrului, posesori de permnise şi alte acte eliberate de autorităţile RM, dar care şi-au procurat automoibile “vechi” dar “bune”, însă din cauza că nu se încadrau în normele legale pentru a le vămui şi înmatricula în RM, au găsit “fereastră spartă” în transnistria, unde le-au “legalizat” chipurile, iar acum se plîng că au probleme. (Dacă nu eşti în stare să înmatriculezi un GL cu motor de 5.0 cu vîrsta de pînă la 7 ani, la ce-l mai cumperi, cumpărăţi un SUV cu vîrstă şi motor adecvat).

 11. Sergiu spune

  Stimaţi colegi, şi în special Nelu, Dacă citiţi atent mesajul mei va fi clar, că: Nimeni nu-i cataloghează pe cei din transnistria (care locuiesc acolo şi au acte de-ale-lor) ca pe infractori. Eu m-am referit la şmecherii care au domiciliu în dreapta nistrului, posesori de permnise şi alte acte eliberate de autorităţile RM, dar care şi-au procurat automoibile “vechi” dar “bune”, însă din cauza că nu se încadrau în normele legale pentru a le vămui şi înmatricula în RM, au găsit “fereastră spartă” în transnistria, unde le-au “legalizat” chipurile, iar acum se plîng că au probleme. (Dacă nu eşti în stare să înmatriculezi un GL cu motor de 5.0 cu vîrsta de pînă la 7 ani, la ce-l mai cumperi, cumpărăţi un SUV cu vîrstă şi motor adecvat).

 12. vlad spune

  buna ziua! am si eu nsite intrebari, cine stie raqspunsurile va rog sa-mi scrieti.
  am masina inmatriculata in transnistria
  eu am viza de resedinta in PMR, permis MD, pot circula pe teritoriul MD ?
  fratele viza de resedinta in MD, permis PMR, poate circula pe teritoriul MD?
  vreau sa inmatriculez masina cu numere MD, se poate sau nu, nu mii clar?
  spunetimi vreun nr de contact unde pot afla raspunsurile la intrebari.

 13. Andrei spune

  Buna ziua! Legea privind conducerea auto inregisyrate in Transnistria le va atinge pe soferi ,cetateni ai R.M cu inscrierea si domeciliu in Benderi dar cu permis de conducere moldovenesc?

 14. europa spune

  Bună ziua Sir / Madam.
  Suntem o asociație de investitori privați și creditori
  persoane;
  oamenii care sunt în căutarea pentru uz personal și de urgență, termenul maxim de rambursare a unui împrumut este de obicei de la 1 an la 25 de ani. rata anuală a dobânzii este de 3%.
  Creditul este acordat celor care castiga un venit lunar.
  Pentru mai multe informații despre oferta de împrumut.
  Vă rugăm să ne întâlnim direct la această adresă
  Mail: europeinvestir@outlook.fr

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata