Câte maşini din Ucraina au intrat în Moldova de la începutul conflictului militar

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

După ce v-am arătat o statistică a traversărilor efectuate prin punctele de trecere ale frontierei cu Ucraina, din care puteţi afla câţi cetățeni ucraineni au păşit pe teritoriul Republicii Moldova, am obţinut şi nişte date cu privire la numărul de maşini care au ajuns să folosească drumurile noastre. Din start vă spunem că nu fiecare refugiat a venit cu un automobil personal!

FOTO: Poliţia de Frontieră

Consilierul Cabinetului Ministrului al MAI, Livia Cazacu, ne-a putut spune că în perioada 24 februarie – 3 martie, au intrat pe teritoriul Republicii Moldova 28.667 automobile înmatriculate în Ucraina. Dintre acestea, 16.457 au fost doar în tranzit şi au părăsit deja teritoriul ţării noastre.

Respectiv, puţin peste 12.200 au rămas aici, număr care va creşte, astfel încât vă îndemnăm să fiţi atenţi în raport cu aceşti automobiliști, asta pentru a nu fi implicați în accidente similare cu cel din astă noapte.

Amintim că de la începutul crizei, autoritățile de la Chişinău au permis ca automobilele din Ucraina să poată intra pe teritoriul Republicii Moldova fără Carte Verde, însă cu condiția procurării acesteia în termen de 24 de ore.

Totodată, conform Dispoziţiei nr. 3 din 27 februarie 2022 a Comisiei pentru Situații Excepționale, prin derogare de la Titlul IX Capitolul 3 al Codului fiscal nr.1163/1997, persoanele posesoare de autovehicule înmatriculate în străinătate, care intră pe teritoriul Republicii Moldova sau care îl tranzitează dinspre Ucraina, nu sunt subiecții impunerii taxei pentru folosirea drumurilor locale (vinieta), pe perioada stării de urgență.

Cmentariile sunt închise