Un sfert de secol de când Audi S3 a declarat război hot-hatch-urilor

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Cu un sfert de secol în urmă, în 1999, Audi lansa modelul de mare succes S3 care s-a dovedit un hot-hatch mai nonconformist și care a reușit să se impună pe piața sportivelor compacte premium în Europa.

Audi S3 prototip în timpul testelor

La începutul anilor ’80, Audi reușea să se impună în campionatul mondial de raliuri datorită sistemelor de tracțiune integrală quattro. Revoluția începută atunci de producătorul german a continuat și cu dezvoltarea unor modele de serie. Clienții au înțeles rapid avantajele acestui sistem și l-au apreciat în mare măsură. Brusc, condusul pe zăpadă și pe teren alunecos nu mai era o problemă. A fost momentul în care atât BMW cât și Mercedes-Benz au trebuit să se adapteze rapid. Astfel a apărut primul BMW cu tracțiune integrală din istorie, modelul 325iX în 1985.

Rând pe rând, modele precum Audi 80 sau 100 și, ulterior, V8, au crescut în ochii cumpărătorilor. A urmat perioada S-urilor, precum S2 și S6 care au surprins cu performanțele lor. Dar din păcate prețurile acestora erau destul de ridicate. Audi avea nevoie de un model mai accesibil și, astfel, a apărut primul model S3.

S3, fratele Skodei Octavia

Prima generatie Audi S3 - 1999

În 1996 Audi se lansa pe piața vehiculelor compacte cu un hatchback cu trei uși denumit A3. Acesta era dezvoltat de constructorul german pe baza platformei lui Volkswagen Golf IV. Aceeași platformă tehnică era folosită și de populara Skoda Octavia. Prin urmare, prețul de cost al vehiculului nu era foarte ridicat. Ce-i drept, nici nu avea tehnologia quattro de pe celelalte modele S2 și S6.

Prima generație de S3 a apărut trei ani mai târziu, în 1999. Spre deosebire de S2, S6 și Audi V8, acest model avea motorul amplasat transversal. Prin urmare, constructorul nu a mai putut monta un diferențial central Torsen ci unul bazat pe tehnologia Haldex. Acest sistem presupune nu număr de discuri de ambreiaj controlate de un computer. În funcție de informațiile primite de la senzorii ESP de la fiecare roată, putea transmite mai mult sau mai puțin cuplu spre punți.

Puterea primului S3

Totodată, Audi S3 nu putea primi un motor cu un volum prea mare. Așa că Audi a ales propulsorul de 1.8 litri turbo cu 20 de supape (5 supape pe cilindru) și l-a dezvoltat. Acesta era deja disponibil pe modelul A3, dar producea doar 150 CP. În versiunea S3, în schimb, acesta a primit un spor de 60 CP. Prin urmare, cu cei 210 CP, devenea cel mai puternic hatchback de pe piață. Honda sau Volkswagen Golf abia de ajungeau la 200 CP și aveau și cuplul motor mai mic.

Mulțumită tracțiunii integrale și a cutiei de viteze etajată pentru performanță, prima generație de S3 și-a surprins în mod plăcut clienții. Reușea să atingă prima 100 km/h cu start de pe loc în 6,8 secunde. Atingea o viteză maximă de 238 km/h ceea ce îl împingea în zona vehiculelor sport ale vremii.

Nici nu a apucat acest model să fie bine prezentat pe piață că Audi a decis să introducă o versiune restilizată pentru toată gama A3. Ca urmare, și versiunea S3 a primit un plus de putere. A ajuns astfel la 225 CP, aceeași ca și pe fratele său mai sportiv ca aspect, Audi TT. Performanțele nu s-au îmbunătățit prea mult, dar oricum erau mai bune. Un S3 din 2001 reușea un demaraj 0-100 km/h în 6,6 secunde și o viteză maximă de 243 km/h.

Al doilea S3, mai multe portiere

Constructorul german a înțeles că are deja un model de succes și s-a gândit să extindă gama. Așa se face că a doua generație de S3, care a fost lansată în 2006, a fost disponibil cu trei sau cinci uși, adică două în plus față de cel de dinaintea sa. Astfel, S3 a devenit o variantă posibilă și ca mașină de familie, atâta timp cât membrii săi nu aveau o problemă cu accelerațiile bruște.

A doua generatie Audi S3

Odată cu a doua generație, Audi a renunțat la motorul de 1,8 litri turbo în favoarea unuia cu un volum ceva mai mare, de doi litri. La fel ca și prima generație, acesta era supraalimentat cu o turbină și oferea 265 CP. Câștigul de putere s-a simțit imediat în partea de performanțe. Acesta obținea un demaraj de la 0 la 100 km/h în numai 5,7 secunde și o viteză maximă limitată electronic la 250 km/h. Era un mare câștig și clienților le-a plăcut foarte mult versiunea aceasta.

Odată cu versiunea facelift, introdusă în 2008, Audi a introdus și o cutie de viteze automată pentru S3. Opțiunea aceasta a fost foarte apreciată mai ales de către cei care locuiau în orașe cu trafic aglomerat.

A treia generație de Audi S3, cu 3 în fața puterii

În 2013 Audi a decis să investească mai mult în gama S3. Clienții deja așteptau această versiune încă de când a fost lansată a treia generație de A3 în 2012. Nu au avut foarte mult de așteptat pentru că marca celor patru inele a prezentat-o în 2013. Dar a venit cu o surpriză neașteptată: caroseria sedan cu patru uși. De data aceasta, S3 era oferit spre vânzare cu trei variante de caroserie: hatchback cu trei uși, hatchback cu cinci uși și sedan. Mai mult, începând cu 2014 a apărut și a patra variantă, cea decapotabilă.

Audi S3 decapotabil

Pe lângă faptul că S3 era disponibil în toate variantele de caroserie ca și A3, modelul propunea un motor de 300 CP. Acest plus de putere s-a văzut imediat în performanțele mașinii care reușea un demaraj de la 0 la 100 km/h în numai 5,4 secunde. În plus, pe lângă versiunea cu cutie manuală cu șase trepte, Audi mai propunea și o transmisie automată cu două discuri de ambreiaj cu șapte rapoarte. Aceasta era și mai performantă și obținea un demaraj 0-100 km/h în numai 5.1 secunde. Erau supercaruri care abia se puteau ține după un S3 cu această transmisie. Avantajul tracțiunii integrale devenea evident chiar și în condiții de asfalt uscat.

Al patrulea Audi S3 împinge limitele

Cea de-a patra generație de Audi A3 s-a lansat în luna mai 2020, când lumea era blocată în case din cauza pandemiei. Dar în același an, în luna februarie, s-a prezentat anticipat atât A3 cât și S3. A folosit tot un motor de doi litri turbo care a reușit să treacă granița celor 300 de cai și să ajungă la 310 CP. La această generație Audi nici nu a mai oferit o cutie de viteze manuală. A fost propus doar cu o transmisie automată cu două discuri de ambreiaj cu șapte trepte.

Generația a patra de Audi S3

Modelul S3 din 2020 reușea performanțe demne de orice altă mașină sport de pe piață. Reușea un demaraj 0-100 km/h în 4,8 secunde. În plus, sistemele de siguranță și frânele erau mult îmbunătățite. Așa se face că Audi a trebuit să mențină limitatorul de viteză la 250 km/h, deși în mod clar mașina ar fi putut mult mai mult. Dar odată cu această generație au dispărut două versiuni de caroserie. Audi nu a mai oferit modelul A3 cu trei uși. În plus, vânzările slabe ale variantei decapotabile au făcut constructorul german să renunțe și la aceasta. Dar clienților nici că le-a păsat prea mult. Ambele modele rămase, cea cu cinci uși denumită Sportback cât și sedanul au devenit rapid model foarte căutate.

La aniversarea de 25 de ani

Ca de obicei, însă, Audi a introdus un facelift pentru gama A3 anul acesta. Odată cu versiunea non-S, a revigorat și gama S3 facelift cu actualizări la toate capitolele importante. Din volumul de doi litri al motorului, Audi a obținut cu ajutorul unei turbosuflante o putere maximă de 333 CP. Ca urmare, demarajul de la 0 la 100 km/h a scăzut la valoarea de 4,7 secunde, adică aproape la fel de bine ca un Audi RS3 din 2011 care producea 340 CP.

Desigur, istoria modelului nu se va opri aici, dar nici nu credem că vor mai urma multe variante. Să nu uităm că 2035 se află la doar un deceniu în față. Dar până atunci să ne bucurăm de mașinile noastre cu motoare cu ardere internă, atât turbodiesel cât și cu benzină.

Cmentariile sunt închise