Compania Porsche a fost listată la bursă şi a depăşit în valoare Ferrari

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG anunţă că a trecut cu succes linia de sosire a ofertei publice inițiale (IPO). Odată cu sunetul clopotului la Bursa de Valori din Frankfurt din dimineața zilei de joi, Porsche, unul dintre cei mai de succes producători de mașini sport din lume, intră într-o nouă eră cu o flexibilitate antreprenorială sporită.

Porsche AG a avut un debut fulminant joi la Bursa de la Frankfurt, fiind evaluată la aproximativ 78 miliarde de euro, după ce firma mamă Volkswagen a evaluat acţiunile la limita superioară a intervalului, sfidând condiţiile turbulente de pe piaţă.

Oferta Publică Iniţială (IPO), care ar urma să genereze aproximativ 9.5 miliarde de euro, vine pe fondul instabilității de pe pieţele europene, care a afectat acţiunile producătorilor auto. Bursele europene nu au derulat IPO-uri în acest an, în condiţiile în care companiile evită noi listări din cauza crizei energetice, creşterii dobânzilor şi inflaţiei record.

Evaluarea Porsche AG este aproape de capitalizarea bursieră a celui mai mare producător european de automobile – Volkswagen – aproximativ 84 miliarde de euro, dar o depăşeşte pe cea a rivalilor, cum ar fi Ferrari.

Este una din cele mai mari listări din Europa şi a doua cea mai mare din Germania, de când Deutsche Telekom şi-a făcut debutul în 1996. Preţul indicativ al ofertei a fost la limita superioară a intervalului cuprins între 76.50 şi 82.50 euro per acţiune anunţat luna aceasta. În cursul IPO vor fi vândute investitorilor până la 113.875.000 de acţiuni preferenţiale.

„Dacă poți realiza un IPO pe o piață atât de dificilă, asta arată atractivitatea afacerii. Porsche este o afacere matură, bine-cunoscută, care nu are nevoie să strângă capital. Introducerea sa pe piață ca o afacere complet formată, a putea reuși acest lucru, este destul de impresionant”, a spus analistul Jefferies, Philippe Houchois.

Joi dimineaţă, acţiunile au deschis la 84 euro, apoi s-au tranzacționat la 82.88 euro, în timp ce titlurile Volkswagen înregistrau un declin de 4.9%.

Pe lângă faptul că va oferi investitorilor un pic dintr-unul din cele mai importante nume din sectorul producţiei de automobile, IPO-ul de la Porsche va returna o mare parte din puterea de decizie familiei Porsche-Piech, care a pierdut controlul asupra producătorul de automobile sportive în urmă cu un deceniu, la finalul unei bătălii prelungite pentru preluare cu Volkswagen.

Investitorii vor putea să subscrie 25% din acţiunile preferenţiale la Porsche, care nu conferă drept de vot. De cealaltă parte, familia Porsche-Piech va cumpăra 25% plus una din acţiunile ordinare cu drepturi de vot, ceea ce înseamnă că vor primi o participație minoritară de blocaj şi un cuvânt de spus asupra viitoarelor decizii.

Familia Porsche-Piech a acceptat să plătească şi o primă de 7.5% peste intervalul de preţ pentru acţiunile preferenţiale şi intenţionează să finanţeze achiziţia printr-un mix de datorii de până la 7.9 miliarde euro şi un dividend special plătit de VW.

Sumele rezultate în urma acestei listări vor ajuta Volkswagen să îşi finanţeze tranziţia la vehiculele electrice şi investiţiile în software, a informat grupul auto german.

Un rezumat a celor enunţate mai sus:

Grupul VW a împărțit capitalul social al Porsche în părți egale cu drept de vot și acțiuni fără drept de vot, producătorul auto german păstrând 75 la sută din proprietate. Ceea ce s-a făcut joi, aproximativ 12.5% din capitalul social total – doar acțiuni fără drept de vot – a fost listat public, o mare parte fiind destinată pentru patru investitori de bază. Qatar Investment Authority, fondul suveran de avere al Norvegiei, T. Rowe Price și ADQ s-au angajat împreună să preia până la 3.7 miliarde de euro din IPO.

Celelalte 12.5 la sută din totalul acțiunilor puse în joc sunt direcționate către cei mai mari acționari ai Grupului VW – familia miliardară Porsche și Piech – prin intermediul companiei lor de investiții Porsche SE. Familia deține deja o majoritate de 53% din acțiunile cu drept de vot ale VW și, în condițiile IPO, vor primi, de asemenea, 25% plus o acțiune din acțiunile cu drept de vot ale Porsche AG, plătind o primă mică acțiunilor preferențiale pentru un total de 10.1 miliarde de euro.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/