Bloomberg: Automobilele electrice chineze Made in Europe – o nouă ameninţare pentru constructorii din regiune

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Constructorii chinezi de automobilele electrice se extind în Europa pentru a diminua impactul tarifelor vamale destinate să le reducă avantajul competitiv pe partea de preţ. Și asta se întâmplă într-un raport cu producătorii auto tradiţionali din regiune care se confruntă cu numeroase probleme, transmite Bloomberg.

Constructorii chinezi de automobilele electrice se extind în Europa pentru a diminua impactul tarifelor vamale
Sursa: AlixPartners, Bloomberg
Notă: Locațiile din fiecare țară sunt doar orientative. Asteriscuri înseamnă că nu există o decizie finală, cu excepția viitoarei fabrici BYD din Turcia.

Barcelona este locul unde, în curând, modelul electric Omoda E5 va fi produs de grupul chinez Chery Automobile Co. În Polonia, producătorul chinez Leapmotor asamblează modelul citadin T03. În paralel gigantul chinez BYD Co. şi-a anunţat planul de a construi propria sa uzină în Ungaria şi o a doua facilitate de producţie în Turcia. Iar Zeekr analizează posibilitatea de produce automobile la uzinele din Europa deţinute de grupul mamă Geely.

Sosirea constructorilor auto chinezi de automobile electrice reprezintă un risc pentru giganţii auto europeni

Aceștia nu au altă alegere decât să încheie parteneriate şi să facă loc pentru noii rivalii, în condiţiile în care trebuie să îşi închidă o parte din propriile lor facilităţi de producţie pentru a se ajusta la încetinirea vânzărilor la nivel global.

Până la finele acestui an, Chery speră să demareze producţia la o fostă uzină Nissan din apropiere de Barcelona. De asemenea, Chery caută posibile locaţii pentru a doua platformă europeană.

„Suntem hotărâţi să mergem înainte cu operaţiunile noastre în Europa, pe termen scurt, mediu şi lung.”

Charlie Zhang, preşedintele Chery Europe

Chery şi partenerul Ebro mizează pe o producţie de 150.000 de autoturisme pe an la uzina de la Barcelona. Declarația lui Charlie Zhang a venit la o zi după ce Comisia Europeană a anunţat tarife vamale suplimentare la importurile de automobile electrice chineze. În plus, Zhang a spus că Chery vrea să pună la punct şi echipe locale de cercetare&dezvoltare, producţie şi distribuţie astfel încât „să devenim o adevărată companie europeană”.

Uzina de la Barcelona va asambla automobile pe bază de kituri CKD, potrivit Chery. În mod normal, astfel de vehicule sunt făcute în locaţiile ieftine, dezmembrate şi apoi reasamblate mai aproape de locul unde sunt vândute. Procesul, unul obişnuit în industria auto, va permite Chery să evite tarifele UE care se aplică pentru autoturismele finite! Iar dacă tactica va avea succes, și alții vor face la fel fără ezitare!

Constructorii chinezi de automobilele electrice se extind în Europa pentru a diminua impactul tarifelor vamale
Ceremonia de semnare din aprilie a acordului dintre Chery și Ebro-EV pentru fabricarea vehiculelor electrice Chery la Barcelona. FOTO: Quique Garcia/EPA-EFE/Shutterstock

Producătorii chinezi de automobile electrice controlează în prezent mai puţin de 10% din piaţa europeană

Chiar dacă producătorii chinezi de automobile electrice controlează mai puţin de 10% din piaţa din Europa, regiunea este cea mai lucrativă piaţă pentru firme precum Nio şi Xpeng, care au trecut rapid de la expansiunea de pe pieţele locale la supracapacităţi.

Firmele chineze trebuie să găsească o soluţie prin care să evite tarifele europene, dacă vor să evite sacrificarea profiturilor sau majorarea preţurilor plătite de clienţi. Potrivit analiştilor de la BloombergNEF, marja de profit a constructorului chinez SAIC pentru un MG4 ar putea scădea de la 25 până la 1%! O parte din efectele tarifelor ar putea fi compensate prin majorarea preţurilor sau dacă preţurile bateriilor vor continua să scadă, un alt domeniu unde firmele chineze şi-au devansat competitorii europeni.

Iar analiştii de la Jefferies estimează că automobilele electrice Leapmotor asamblate în Polonia pe bază de kituri vor genera un profit brut de aproximativ 3200 de euro per unitate. Însă acest profit scade până la aproximativ 1000 de euro pentru vehiculele importate, pe baza impactului estimat al noilor tarife. Totuși, folosind kituri semi-demontate, Leapmotor va putea furniza vehicule electrice care pot fi asamblate la orice fabrică Stellantis din lume!

Constructorii chinezi de automobilele electrice se extind în Europa pentru a diminua impactul tarifelor vamale
Producția Leapmotor în Jinhua, China. FOTO: Qilai Shen/Bloomberg

Mai mulți producători de componente, mai mare concurență, preț mai bun pentru piese, preț mai mic pentru mașini

Un beneficiu suplimentar pentru regiune este acela că producţia realizată în Europa „poate atrage producătorii de componente.” Acest lucru e subliniat de Ganyi Zhang, analist la platforma de logistică Upply.

Există şi mai mult loc pentru parteneriate, în contextul presiunilor pe partea de costuri, inclusiv noile tarife europene, susţine analistul Citigroup, Harald Hendrikse. „Toţi europeni vor produce în curând un anumit tip de automobile chinez, fie în China, fie în Europa.”

Dar unele guverne urmăresc cu atenţie încercările de a aduce automobile chineze în UE. În luna iunie, Autoritatea pentru concurenţă din Italia a amendat firma DR Automobiles cu şase milioane de euro. S-a descoperit că a etichetat în mod ilegal vehicule de la producători chinezi, inclusiv de la Chery, drept produse în Italia. DR Automobiles a anunţat că are de gând să conteste amenda. Spune că vehiculele respective sunt pre-asamblate în China doar în proporţie de 60-70%.

„Este logic ca ţări precum Italia să fie îngrijorate de păstrarea locurilor de muncă şi monitorizează cu atenţie ce se întâmplă pe pieţele interne”, spune Alexandre Marian, partener la AlixPartners.

Cu toate acestea, Alexandre Marian se aşteaptă ca firmele chineze să continue să se extindă în Europa, posibil prin achiziţionarea de uzine pe care producătorii locali vor să le vândă sau închidă.

Cmentariile sunt închise