Consilier municipal: “Experimentul INP din acest zile e inutil. Problema este în sensul giratoriu de la PanCom”

Consilierul municipal Victor Chironda critică introducerea unei benzi reversibile pe strada Alecu Russo. Acesta spune că problema nu constă în lărgirea drumului, dar în faptul că sensul giratoriu de la PanCom creează efectul „gâtului de sticlă”, ceea ce formează ambuteiaj, notează UNIMEDIA.

Vezi şi: (video) De ce este necesar de aplicat sistemul de benzi dedicate pentru transportul public din Chișinău?

Potrivit lui Chironda, problema ambuteiajelor în zonă este din cauza unui singur sens giratoriu care nu trebuia să existe, iar acum, în situaţia dată, semafoarele adaptabile sunt sunt o soluţie.

“Când oamenii care nu pricep în planificarea transportului se apucă de lucru, asta arată așa. Pentru că e o axiomă faptul că capacitatea de trafic a unei străzi depinde nu de numărul de benzi ci de capacitatea de trafic a celui mai îngust loc al său.

În cazul dat e vorba de cercul de la PanCom, care e principalul generator de ambuteiaje în acea zonă. El crează efectul de “gât de sticlă” care, indiferent de numărul benzilor care aduc traficul, nu poate permite trecerea unui flux mai mare de transport.

Chiar și autorii proiectului acelui sens giratoriu au recunoscut că el nu avea ce căuta acolo și a fost construit la insistența personală a fostului primar Dorin Chirtoacă, cu încălcarea multor cerințe și norme tehnice.

Orice sens giratoriu are efect până când fluxul de trafic nu atinge capacitatea sa maximă de trafic. Mai departe el generează constant accidente și ambuteiaje. Acolo unde fluxurile de automobile sunt mari și flotante, doar semafoarele adaptabile pot asigura un trafic eficient.

Acum, în loc să fie reinstalată o intersecție semaforizată cu regim adaptabil, oamenii inventează pseudosoluții. Chiar aş propune să facem măsurări de trafic și să vedem cât de multe minute vor economisi șoferii în urma acestei măsuri”.

Amintim că de astăzi şi timp de câteva zile INP desfăşoară un experiment prin instalarea temporară a unei benzi reversibile pe majoritatea lungimii străzii Alecu Russo, în vederea determinării dacă soluţia are ca efect defluidizarea traficului sau nu.

Vezi şi: Pro sau contra? 35 de acţiuni şi soluţii care ar duce la fluidizarea traficului şi dispariţia ambuteiajelor din Chişinău

Cmentariile sunt închise