Carburanții se vor scumpi?! Moneda de referință pentru stabilirea cursului oficial al leului va fi euro din 2025
Banca Națională a Moldovei (BNM) informează că, începând cu 2 ianuarie 2025, euro va fi utilizat ca monedă de referință pentru stabilirea cursului oficial al leului moldovenesc, înlocuind dolarul SUA. Decizia reflectă orientarea economiei Republicii Moldova către piața Uniunii Europene, care joacă un rol dominant în structura comercială și financiară a țării.
Această schimbare va reduce fluctuațiile cursului leului moldovenesc față de euro și diferențele dintre cursurile de cumpărare și vânzare ale euro, aducând beneficii economiei și contribuind la reducerea costurilor de schimb valutar.
O schimbare benefică pentru economia Republicii Moldova
Această trecere are ca scop alinierea la realitățile economice, în contextul în care Uniunea Europeană este cel mai important partener comercial al Moldovei și principala sursă de remiteri și investiții străine directe. Datele oficiale arată că peste 60% din tranzacțiile comerciale și 70% din remiteri sunt în euro, iar această monedă este cea mai populară în piața valutară locală. Schimbarea va contribui la stabilitatea cursului valutar, în beneficiul economiei.
La fel, utilizarea euro ca monedă de referință este o decizie metodologică, menită să alinieze structurile financiare ale Moldovei cu cele ale Uniunii Europene, fără a afecta politica monetară a BNM. Cetățenii și agenții economici nu vor resimți un impact direct, tranziția fiind una tehnică, cu scopul de a susține echilibrul macroeconomic și alinierea la standardele europene.
Beneficii pentru cetățeni și mediul de afaceri
Cetățenii vor beneficia de stabilitatea cursului EUR/MDL, reducerea riscului valutar și scăderea costurilor de tranzacționare, aspecte importante pentru persoanele care primesc remiteri sau dețin credite în euro.
Pentru mediul de afaceri, reducerea volatilității cursului valutar va sprijini planificarea financiară și va reduce riscurile în tranzacțiile comerciale cu partenerii din UE. Sectorul bancar și agenții economici vor beneficia, de asemenea, de o piață valutară EUR/MDL mai lichidă și de scăderea costurilor de tranzacționare.
Informații suplimentare și răspunsuri la câteva întrebări pot fi găsite accesând următorul LINK.
Carburanții cel mai probabil se vor scumpi din 2025
Astăzi, diferența de preț dintre un euro și un dolar în Republica Moldova este de un leu și cinci bani. Amintim că ANRE, atunci când formează tarifele plafon pentru carburanții principali, folosește o anumită formulă ce adună următoarele elemente:
- PL – valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare zilei efectuării calculului;
- CV – rata oficială medie de schimb a monedei naționale în raport cu dolarul SUA pentru 14 zile anterioare zilei efectuării calculului;
- MC – marja comercială specifică;
- AC – cota accizelor, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal, pentru 14 zile anterioare;
- TVA – cota TVA aplicată în conformitate cu Codul Fiscal.
În acest context, valoarea mai mare a monedei euro se va răsfrânge direct în prețurile care vor fi formate la benzina 95 și motorina standard. Ar putea urma deci o scumpire mai simțitoare după 2 ianuarie 2025, iar ulterior o perioadă de ”adaptare” a pieței și consumatorilor.
Cmentariile sunt închise