(video) Premieră: Noul Renault Megane eVision este un cross hatchback electric ce vine pe piaţă în 2021

După cum am notat anterior, alături de noua Dacia Spring, primul electromobil al mărcii, în cadrul evenimentului #RenaultEWAYS organizat în această seară la Paris a fost prezentat şi un concept.

Acesta se numeşte (surprinzător pentru unii) Megane eVision şi ar arăta ceea în ce s-ar putea transforma noua generaţie Renault Megane, care, potrivit zvonurilor, în formatul în care este acum (cu referire la familia de maşini şi caroserii) ar putea fi eliminată.

„Datorită noii platforme CMF-EV a Alianței, am sfidat regulile de mărime, utilizare, design și eficiență energetică pentru a ne imagina show-car-ul Megane eVision. Am valorificat pe deplin potențialul platformei electrice pure pentru a reinventa hatchback-ul clasic într-un mod emoțional. Cu cea mai subțire baterie de pe piață, o caroserie compactă de 4.21 metri, care oferă spațiul unui vehicul din segmentul C, Megane eVision este o capodoperă a asamblării! Am luat bestseller-ul nostru de 25 de ani și l-am dus în viitor. Megane eVision reinventează Megane, iar Renault reinventează Renault. Acesta este doar începutul; va veni o nouă generație de vehicule electrice caracterizate de inovație”, a declarat Luca De Meo, CEO al Groupe Renault.

Renault este cel mai mare producător francez de automobile din lume și, deși are o istorie bogată care se întinde pe parcursul a peste 120 de ani, compania privește în mod constant către viitor și inovează. Numeroasele provocări tehnologice, sociale și de mediu pe care le înfruntă industria auto reprezintă forța motrice a expansiunii Renault.

În ultimii ani, mașinile au trecut la un nivel cu totul nou. Acolo unde odinioară constituiau un simplu mijloc de transport, acum au devenit o soluție de mobilitate partajată cu tot mai multe tehnologii conectate la bord. Renault a fost mult timp conștient de această schimbare și, la începutul acestui an, a proiectat un concept nou și inovator numit Renault MORPHOZ – un concept-car electric versatil, modular și autonom, care subliniază noile forme de mobilitate.

Astăzi, Renault scrie un nou capitol în istoria mărcii cu Megane eVision – un show-car inovator care nu este doar vizionar, ci și aspirațional. Oferă o imagine a celor mai noi modele din linia de vehicule electrice, bazate pe noua platformă modulară CMF-EV.

Caracteristici cheie:

 • Pe scurt: noul Renault Megane eVision măsoară 4.210 x 1.800 x 1.505 x 2.700 mm. Stă pe roţi cu jante de 20 inci în anvelope Continental 245/40 ZR 20. Are o greutate de 1.650 kg. Are un motor electric cu rotor înfășurat de 217 CP. Tracţiunea este pe puntea din faţă. Are o baterie de 60 kWh care funcţionează la o tensiune de 400 V. Se poate încărca AC cu până la 22 kW sau DC cu până la 130 kW.
 • Megane eVision profită la maximum de ceea ce oferă noua platformă proiectată de Alianță. Acest hatchback dinamic are una dintre cele mai subțiri baterii de pe piață și un nou sistem de propulsie ultra-compact care oferă mai mult spațiu. Caracteristicile sale sofisticate și semnătura luminoasă accentuează aspectul modern al mașinii, care sfidează codurile existente ale vehiculelor electrice atunci când vine vorba de utilizare, dimensiune și design, precum și eficiență energetică.
 • Megane eVision simbolizează reinventarea pieței principale a gamei Renault. Reprezintă viitorul categoriei „compacte”, în care este ferm ancorat prin habitabilitatea și dimensiunile sale interioare. Megane eVision continuă istoria Megane, modelul emblematic al gamei compacte Renault de 25 de ani, și îl repoziționează categoric în lumea modernă.
 • Show-car-ul Megane eVision va da naștere unui vehicul disponibil doar cu motor electric. Nu este destinat unei singure nevoi sau utilizări. Mai degrabă, marchează începutul unei noi game Renault de vehicule electrice dinamice și versatile, care vor fi din ce în ce mai în concordanță cu diferite utilizări și stiluri de viață. Într-un moment de conștientizare a preocupării stringente față de mediu, viitoarea gamă vine cu cele mai noi tehnologii și inovații în ceea ce privește bateriile și încărcarea, fiind concepută pentru a atrage un public în continuă expansiune.
  • Această nouă gamă de vehicule va avea servicii conectate de ultimă generație și va face parte dintr-un proces de dezvoltare generală a ecosistemului electric pentru a sprijini utilizatorii și nevoile acestora, precum și societatea în ansamblu, în tranziția energetică.
  • De exemplu, va juca un rol în dezvoltarea încărcării inteligente pentru a sprijini stabilitatea rețelei electrice și pentru a ajuta utilizatorii să își micșoreze costurile. Conectivitatea mașinii permite declanșarea încărcării la momentul potrivit, pentru a evita supraîncărcarea rețelei și pentru a promova utilizarea energiei regenerabile.
  • V2G (vehicle to grid) este o altă tehnologie în curs de dezvoltare care permite oricărei mașini parcate să dea din surplusul de energie electrică acumulată în mers, înapoi în rețeaua de alimentare.
 • Viitoarele vehicule electrice ale Renault vor fi construite pe noua platformă modulară CMF-EV proiectată de Renault-Nissan-Mitsubishi, făcând fiecare nou model mai ușor de fabricat, cu performanțe electrice crescute și optimizate. Platforma CMF-EV (Common Module Family – Vehicul electric) a fost proiectată special de Alianță pentru a se potrivi nevoilor de mobilitate existente ale utilizatorilor. A fost co-dezvoltată împreună cu Nissan, de către o echipă de ingineri francezi și japonezi.
  • Platforma CMF-EV are multe avantaje care o diferențiază de o platformă tradițională utilizată pentru vehiculele termice sau mixte cu motor electric / combustie internă. De exemplu, are un compartiment al motorului mai mic, deoarece motoarele electrice sunt mai compacte decât omoloagele lor pe diesel și pe benzină. Ampatamentul extins și roțile situate la cele patru colțuri ale vehiculului oferă spațiu mai mare și un design mai estetic.
  • Cu tehnologii avansate și baterii mai puternice, platforma CMF-EV va oferi clienților viitorului autonomie sporită de conducere și timp de încărcare redus. Cadrul sofisticat și centrul de greutate coborât, cu bateria montată în podea sporesc, de asemenea, capacitatea de reacție și plăcerea de a conduce.
  • Fără sistem de evacuare sau transmisie clasic, tunelul standard al vehiculelor cu ardere internă a fost eliminat. Podeaua viitoarelor vehicule proiectate pe platforma CMF-EV este complet plată, pentru a oferi mai mult spațiu și modularitate interioară.
  • Cu această nouă platformă, inginerii și designerii Alianței s-au concentrat pe proiectarea de mașini mai mici pentru a îmbunătăți aerodinamica și consumul de energie. Acest lucru a fost posibil datorită bateriilor mai compacte, crescând astfel și spațiul din interiorul mașinii.
  • Platforma CMF-EV se concentrează în primul rând pe versatilitate și performanță și va oferi o flexibilitate semnificativă pentru viitoarele game Renault. De exemplu, va putea găzdui un al doilea motor spate pentru a dezvolta modele mai puternice cu tracțiune integrală!
  • Platforma a fost, de asemenea, concepută pentru a oferi cea mai bună fiabilitate și durabilitate. În Franța și Japonia au fost efectuate teste preliminarii cumulând peste trei milioane de kilometri pentru a valida toate caracteristicile tehnice ale caroseriei, sistemelor, motorului și bateriei.
  • Până în prezent, peste 300 de brevete au fost depuse pe platforma CMF-EV și pe viitoarea versiune standard a modelului Megane eVision, protejând un set de inovații în motoare, sistem de încărcare, baterie, management termic, arhitectură și acustică. Rezultatul este rodul unei expertize combinate între Groupe Renault și Nissan, cu scopul de a menține supremația tehnologică în fața concurenței.
 • Platforma CMF-EV depășește limitele permițând montarea verticală și orizontală a diferitelor baterii modulare! Pe această platformă pot fi proiectate atât berlinele mici, cât și SUV-urile mai mari și pot fi echipate cu baterii mai puternice! Platforma este, de asemenea, modulară în ceea ce privește lungimea, pentru a regla bateria în funcție de tipul de mașină și de autonomia necesară. CMF-EV poate ajuta la proiectarea de mașini electrice pentru navete zilnice suburbane, precum și pentru călătorii lungi, fără reîncărcare.
  • Autonomia unei mașini electrice depinde de obicei de mărimea vehiculului și de tipul de baterii cu care poate fi echipat, dar încă o dată, această limitare a fost depășită de Megane eVision. Are o baterie ultra-subțire de 60 kWh, ceea ce îl face mai mic, obținând o aerodinamică sporită și un consum redus semnificativ de energie electrică. Încărcătorul său rapid DC (acceptă până la 130 kW) permite, de asemenea, timpi de încărcare mai rapizi.
  • Bateriile dezvoltate pe platforma CMF-EV au o caracteristică excepțională inovatoare prin faptul că sunt „structurale” – fac parte integrantă din structura mașinii și ajută la absorbția energiei de impact în cazul unei coliziuni laterale!
  • Aceste baterii compacte de diferite grosimi pot fi montate în moduri diferite pentru a oferi cele mai bune niveluri de compactare de pe piață, pentru proiectarea vehiculelor mai mici și mai aerodinamice. Consumul electric este astfel redus semnificativ, raza de acțiune este mărită și eficiența energetică îmbunătățită.
 • Proiectat pe o arhitectură dedicată, motorul compact și toate elementele tehnice asociate acestuia, precum și celelalte caracteristici ale mașinii sunt montate în partea din față, în interiorul compartimentului motor. Acest lucru creează spațiu în habitaclu și optimizează confortul. Este un rezultat evident în special în cazul unității de aer condiționat. Prin urmare, tabloul de bord poate fi mai subțire și amplasat mai în spate pentru a crea mai mult spațiu interior.
  • Cu motoarele electrice mai compacte proiectate pe platforma CMF-EV, ambele flancuri față și spate au fost reduse, permițând montarea unor roți mai mari (18 – 20 inci) în cele patru colțuri ale vehiculului. Consolele mai scurte oferă noi posibilități de proiectare și îmbunătățesc mult stilul noilor vehicule electrice ale mărcii Renault.
  • Ampatamentul mare (până la 2.77 m) permis de platforma CMF-EV oferă mai mult spațiu în interiorul vehiculelor în beneficiul pasagerilor. Viitoarele vehicule electrice ale Renault vor putea găzdui o baterie mai mare.
  • Mașinile proiectate pe platforma CMF-EV vor beneficia de o autonomie sporită. Cu noua baterie de 60 kWh modelul de serie al conceptului Megane eVision va putea merge pe distanțe lungi (de exemplu, de la Londra până la Newcastle) în același interval de timp ca și un vehicul termic, cu opriri incluse.
  • Platforma CMF-EV vă va oferi oportunitatea de a vă concentra asupra aspectului „distractiv” al viitorului vehicul electric al Renault. Un centru de greutate mai coborât va îmbunătăți ținuta de drum. Cu un ampatament extins, un raport de direcție mai scurt și o axă spate cu mai multe brațe, șasiul și direcția devin mai flexibile, iar confortul la bord va fi sporit. De asemenea, se va bucura de aceleași inovații ca cele prezentate pe acustica mașinii, eliminând sunetele și vibrațiile nedorite.
  • Motorul lui Megane eVision este unul dintre cele mai puternice din gama Renault. Are o putere de 160 kW (echivalentă cu 217 CP) și un cuplu de 300 Nm, pentru o accelerație de la 0 la 100 km/h în mai puțin de 8.0 secunde.
 • În timp ce accentul a fost pus pe aerodinamica viitoarelor vehicule electrice Renault, capacitatea de încărcare a fost, de asemenea, optimizată. CMF-EV introduce un sistem inovator pentru gestionarea temperaturii bateriei într-un interval mult mai larg de valori. A fost dezvoltat un sistem optimizat de răcire cu apă pentru motor, baterie și habitaclu. Sistemul de recuperare a energiei (ERS) captează căldura motorului și a bateriei pentru a încălzi habitaclul fără a utiliza bateria, asigurându-se că autonomia mașinii nu este afectată de frig. Toată energia disponibilă este astfel maximizată.
 • Ultimul avantaj major al acestei noi platforme este spațiul interior maximizat, cu scaunele din față mai spațioase și mai mult loc pentru picioare în zona din spate. De exemplu, platforma poate găzdui modele cu spațiu dedicat pasagerilor întocmai ca într-o berlină elegantă, dar și modele de dimensiunile unei mașini compacte.
 • Cu un panou de instrumente subțire și elegant și un spațiu de stocare deosebit, inginerii au creat un mediu modular complet nou care combină designul cu utilitatea.
 • Designul compact și dinamic al acestui show-car amintește inițial de o berlină elegantă și aerodinamică, în timp ce aspectul musculos al părții frontale și al capotei, precum și roțile mari sunt un indiciu evident al robusteții mașinii.
 • Show-car-ul Megane eVision este un vehicul care inspiră, un vector de emoții, remarcat în primul rând prin designul original și proporțiile neobișnuite. Acesta sugerează plăcere, modernitate și tehnicitate și stabilește noi standarde în ceea ce privește designul interior. Arată că generația viitoare de vehicule electrice Renault se va elibera de multe constrângeri și va depăși segmentele tradiționale pentru a reinventa ceea ce ar trebui să fie un vehicul din categoria hatchback compact!
 • Cu platforma CMF-EV, viitoarele vehicule electrice ale Renault vor fi mai modulare și mai spațioase, fără a fi nevoie să fie mai mari sau mai lungi. Show-car-ul Megane eVision este un exemplu perfect în acest sens. Cu o lungime de 4.21 metri (cu 15 până la 30 cm mai scurtă decât mașinile tradiționale), pasagerii vor beneficia de cel mai bun spațiu interior și de utilizare, precum și de o conducere mai ușoară în oraș. Pe scurt, Megane eVision este o mașină care sfidează codurile tradiționale ale segmentului.
 • Combinând elemente de stil care amintesc de mașinile de oraș, SUV-uri și chiar coupe, Megane eVision este totuși un hatchback dinamic cu noi dimensiuni și caracteristici îndrăznețe. Este musculos și compact, fapt care îl face extrem de aerodinamic, cu roți mari care sunt mai subțiri decât cele ale altor vehicule de aceeași dimensiune. Noua familie de mașini electrice Renault se va lăuda cu acest aspect nou, care combină caracterul deosebit și eficiența sporită cu mai mult confort pentru pasageri.
 • Designul modelului Megane eVision are noi proporții și se dorește a fi în pas cu modernitatea. Roțile mari, înălțimea semnificativă a caroseriei și aspectul robust sunt toate caracteristici vizuale ale SUV-urilor, în timp ce caracterul său compact, consolele foarte scurte și ampatamentul mare îl fac să arate ca un hatchback de oraș. Fără a uita lumea mașinilor coupe, datorită unui eleron în partea de sus și a difuzorului de aer (aluminu) inclus în bara de protecție.
 • Capota lui Megane eVision, cu două prize de aer, se mândrește cu un gradient unic auriu, pornind de la montantul față al parbrizului, oferind un aer de mișcare ușoară și fluidă. Profilul elegant al cabinei subliniază aspectul aerodinamic al mașinii.
 • La fel ca și conceptul MORPHOZ, show-car-ul Megane eVision are roți mari, aerodinamice, așa cum se vede pe jantele de 20 de inci, sub formă de pale ale unei elice. Partea exterioară a roților este închisă și aliniată caroseriei pentru a spori și mai mult aerodinamica și eficiența mașinii, reducând în același timp perturbațiile. În același scop, roțile și o parte a anvelopelor 245/40 ZR 20 sunt acoperite de garnituri de 21 inci finisate cu valve aerodinamice, în timp ce liniile decorative umbrite amintesc de cele ale grilei inferioare.
 • Megane eVision se mândrește cu o parte frontală sculptată, creând senzația de mărime. Gurile de aerisire sunt amplasate în partea inferioară, în timp ce liniile subțiri ale farurilor sunt unite între ele printr-un afișaj 3D montat direct pe caroserie. În centru, sigla Renault se aprinde pentru a evidenția motorul electric al mașinii.
 • Designul grilelor, prezentat deja în conceptul MORPHOZ, este o caracteristică electrică autentică ce amintește de universul hi-fi. Montate în zona inferioară a părții frontale și pe părțile laterale ale vehiculului, grilele netede sunt în linia caroseriei.
 • Megane eVision prezintă multe detalii precise și sofisticate, dar parcă nicăieri mai mult decât în zona farurilor. Sunt subțiri și echipate cu tehnologie LED Matrix, oferind părții frontale un aspect vibrant. Semnătura luminoasa complet electrică prezentată pe modelul standard face ca mașina să pară mai lată.
 • Prizele de aer laterale din partea inferioară a barei de protecție față creează o perdea de aer reală și contribuie la fluxul aerodinamic în jurul pasajelor roților. Au aceeași culoare aurie ca și capota.
 • Ca si în cazul modelului MORPOZ, priza de încărcare electrică transparentă a lui Megane eVision prezintă sigla Renault, cu o lampă indicatoare aprinsă pentru a arăta nivelul de încărcare.
 • Stopurile formează o bandă continua care rulează pe lățimea mașinii și înconjoară sigla Renault, oferind spatelui vehiculului o prezență mai bine conturată. Ca și în cazul farurilor din față, semnătura luminoasă este alcătuită din bare fine orizontale, dar de culoare roșie, oferind un efect sclipitor care pune în evidență emblema Renault.
 • Elementul grafic „E” de la sfârșitul numelui „Megane” din prima parte a denumirii mașinii este diferit de celelalte litere. Această caracteristică simbolică a motoarelor electrice și a etichetei E-TECH are aceeași culoare aurie îndrăzneață ca și capota și liniile paralele negre, precum cele găsite pe sigla Renault din 1972 proiectată de Victor Vasarely.
 • Show-car-ul Megane eVision este un vehicul în două tonuri: caroseria este într-o nuanță gri satinat numită „Slate Grey Matt”, în timp ce capota este aurie. Amintind de nuanțele metalice care înfrumusețează cele mai noi concepte Renault și anumite dispozitive electronice, aduce o notă vibrantă galbenului tradițional al mărcii. Culoarea se regăsește și pe unele dintre caracteristicile tehnice ale mașinii, cum ar fi prizele de aer de pe bara față, etrierele de frână și pe marcajele anumitor părți ale caroseriei.
 • Suprafața netedă a mașinii este accentuată și mai mult de alegerea mânerelor ușilor în aceeași culoare a caroseriei. Aceste mânere sunt electrice și se deschid automat atunci când șoferul și pasagerii se apropie și apoi dispar în părțile laterale ale mașinii. Acest laitmotiv poate fi găsit și pe prizele de aer laterale aerodinamice și pe spatele sportiv, cu spoilerul pronunțat.
 • Un efect special creat de faruri și elementele iluminate subliniază numeroasele caracteristici electrice pe care le-a moștenit Megane eVision și conferă show-car-ului un aspect vibrant. Un exemplu este trapa de încărcare, care devine mai accesibilă atunci când este aprinsă. Luminile de mers pe timp de zi au fost special concepute pentru a face mașina mai vizibilă, în timp ce sigla iluminată de pe bara față reprezintă tributul adus modernității.
 • Datorită motorului său electric care necesită doar puțină răcire, Megane eVision poate avea o grilă frontală semi-închisă. În ansamblu, sistemul de răcire, caracteristicile tehnice și zonele de iluminat au fost îmbunătățite pe întreaga caroserie pentru a marca apariția unei noi generații de vehicule electrice Renault.
 • Megane eVision nu este doar un concept de privit și de admirat – este o invitație la călătorie. Cu ecosistemul tehnologic LIVINGTECH de la Renault, acesta răspunde nevoilor pasagerilor și le oferă soluții convenabile pentru a se potrivi cu modul în care vor să folosească vehiculul. Mașina este intuitivă și inteligentă și se concentrează pe interacțiunea cu pasagerii.
 • Show-car-ul se dezvăluie în trei etape pe niveluri diferite:
  • 1. În primul rând, dimensiunile generale: conturul mașinii este recunoscut de la distanță, în timp ce secvența de întâmpinare și semnătura luminoasă trezesc curiozitatea.
  • 2. Apoi, noi efecte de lumină apar atunci când vă apropiați de mașină, dând viață conturului vehiculului. Suprafețele și liniile îndrăznețe se conturează clar.
  • 3. Și, în cele din urmă, nivelul de detaliu și caracteristicile sofisticate apar la o inspecție atentă. Acestea anunță originea electrică a vehiculului și atrag încet privirea spre interior.
 • Semnătura luminoasa prezentată pe Megane eVision nu este doar mai clară, mai conturata și unică, ci este și mai adaptabilă. Cu eleganță și precizie, ea imprima linii orizontale și verticale și le activează prin tehnologia LED Matrix. Noua semnătura luminoasă LIVINGLIGHTS, pune în evidență emblema centrală printr-un val sclipitor, care se extinde pe toată lățimea calandrului. Împărțirea acestuia în pixeli amplifică efectul luminos și îl potențează din punct de vedere vizual.
 • Conceptul Megane eVision vine și cu o serie de alte efecte de iluminare, pentru a accentua aspectele specifice  vehiculului. Finisările geamurilor laterale, de obicei negre sau cromate, se aprind pentru a difuza o lumină indirectă de la oglinda aripilor spre spatele mașinii – efect care contribuie la semnătura grafică a mașinii. Panourile de protecție inferioare ale ușilor au un cartuș pe care scrie „E-TECH Electric”, indicând faptul că bateriile sunt montate sub podea.
 • Secvența de întâmpinare iluminată nu se remarcă doar pe caroseria mașinii. Prin ferestre, un efect de iluminare dezvăluie anumite aspecte ale cabinei interioare: marginile superioare ale display-ului LIVINGSCREEN se afișează pentru a-și dezvălui aspectul în forma literei L și numele Megane eVision apare pe ecran. Tehnologia de ultimă generație oferă utilizatorului tot ceea ce și-ar putea dori.
 • Secvențele de întâmpinare luminoase sunt cu atât mai dinamice, cu cât pot fi actualizate de-a lungul vieții vehiculului și personalizate prin tehnologia FOTA (Firmware Over-The-Air). Software-ul integrat este îmbunătățit printr-un sistem de la distanță care actualizează și descarcă un nou conținut, precum și noi caracteristici de personalizare pentru afișajul LIVINGSCREEN, creând noi efecte de secvență de întâmpinare!

Modelul de serie pe baza acestui show-car este promis pentru debut în 2021! Versiunea standard a conceptului Megane eVision va fi primul model Renault proiectat pe arhitectura CMF-EV care va intra pe piață.

Evenimentul de prezentare în reluare:

Poţi afla mai multe din această broşură electronică

Cmentariile sunt închise