Cele mai sigure şi cele mai periculoase ţări europene pentru cei care merg în călătorii cu maşina proprie

Europa are unele dintre cele mai uimitoare peisaje din lume şi de aceea nu este o surpriză faptul că mulți oameni aleg să evite cât mai mult posibil zborurile și, în loc, să conducă până la destinația lor. Şofatul poate fi mai mult decât o modalitate de a ajunge undeva, acesta poate fi şi o parte majoră a unei vacanţe.

Cu toate acestea, condusul într-o țară străină poate fi o experiență descurajatoare, indiferent dacă o maşină este luată local în arendă sau se circulă cu cea proprie. Mereu există o retrăire de a nu intra pe un drum greşit sau de a încălca careva reguli din cauza unor posibile indicatoare necunoscute.

Dar nici o grijă! Cu puţină pregătire şi planificare preliminară se poate rămâne în siguranţă şi confort în timpul deplasărilor, fie acestea de serviciu sau vacanţe.

FOTO: canvasholidays.co.uk

Folosind raportul anual al situaţiei accidentare, alcătuit de Comisia Europeană, s-a calculat unde sunt cele mai sigure locuri pentru condus din Europa. Danemarca ocupă poziţia de top într-un astfel de clasament, ca fiind cel mai sigur loc de a conduce, fiind raportate doar 5 accidente la 10.000 de rezidenţi, anual.

Insula Cipru o urmează cu doar 7.5 accidente la 10.000 de locuitori, iar pe locul trei s-a clasat Finlanda. Franţa şi Polonia completează top 5 cele mai sigure ţări pentru condus.

Vezi şi: Iată ce amenzi se dau în unele ţări din UE dacă depăşiţi viteza legală cu până la 40 km/oră

Vezi şi: 20 de sfaturi bune de urmat dacă vrei să faci un drum lung cu maşina

Ideea de a conduce într-o țară străină poate părea înfricoșătoare, însă nu trebuie să fie. Iată cinci sfaturi simple de urmat pentru a putea merge încrezător pe drumurile din întreaga Europă:

  1. Aflați regulile locale ale drumului pe care îl aveţi de parcurs. Acest lucru poate suna banal, dar trebuie de investit ceva timp înainte de o excursie pentru a afla despre limitele de viteză locale şi alte reguli, care pot varia de la o ţară la alta. Asigurați-vă că știți partea de drum corectă pe care aveţi nevoie să conduceţi, care sunt limitele de viteză diferite, dar şi ce documente sau echipamente sunt necesare de transportat. De exemplu, în Franţa este impus prin lege ca toţi şoferii să aibă în maşini un alcooltest.
  2. Să nu vă fie frică să o luaţi uşor. Cel mai bun mod de a te simți relaxat și uşor în spatele volanului este prin a nu te grăbi. De obicei şoferii care trec peste hotare se simt mereu încordaţi şi ocupă o poziţie obositoare pentru a fi mai în gardă. În timp ce navighezi printr-o țară nouă și te obișnuiești să conduci, stai pe banda lentă a drumurilor până când te simți mai încrezător. Și nu lăsa localnicii și obiceiurile lor diferite să te intimideze.
  3. Asigurați-vă că sunteți asigurat în mod corespunzător. În cazul în care, eventual, se va întâmpla o situaţie neplăcută, doriți să vă asigurați că veți fi protejat în mod corespunzător. Ia legătura cu asiguratorul în prealabil pentru a-l informa cu privire la planurile de călătorie și pentru a-ți actualiza politica în consecință.
  4. Păstraţi nişte bani la îndemână pentru taxele de trecere. O mulţime de ţări din UE, inclusiv Spania, Franţa, Portugalia sau Italia, au drumuri cu plată. Intrarea pe ele se face de regulă prin nişte terminale-porţi, acolo unde se achită o anumită sumă de bani înainte de a fi permisă deplasarea. Unele acceptă plata cu cardul, însă nu toate. Dacă nu aveţi bani cash, există riscul să faceţi cale întoarsă pentru a găsi un alt drum.
  5. Luaţi faruri pentru conversie în cazul în care călătoriţi cu maşina proprie. Dacă nu aveţi un automobil cu tehnologii de iluminat de ultimă oră (adaptive), aşa-zisele faruri pentru conversie sunt necesare atunci când se circulă prin ţări pe partea stângă, aşa cum este în Marea Britanie de exemplu. Aceste faruri se instalează pe maşinile cu volan pe stânga pentru a evita orbirea altor participanţi la trafic. Seturi de acest gen se pot găsi în magazinele auto.

Vezi şi: Atenționare de călătorie pentru cei care merg cu mașina personală în Grecia

Cmentariile sunt închise