in , , ,

Cât mai trebuie să circulăm cu ele sau când putem schimba anvelopele de iarnă? Iată ce spune legea

Teoretic, şoferii din Moldova îşi pot schimba anvelopele de iarnă pe cele de vară chiar astăzi. Dacă până în 2014 în Regulamentul Circulaţiei Rutiere era scris că acestea se poartă în perioada 1 decembrie – 1 martie, acum situaţia e alta.

FOTO: iasitvlife.ro

Trebuie să cunoaşteţi că legislația în vigoare nu condiționează utilizarea anvelopelor de iarnă de o anumită dată calendaristică, ci de condițiile meteo nefavorabile. Respectiv, atunci când carosabilul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei conducătorii auto sunt obligați să-și echipeze sau să aibă deja echipate autovehiculele în dependență de starea părții carosabile.

La momentul de faţă prognoza meteo nu indică despre careva precipitaţii sub formă de ninsoare şi/sau lapoviţă pentru următoarele zile/săptămâni, însă cine ştie ce capricii poate avea vremea.

De exemplu, dacă în următoarele zile va ninge slab şi dvs aţi schimbat deja anvelopele de iarnă pe cele de vară, aţi putea fi sancţionaţi cu 600-1.000 de lei amendă dacă poliţia va depista modificările pe care le-aţi făcut la maşină. Pentru persoanele juridice, amenda pentru circulaţia cu anvelopele de vară în condiţii meteo nefavorabile este de 3.000-4.000 de lei.

колесо

Totodată, trebuie să ştiţi că potrivit unor studii, anvelopele de iarnă pierd din aderenţă dacă temperaturile de afară depăşesc 7 grade Celsius. Respectiv, anvelopele de vară nu sunt pe deplin eficiente când temperaturile exterioare sunt de sub 7 grade Celsius.

Verificând prognoza meteo pentru această săptămână în Moldova, aflăm că temperaturile maxime vor varia ziua între 7-19 grade, în timp ce noaptea vor varia între 0..+8 în diferite zone ale ţării.

În concluzie, rămâne la discreţia dvs. când vă veţi schimba anvelopele, acum sau mai târziu. Important e să cunoaşteţi că, în cazul în care vremea se va schimba brusc şi pe drumuri va apărea zăpadă sau polei, veţi risca amendă.

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Vezi şi:

Ştiai asta? În România poţi fi amendat chiar dacă ai pe maşină anvelope de iarnă şi circuli cu ele în sezonul rece

(foto) Mai mulţi şoferi din Moldova circulă cu anvelope de iarnă vara. Avem dovada şi vă spunem de ce este periculos

Sfaturi utile: Când este momentul oportun să treci la anvelopele de vară

Iti place articolul?

-1 points
Upvote Downvote