Se pregătește majorarea primei de bază pentru asigurarea obligatorie RCA cu 36%! APOTA se declară împotrivă

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În Republica Moldova se pregătește majorarea primei de bază pentru asigurarea obligatorie RCA cu practic 36%! Proiectul de Hotărâre care prevede modificarea a fost înaintat de CNFP spre consultări publice din 1 iulie, astfel că procedura de adoptare a fost deja inițiată, însă decizia finală nu a fost încă luată.

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) își exprimă dezacordul față de acțiunile Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) îndreptate spre majorarea semnificativă și nejustificată a costului polițelor de asigurare RCA și solicită suspendarea procedurii deja inițiate de adoptare a unei astfel de hotărâri.

În acest sens, APOTA a transmis astăzi o adresare Președintele Parlamentului, Ministrul Justiției și Președintele CNPF.

FOTO: vezicatface.ro

În adresare, Asociația a evidențiat mai multe lacune ale formulelor de calcul existente, care au fost aprobate de CNPF, aplicarea selectivă și speculativă de către CNPF a practicii altor țări, manipularea cu unele date statistice și neluarea în considerare a altor date statistice, precum și interesul direct al CNPF în majorarea costului polițelor de asigurare privit prin prisma încasării a 2% din suma totală a primelor subscrise în calitate de taxă specială achitată în bugetul CNPF.

Potrivit APOTA, motivarea prezentată de CNPF este una superficială, incompletă, care nu corespunde tuturor cerințelor legale. Totodată, Asociația menționează că, inițiativa CNPF va lovi dur în posesorii de autovehicule, inclusiv în companiile de transport, având un impact negativ foarte mare atât social cât și economic.

Ataşăm scrisoarea în original:

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Iată cum se doreşte modificarea Hotărârii Comisiei Naționale a Pieței Financiare nr. 25/2/2019 cu privire la modul de prezentare, avizare şi aplicare a calculelor actuariale ale primelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto, dar şi nota explicativă a proiectului cu motive ale majorării.

Conform calculelor efectuate potrivit Metodologiei unice în baza datelor statistice aferente, prima de bază pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă se doreşte a fi în valoare de 1.350 MDL, majorându-se cu 355 MDL sau cu cca 36% față de valoarea actuală (995 MDL).

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/