Camerele de supraveghere ale traficului, instalate din 2014 în raioanele Moldovei, sunt ilegale şi nu funcţionează

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Sistemul de monitorizare video a traficului rutier implementat în anul 2014 în raioanele din Republica Moldova, a fost instalat ilegal!

Afirmă acest lucru directorul Serviciului Tehnologii Informaționale a MAI Alexandru Putere într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă.

„Camerele vechi nu sunt funcționale. Ele au fost instalate ilegal. Instalarea a fost declarată neconstituțională. Ele nu sunt ale noastre și nu ne aparțin. Nu reprezintă ministerul și nicio structură de forță. Am fost informat despre faptul că firmele care le-au implementat au dat faliment. Aceasta nu este problema noastră.”

Sistemul de monitorizare video a traficului rutier a funcționat din 2014 și până în 2016. În ianuarie 2017, ZdG a aflat că sistemul a fost pus pe brânci de o gașcă de afaceriști, conectată la lumea politică, dar și de impotența statului, care, din cauza intereselor, nu a putut valorifica oportunitatea de a avea siguranță în trafic și încasări la buget.

FOTO: ZdG

În prezent însă, pe 23 de trasee naționale se instalează noi camere video de monitorizare a traficului rutier. Proiectul privind extinderea sistemului de supraveghere, în valoare de aproximativ 21 de milioane de lei, se află la etapa de finalizare. Lucrările au început în luna septembrie curent şi trebuie îndeplinite conform contractului până la sfârşitul lui noiembrie.

„Actualmente, proprietarul sistemelor video de monitorizare în orașul Chișinău este Serviciul Tehnologii Informaționale al MAI. Noi suntem responsabili de gestiunea sistemului de supraveghere (…). Acum avem în realizare un contract înregistrat pe 27 iunie 2021 cu compania „Rapid Link” SRL care a câștigat contractul. În proiectul acesta de extindere se găsesc 18 puncte importante pe traseele naționale care au fost stabilite cu cel mai mare risc de accidente majore. Au fost consultate de colegii noștri, ne-au identificat care sunt punctele cele mai importante pentru prima fază a dezvoltării sistemului.

Suntem pe ultima sută de metri. Oamenii încă lucrează. Acum se montează pe toate traseele naționale. Proiectul urmează să fie finalizat în următoarele două săptămâni (…). Oamenii trebuie să cunoască că sistemele de monitorizare video sunt funcționale și se obligă să respecte regulile circulației rutiere.

Contractul semnat este unul de prestare a serviciilor. În cazul în care camerele se vor defecta prestatorul este obligat să garanteze funcționarea lor pe durata a 36 de luni.”

Cmentariile sunt închise