(video) Premieră inedită la Goodwood: Ford Pro Electric SuperVan cu 2000 de cai putere

0

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram!
Le puteţi şi comenta acolo 😉

Ford revine în centrul atenţiei cu un nou prototip electric mai ieşit din comun. După ce ne-a surprins cu Mustang Mach-E 1400 (cu şapte motoare electrice şi 1.420 CP), la Festivalul de Viteză de la Goodwood din acest an a venit cu Ford Pro Electric SuperVan cu 2.000 de cai putere!

Urmărind Festivalul, care este LIVE şi pe AutoBlog.MD, am văzut deja dinamica acestui vehicul şi nu excludem că va încerca duminică să bată timpul record de parcurgere a traseului în rampă!

Apropo, chiar este condus de pilotul Romain Dumas, cel care a stabilit actualul record cu VW ID. R în 2019, deci un om experimentat care poate ţine în frâu sute de cai putere!

Caracteristici cheie:

 • Întâi de toate, aflaţi că modelul deschide astăzi primul capitol electrificat din legendara sa serie Supervan.
  • Primul SuperVan al Ford a fost dezvăluit în 1971 și a propus un motor montat central preluat de la Ford GT40, câștigătorul de la Le Mans, pentru a crea un Transit Mk.1 diferit de oricare altul!
  • Formula a fost dusă mai departe pentru SuperVan 2 – o versiune cu o caroserie din fibră de sticlă a Transit Mk.2, cu un motor V8 Cosworth de 590 CP, preluat de la Ford C100!
  • Acest vehicul a renăscut ulterior sub forma SuperVan 3, asemănătoare cu Transit Mk.3, propulsat de un motor Cosworth HB de 650 CP, preluat de la mașinile de Formula 1 ale epocii!
 • Uimitorul concept, complet electric, a fost dezvoltat în secret de Ford Performance și de specialiștii în curse și raliuri electrificate STARD din Austria, designul exterior fiind creat de către echipa Ford Design din Köln, Germania.
  • Ford Pro Electric SuperVan este un vehicul-concept unic care a lăsat echipei de design Ford libertatea să creeze un vehicul cu aspect exotic, care atrage atenția și reflectă capacitatea sa de performanță extremă.
  • Pasajele roților atipice și stilul musculos al caroseriei contribuie la oferirea unei expresii extreme a designului Transit.
  • Sistemul de propulsie complet electric a oferit echipei de dezvoltare multă libertate, cu puține restricții față de ceea ce permite în mod normal un motor termic.
 • Construcția conceptului, care ține cont de specificații tipice de motorsport îmbină podeaua regăsită la noul E-Transit Custom cu un cadru din oțel și panouri de caroserie din compozite ușoare.
  • Un set de acumulatori special dezvoltați, de 50 kWh, răcit cu lichid, este montat în podeaua mașinii pentru o distribuție optimă a greutății și un centru de greutate scăzut. Acesta poate fi reîncărcat complet în aproximativ 45 de minute folosind o stație de mare putere. Șoferul poate accesa informații despre încărcare și baterie prin intermediul ecranului tactil din cabină.
  • Patru motoare electrice funcționează împreună pentru a oferi 2.000 CP, printr-un sistem de tracțiune integrală – suficient pentru a propulsa incredibila furgonetă de la 0 la 100 km/h în mai puțin de 2.0 secunde, făcându-l cel mai rapid SuperVan de până acum!
 • Experiența Ford Performance și STARD în sporturile cu motor este imediat evidentă:
  • Splitterul frontal al caroseriei este sculptat într-un mod dramatic, praguri laterale și difuzorul din spate se pot regăsi fără probleme pe o mașină din motorsport, în timp ce muchiile și aripioarele dorsale ale designului radical din spate generează apăsare aerodinamică pentru mai multă aderență.
  • Influența adusă din cursele cu motor continuă cu trenul de rulare avansat și frânele specifice pentru motorsport.
 • Ford Pro Electric SuperVan integrează un roll-cage și scaune de curse conform standardelor FIA pentru siguranță, precum și un ecran tactil preluat direct de la vehiculele de serie Ford, cum ar fi Mustang Mach-E, care controlează conectivitatea avansată și sistemul multimedia SYNC.
  • Ecranul tactil permite, de asemenea, controlul modurilor de conducere selectabile care adaptează hărțile de cuplu ale Electric SuperVan, frânarea regenerativă și răspunsul anumitor sisteme pentru a se potrivi diferitelor scenarii de conducere:
   • Road – pentru cazuri rare de conducere „normală”.
   • Track – pentru echilibrarea dinamicii pentru circuit, cu anvelope de curse slick.
   • Drag – pentru accelerație maximă în timp ce se utilizează anvelope radiale de curse.
   • Drift – pentru drifting spectaculos, demonstrații de agilitate și conducere pe zăpadă.
   • Rally – pentru performanțe optime pe probele de raliu pe asfalt și pietriș cu anvelope speciale.
 • Reglarea fină a performanței este oferită de un pachet electronic care include controlul tracțiunii, controlul sistemului de pornire controlată, un limitator de viteză pentru linia boxelor și frânare regenerativă în trei trepte pentru a recupera energia bateriei – similar cu funcția L Mode de pe E-Transit.
  • La viteză mică, modul ECO menține motoarele la o eficiență optimă, setează frânarea regenerativă pentru maximum și reduce cuplul transmis spre puntea spate.
  • Pentru performanțe maxime, un buton E‑Boost pune la îndemâna șoferului o creștere temporară a puterii și a cuplului.
  • Iar modul denumit Tyre Cleaning Mode poate frâna complet o punte, în timp ce antrenează roțile celeilalte punți, astfel încât ajută la încălzirea anvelopelor înainte de ieșirea pe circuit.
 • La fel ca o mașină de curse modernă – și vehiculele comerciale Ford – Electric SuperVan poate trimite date în timp real pentru gestionarea de la distanță. Companiile pot folosi Ford Pro E‑Telematics sau FordPass Pro pentru a urmări starea de funcționare și de securitatea a flotei lor. În mod similar, inginerii Ford Performance pot monitoriza Electric SuperVan prin intermediul unui software de management dedicat, care traduce datele în timp real în informații despre viteză, timpii pe tur și sistemele vehiculului.

Dincolo de a demonstra cunoștințele avansate ale Ford privind vehiculele electrice și conectivitatea, conceptul Electric SuperVan este, de asemenea, un experiment științific de mare viteză. Mediul său de exploatare solicitant și conceptul de design fără restricții îi permit lui Ford să depășească limitele ingineriei și conectivității vehiculelor electrice pentru a-și îmbunătăți viitoarele mașini de curse și vehicule, software și servicii.

Pe traseul de la Goodwood, la volanul super-conceptului electric, se află Romain Dumas, un pilot expert în dezlănțuirea deplină a performanței Electric SuperVan. Bilanțul lui Dumas în cursele electrice este de neegalat; a stabilit recorduri absolute la Goodwood și Pikes Peak și deține, de asemenea, recordul turului electric pe înfricoșătoarea buclă Nordschleife, unde a câștigat patru curse de 24 de ore la Nürburgring. Experiența diversă a lui Dumas include, de asemenea, recordul de distanță parcursă la Le Mans în cursa de 24 de ore, un titlu în Campionatul Mondial de Anduranță FIA și o victorie de clasă la Raliul Monte Carlo.

GALERIE FOTO:

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata