(video) Premieră mondială: Noua Dacia Spring – prima maşină electrică Dacia

S-a întâmplat inevitabilul! Noua Dacia Spring, primul electromobil al mărcii, a fost prezentat acum câteva minute în cadrul evenimentului #RenaultEWAYS organizat la Paris. Împreună cu acest model a fost arătat şi un concept marca Renault.

Dacia a surprins lumea auto cu vehiculele sale și cu modelul său economic. În 2004, Logan a democratizat accesul la achiziția unui automobil nou, șase ani mai târziu Duster și-a făcut o intrare remarcată în segmentul SUV, în timp ce Sandero a devenit liderul vânzărilor către persoane fizice în Europa.

Acum, Dacia deschide un nou capitol din istoria sa, odată cu prezentarea primului său model de serie electric ale cărui trăsături generale erau anticipate încă din luna martie a acestui an de showcar-ul Dacia Spring.

Caracteristici cheie:

 • Alături de modelul de serie destinat publicului larg, Dacia a prezentat astăzi și două versiuni inedite destinate noilor forme de mobilitate: o versiune adaptată serviciilor de car sharing și o versiune utilitară, denumită Cargo, pentru livrările pe distanțe scurte fără emisii poluante.
 • Numit drept cel mai ieftin automobil electric de pe piață, Spring oferă un spațiu interior record pentru segmentul său, o motorizare electrică simplă și fiabilă și o autonomie rezonabilă. Sub liniile care evocă universul crossover, acesta se dezvăluie ca un vehicul de oraș polivalent și practic.
 • Primul model al mărcii Dacia din segmentul mini, Spring afișează un design inedit pentru o mașină electrică convențională. Garda la sol înălțată, protecțiile de la nivelul pasajelor roților și barele de pavilion îi conferă un aspect de mini off-roader, ideal pentru a înfrunta jungla urbană. Dimensiunile sale sunt de numai 3.73 metri lungime, 1.62 metri lățime (fără oglinzile retrovizoare, 1.77 cu ele) și 1.51 metri înălțime. Garda la sol este de 150 mm. Ampatamentul măsoară 2.423 mm
 • Spring nu trece neobservat în trafic. Partea sa frontală degajă o personalitate puternică datorită capotei proeminente, a barei de protecție generos dimensionate și a blocurilor optice înguste echipate cu LED, a căror linie orizontală este prelungită de ornamentele din partea superioară a calandrului. Element distinctiv pentru vehiculele electrice, grila “de radiator” a modelului Spring nu este perforată. Cu un aspect modern, subliniat de elemente 3D, aceasta include și trapa de acces pentru cablul de încărcare, a cărei deschidere se realizează din interiorul mașinii.
 • Blocurile optice spate beneficiază de noua semnătură luminoasă în formă de Y, specifică de acum modelelor Dacia. Capacele de roți ale modelului Spring au un aspect similar jantelor de aliaj. Acest lucru este posibil datorită tehnologiei Flexwheel: jantele din oțel sunt perforate pentru a permite instalarea unor capace cu aspect elegant. O soluție estetică și economică dacă este nevoie ca jantele să fie schimbate.
 • Atributele inedite ale designului noului model Dacia se regăsesc și în aspectul părții din spate. În timp ce luneta ușor bombată, conturul rotunjit al blocurilor optice și liniile curbe ale marginilor hayonului sunt specifice mașinilor de oraș, bara de protecție robustă, completată în partea inferioară de un scut de culoare gri, evocă universul modelelor crossover. Un artificiu stilistic de efect: două fante verticale având aspectul unor prize de aer, dispuse de o parte și de alta a barei de protecție, adăpostesc catadioptrii.
 • Versiunea de lansare a modelului Spring se remarcă prin câteva detalii exterioare vopsite în portocaliu: carcasa oglinzilor retrovizoare, ornamentele situate în partea din spate a barelor de pavilion, conturul bandourilor de protecție laterale și ornamentele din partea superioară a calandrului sunt de culoare portocalie.
 • Dacia Spring oferă un spațiu interior surprinzător de mare și un portbagaj încăpător. Primitor și bine echipat, habitaclul poate găzdui în condiții confortabile patru adulți. Pe locurile din spate, care beneficiază de un spațiu generos deasupra capului și de o distanță de la genunchi la spătarul scaunelor din față de 100 mm, își pot găsi loc fără probleme chiar și persoane cu talie peste medie.
 • Impresia de spațiu disponibil contribuie, de altfel, la confortul general resimțit la interior. Ocupanții locurilor din față au la dispoziție spații de depozitare la nivelul torpedoului, fețelor de portieră și la baza consolei centrale, care totalizează 23.1 litri. Pasagerii din spate beneficiază de buzunare amplasate în spătarele scaunelor din față.
 • Portbagajul dispune de cea mai mare capacitate de încărcare din segment: 300 de litri (fără a lua în calcul spațiul de sub portbagaj destinat roții de rezervă disponibile în opțiune). Această valoare se regăsește de obicei în fișa tehnică a unor modele din segmentul superior, subcompact. Bancheta spate este rabatabilă, oferind astfel la nevoie o capacitate de încărcare de circa 600 litri.
 • Modelul dispune, în serie sau opțional, de numeroase echipamente, printre care: direcția cu asistență variabilă 100% electrică, închiderea centralizată de la distanță, geamuri electrice, sistem de aer condiționat manual, sistem multimedia, reglaj electric al oglinzilor retrovizoare. Între cadranele de bord este amplasat un ecran cu afișaj digital de 3.5 inci, iar sistemul de recunoaștere vocală Google sau Apple poate fi activat la o simplă apăsare pe un buton de comandă de pe volan.
 • Atât conturul ecranului central, cât și cel al deflectoarelor de aer, beneficiază de ornamente de culoare albastră. Locul manetei schimbătorului de viteze este luat de un selector rotativ cromat, ușor de utilizat, cu 3 poziții: D (drive/mers înainte), N (neutral) și R (reverse/marșarier).
 • Cu o rază de întoarcere de numai 4.8 metri, Spring se strecoară ușor în traficul din oraș. Sistemul de asistență la parcare, disponibil opțional, asigură manevrarea în siguranță datorită senzorilor cu ultrasunete amplasați pe bara de protecție spate și a unei camere de marșarier a cărei imagine este afișată pe ecranul sistemului multimedia cu linii de ghidare dinamice.
 • Disponibil ca opțiune, echipamentul multimedia Media Nav cuprinde un touchscreen de 7 inci, sistem de navigație, radio DAB, conexiune Bluetooth, o priză USB și este compatibil Apple Carplay și Android Auto. Funcția de recunoaștere vocală (via smartphone) poate fi activată cu ajutorul unei comenzi amplasate pe volan.
 • Sub capotă are un singur motor electric ce produce 33 kW (echivalentul a 45 CP) şi 125 Nm de cuplu, alimentat de o baterie litiu-ion cu o capacitate de 26.8 kWh, ce asigură o autonomie de până la 225 km în ciclu WLTP sau chiar până la 295 km conform ciclului WLTP City (care cuprinde doar partea urbană a ciclului omologat, în mare dependenţă de stilul de condus). Viteza maximă este limitată la 125 de km/h.
  • Fiabil, robust și sigur, motorul asigură o accelerație liniară, o funcționare silențioasă și lipsită de vibrații. Spring are un cost de utilizare inferior celui al unui model echivalent cu motor termic, întrucât atât costul energiei, cât și cel de întreținere, sunt mai mici.
  • În Europa, mașinile din segmentul A (clasa mini) parcurg zilnic în medie 31 km. Pornind de la această bază, Spring nu ar avea nevoie decât de o singură încărcare pe săptămână.
  • Autonomia poate fi extinsă cu aproape 10% prin acționarea butonului ECO de pe planșa de bord, care limitează puterea motorului la 23 kW/31 CP (în loc de 33 kW) și viteza maximă, la 100 km/h.
  • În funcție de țară, vehiculele electrice beneficiază de stimulente fiscale sub formă de bonusuri la achiziție sau de scutiri de taxe. În multe orașe staționarea vehiculelor electrice este gratuită.
 • Spring oferă multiple posibilități de încărcare: la o priză standard de 220V, cu ajutorul unui cablu furnizat în serie, la un Wallbox (cu un cablu oferit opțional) sau la o bornă DC (opțional). Durata de încărcare a bateriei litiu-ion este de:
  • Mai puțin de o oră pentru o încărcare rapidă până la 80%, de la o bornă DC de 30 kW;
  • Mai puțin de 5 ore pentru o încărcare până la 100%, de la un Wallbox de 7.4 kW;
  • Mai puțin de 8 ore şi 30 de minute pentru o încărcare până la 100%, de la un Wallbox de 3.7 kW;
  • Mai puțin de 14 ore pentru o încărcare până la 100%, de la o priză standard de 2.3 kW.
 • Aplicația gratuită MY Dacia, disponibilă pe smartphone, va permite afișarea în timp real a nivelului bateriei, a autonomiei restante în kilometri, activarea de la distanță a sistemului de climatizare pentru încălzirea sau răcorirea habitaclului și localizarea mașinii în timp real! Atunci când Spring este conectat la priză, aplicația permite afișarea informațiilor cu privire la nivelul de încărcare și activarea sau oprirea, la nevoie, a acesteia! Util!
 • Dacia Spring beneficiază şi de numeroase echipamente de siguranță, printre care: limitator de viteză, ABS, ESP, repartitor electronic al forței de frânare, 6 airbag-uri, apel de urgență (buton SOS), aprindere automată a farurilor și frânare automată de urgență!
  • Activ la viteze cuprinse între 7 și 125 km/h, acest sistem din urmă detectează, datorită radarului frontal, distanța față de vehiculul premergător (atât la staționare, cât și în deplasare). În cazul în care este detectat un risc de coliziune, sistemul alertează șoferul atât vizual, cât și acustic, înainte de a amplifica performanța sistemului de frânare dacă șoferul frânează, dar riscul rămâne prezent sau de a acționa automat frânele dacă șoferul nu apasă pedala.
 • În Europa, durata medie de utilizare a unui vehicul aflat în serviciu de car sharing este de 40 de minute, pentru o distanță parcursă de 8 kilometri. Dacia Spring corespunde perfect acestei utilizări: electric, simplu de utilizat, fiabil și robust. În plus, prețul său corespunde modelului economic al serviciilor de car sharing și așteptărilor clienților.
  • Pe baza experienței dobândite de ZITY, serviciul de car sharing dezvoltat de Groupe Renault și de compania spaniolă Ferrovial la Madrid și Paris, Dacia a dezvoltat o versiune specifică a modelului Spring pentru piața serviciilor de car sharing. Ea este pre-echipată pentru a permite instalarea unui sistem de geo-localizare sau pentru deschiderea ușilor cu ajutorul unui smartphone.
  • Disponibilă în culoarea albă și gri deschis, această versiune va fi propusă cu scaune din material TEP negru (imitație de piele rezistentă la uzură și la murdărie), aceeași culoare fiind utilizată pentru pragurile ușilor din față și pentru capota portbagajului, precum și pentru covorașele față și spate, mânerele de uși și carcasa oglinzilor retrovizoare. Versiunea va fi echipată cu roți Flexwheel de 14 inci.
  • La interior, șoferul va dispune de toate informațiile oferite de compania de car sharing. În plus, va fi disponibil sistemul de navigație, precum și sistemele de asistență la staționare (camera de marșarier și senzori spate).
 • Destinată întreprinzătorilor și micilor comercianți, versiunea Spring Cargo este prevăzută cu un spațiu de încărcare în locul banchetei spate.
  • Atât planșeul, cât și pasajele roților din spate sunt acoperite cu material plastic, asigurând astfel o suprafață plană, rezistentă la uzură.
  • În părțile laterale ale portbagajului sunt prevăzute patru inele de ancorare. Un grilaj metalic separă locurile din față de compartimentul de transport. Lungimea de încărcare a acestei versiuni specifice este de 1.033 mm, pentru un volum de 800 de litri și o sarcină utilă de 325 kilograme.
  • Disponibilă exclusiv în culoarea albă, Spring Cargo dispune de un echipament de serie care include sistemul de aer condiționat, radio (cu Bluetooth, priză USB și pre-echipare pentru un suport de telefon/smartphone), tapițerie din material textil, mânere de uși exterioare și carcase ale oglinzilor retrovizoare de culoare neagră și roți cu jante din oțel de 14 inci.

Comenzile pentru noul model Dacia Spring vor fi preluate începând din primăvara anului 2021. Oferta comercială va cuprinde două nivele de echipare pentru varianta destinată publicului larg, iar costul bateriei va fi inclus în prețul de achiziție. Un preţ exact sau măcar aproximativ de start nu a fost comunicat, deşi anterior a apărut această informaţie.

Funcționând fără să aibă nevoie de ulei și cu un număr de piese în mișcare mult mai redus față de un motor termic (ceea ce duce, printre altele, la absența curelei de transmisie), motorul electric este fiabil și mai ieftin de întreținut decât un motor termic. Dacia Spring dispune de o garanție de 3 ani/100.000 km, iar bateria sa este garantată pe o perioadă de 8 ani/120.000 km.

Evenimentul de prezentare în reluare:

Poţi afla mai multe din această broşură electronică:

Cmentariile sunt închise