Conflict care escaladează! Tesla susţine că Xpeng foloseşte codul sursă al tehnologiei Autopilot

La câteva ore de la momentul lansării noului electromobil Xpeng P7, am aflat şi noi că de fapt această firmă s-ar afla într-un conflict destul de serios.

La mai bine de un an de când președintele miliardar al tinerei companii auto Xpeng Motors, a catalogat drept “discutabile” afirmațiile Tesla Inc. potrivit cărora un inginer a furat date secrete despre tehnologia sa Autopilot, înainte de a se angaja la startup-ul chinez, întrebările companiei lui Elon Musk continuă să vină.

În timp ce Tesla încearcă să adune dovezi în procesul său, care îl portretizează pe fostul său inginer ca fiind un trădător, potrivit Bloomberg, aceasta cere în instanţă să forţeze producătorul chinez din Guangzhou, care face maşini “similare celor americane”, să dezvăluie codul sursă al sistemului de pilotare semi automatizat pe care îl tot laudă, să predea nişte copii ale unor unităţi de stocare a informaţiilor şi chiar să facă un angajat disponibil pentru un interviu.

Tesla cere, de asemenea, informații de la un fost angajat Apple, acuzat penal în 2018 că a încercat să facă rost de secrete pentru un nou loc de muncă bine plătit la Xpeng. Tesla susține că este necesar de remarcat faptul că ambii ingineri au căutat să se angajeze anume la Xpeng Motors, s-a întâmplat cam în același timp și se presupune că au folosit aceeași metodă “greu de urmărit” – tehnologia Airdrop de la Apple – pentru a fura fișiere sensibile de la angajatorii lor americani.

Xpeng Motors, care nu este un inculpat în proces, dar și cei doi ingineri, au negat că ar fi comis vreo infracțiune. Xpeng și fostul inginer Apple se opun cererilor Tesla de a găsi mai multe informații, numindu-le intruziuni improprii în dosarele judiciare.

“Ultimele cereri ale Tesla au depășit limita, încercând să scotocească prin IP-ul nostru în termenii Tesla și să ne păteze pe parcurs cu declarații false și aluzii. Încercarea Tesla de a-i lega pe cei doi ingineri chinezi este trafic de speculații și stereotipuri”, a declarat un purtător de cuvânt al diviziei americane de cercetare a Xpeng.

Totuşi, audierile asupra citațiilor Tesla sunt programate pentru luna mai la curtea federală din San Francisco.

Tesla spune că cel puțin cinci dintre foștii săi angajați au plecat la Xpeng, companie a cărei denumire completă este Guangzhou Xiaopeng Motors Technology Co. Ltd. Unul a fost angajat în 2017 de startup în calitate de vicepreședinte pentru conducere autonomă și a supravegheat echipa de cercetare și dezvoltare a tehnologiei în 2018 și 2019. Atunci când preşedintele companiei, He Xiaopeng, a reacționat în martie 2019 la procesul intentat de Tesla, el a spus că Xpeng și Tesla sunt inovatori și că “fluxul de talente” dintre companii este normal.

Tesla susține că paralelele dintre dezertarea inginerului său și cel al Apple sunt suficient de apropiate încât au dreptul la o explicație dacă au lucrat cu aceiași recrutori de la Xpeng, s-au întâlnit cu aceiași directori ai companiei chineze și au primit despăgubiri similare.

“Cu cât este mai mare similitudinea dintre cele două cazuri, cu atât este mai puțin probabil ca aceste asemănări să poată fi respinse ca simple coincidențe și cu atât este mai probabil ca acestea să fie rezultatul planificării și coordonării”, a declarat Tesla în dosar.

Xpeng, care este susținută de Alibaba Group Holding Ltd., se numără printre startup-urile din China care concurează cu Tesla în domeniul dezvoltării tehnologiilor de propulsie autonome în cea mai populată țară din lume. Amintim că Tesla a deschis anul trecut o uzină de miliarde de dolari în apropiere de Shanghai, prima sa uzină producătoare de maşini din afara SUA, și mai intenționează să deschidă un centru de proiectare și inginerie tot acolo.

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!

Cmentariile sunt închise