(video) Ca Latifi sau mai bun? Cine este Logan Sargeant, noul pilot al echipei Williams

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Williams a confirmat în această după amiază că americanul Logan Sargeant va ocupa locul de pilot cu normă întreagă alături de Alex Albon în sezonul din 2023, după încheierea sezonului 2022 de Formula 2.

Sargeant s-a îndreptat spre finala sezonului F2 din Abu Dhabi, având nevoie să obțină 10 puncte de Super Licență pentru a atinge pragul necesar pentru a concura în Formula 1. Tânărul în vârstă de 21 de ani a putut depăși cu ușurință acest target, asigurându-şi un respectabil loc 4 în clasamentul final al piloților.

Prin urmare, el a îndeplinit criteriile stabilite de directorul echipei Williams, Jost Capito, la începutul anului, şi Williams i-a predat în mod corespunzător locul lui Sargeant, după ce a anunțat în septembrie că se va despărți de Nicholas Latifi după trei sezoane.

„Este o onoare uriașă și un vis devenit realitate să mi se ofere această oportunitate de a concura în F1 cu Williams Racing. Mulțumesc enorm tuturor celor de la Williams Racing și Dorilton Motor Sports pentru sprijinul pe care mi l-au oferit din ziua în care m-am alăturat pentru prima dată echipei la Marele Premiu al Statelor Unite din 2021. Făcând parte din Williams Driver Academy în ultimul an, mi s-a oferit o platformă importantă pentru a mă dezvolta ca pilot și a mă pregăti pentru următorul capitol. Sunt pregătit și încântat să fac parte din această călătorie, deoarece echipa caută să urce pe grilă”.

Logan Sargeant

Logan Sargeant a devenit al 20-lea și ultimul pilot care a fost confirmat pe grila din 2023 după ce Williams a anunțat că americanul a câștigat promovarea de la Academia lor pentru a concura alături de Alex Albon. Sargeant va deveni astfel primul pilot care va arbora drapelul Statelor Unite ale Americii pe grila de F1 de la Alexander Rossi în 2015 (Manor).

Sargeant și-a început cariera în motorsport în karting în 2008. În primul an a concurat în principal în campionatele naționale, înainte de a se muta în Europa în 2009. Sargeant a câștigat Campionatul Mondial de Karting în 2015, devenind primul american care a câștigat un campionat de karting FIA de când Lake Speed a putut face asta în 1978.

În iarna 2016-17 Sargeant și-a făcut debutul în Campionatul de Formula 4 EAU cu Team Motopark. Deși nu a câștigat nicio cursă, a fost pe podium în 15 din cele 18 curse oficiale și a finisat pe locul doi în spatele coechipierului Jonathan Aberdein. În 2017, Sargeant s-a alăturat echipei Carlin pentru a conduce în Campionatul Britanic de F4. După ce a câștigat două curse la Rockingham Motor Speedway și Silverstone, americanul a terminat pe locul trei în clasament, după coechipierul său Oscar Piastri și campionul dominant Jamie Caroline.

În 2018, Sargeant a făcut trecerea cu normă întreagă la Formula Renault Eurocup cu R-ace GP. În deschiderea sezonului de la Paul Ricard, el a câștigat prima cursă din cariera sa în Eurocup, iar mai târziu în sezon americanul a obţinut victorii la Nürburgring şi în finala sezonului de la Barcelona. Cu 218 de puncte, Sargeant a terminat pe locul patru în spatele lui Max Fewtrell, Christian Lundgaard și Ye Yifei. De asemenea, a finisat pe locul al doilea în spatele lui Lundgaard în campionatul începătorilor.

În anii 2019, 2020 şi 2021 a participat în Formula 3 de partea a trei echipe diferite, iar în 2022 a concurat în Formula 2 unde a obținut două victorii și alte două podiumuri.

Williams a ales Marele Premiu al Statelor Unite ale Americii de la Austin din 2021 pentru a anunța că l-a recrutat pe Sargeant la Academia de Piloţi, oferindu-i primul gust de mașini de F1 la testul post-sezon. El a reuşit să impresioneze echipa prin felul în care s-a înglobat pe deplin în operațiunea de Formula 1, a petrecut mult timp în fabrică, s-a angajat pe deplin cu inginerii și mecanicii și a arătat o formă bună pe simulator.

Apoi, performanța sa din suita de curse din iulie din F2 a fost cea care l-a ridicat cu adevărat în vizorul managementului superior al Williams. Tânărul în vârstă de 21 de ani a fost super puternic la Silverstone, devenind primul american care a câștigat o cursă F2. A urmat o altă victorie o săptămână mai târziu, în Austria, şi deşi sezonul său a devenit mai slab ulterior, el a păstrat locul 3 în clasamentul piloților, punându-l în formă pentru a obține punctele necesare pentru Super Licență.

În încercarea de a-și ajuta potențialii piloţi, Williams l-a condus în patru sesiuni succesive de FP1 de la Austin. Asta i-a permis să acumuleze un punct de Super Licență de fiecare dată când a parcurs 100 km într-o singură sesiune. Drept urmare, a avut nevoie de un clasament în top 6 după evenimentul final de la Abu Dhabi pentru a-și duce treaba la bun sfârșit. În acele sesiuni, Sargeant s-a pregătit bine, s-a pus repede la curent și a livrat programul cerut de Williams, servind doar să-i confirme șefului Jost Capito că el este șoferul pe care și-l dorea în mașină anul viitor.

Când a devenit clar că Nicholas Latifi nu era pilotul cu care Williams dorea să continue după sfârșitul acestui sezon, Sargeant a fost imediat trecut pe lista înlocuitorilor, deși, desigur, nu în frunte. Într-o lume ideală, Sargeant ar fi făcut al doilea an în F2 – și ar fi câștigat campionatul – înainte de a câștiga promovarea la Williams în 2024 sau cel mai târziu în 2025. Între timp, Oscar Piastri a fost o opțiune – dar acea opțiune a dispărut în iulie, în același timp când Sargeant și-a îmbunătățit masiv jocul cu cele două victorii în F2.

Cu toate acestea, a fost preferința lui Williams să-i obțină mai multă experiență în F2 și în curând și-au îndreptat atenția către Nyck de Vries după performanța sa uimitoare de înlocuitor de la Monza din acest an, unde a marcat puncte în debutul său în F1. Probabil era deja gata un contract de semnare cu De Vries, însă olandezul a optat pentru AlphaTauri.

Atunci „începătorul anului în F2” a devenit automat favorit. Echipa nu s-a uitat la alți juniori – cum ar fi campionul F2 Felipe Drugovich (ales pilot de rezervă la Aston Martin) – pentru că este important ca Williams să promoveze oameni din interior. Au vrut să creeze un precedent. Ei sunt conștienți de faptul că unii piloți s-au angajat în Academiile echipelor rivale și apoi au fost trecuți cu vederea pentru promovare, forțându-i să-şi caute viitorul în altă parte.

Prin promovarea lui Sargeant, mai fac din programul lor pentru juniori – pe care doresc să-l extindă și în care să investească în viitor, inclusiv prin derularea unui program adecvat cu monoposturi vechi, pentru a oferi șoferilor o experiență vitală cu mașinile de F1 – unul atractiv pentru viitoarele vedete.

Şi, să nu uităm că Sargeant este american, ceea ce nu poate fi decât un lucru bun, deoarece F1 continuă să-și extindă acoperirea în State. Astfel, anul viitor va fi pentru el (dar şi pentru proprietarii americani ai echipei) chiar la ţanc, participând acasă în tocmai trei curse!

Cmentariile sunt închise