Continuă scumpirea carburanților în Republica Moldova, ANRE invocând un motiv implementat recent și imediat

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Ieri, 17 ianuarie 2024, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al ANRE a aprobat modificarea Hotărârii nr. 779 din 22.12.2023, care stabilea marja comercială specifică la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard pentru semestrul I al anului 2024, în mărime de 3.07 lei/litru.

Temei pentru modificarea Hotărârii ANRE a constituit aprobarea, la data de 27.12.2023, a Hotărârii Guvernului nr. 1064/27.12.2023 privind aprobarea Programului de implementare a schemei de obligaţii în domeniul eficienţei energetice pentru perioada 2024-2026, care prevede mărimea contribuțiilor ce urmează a fi achitate de către importatorii de produse petroliere și care constituie în anul 2024 o plată fixă de: 0.10 lei/litru la benzină, 0.11 lei/litru la motorină și 0.07 lei/litru la gazul lichefiat.

Contribuțiile respective se includ în preţul de comercializare a produselor petroliere și urmează a fi transferate de către importatori pe conturile trezoreriale deținute de instituția publică de suport „Centrul Național pentru Energie Durabilă” în scopul realizării obiectivului strategic de creştere a eficienţei energetice a Republicii Moldova.

Astfel, marja comercială specifică la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard pentru semestrul I al anului 2024 a fost ajustată corespunzător mărimilor contribuțiilor fixe stabilite în Program și va fi diferită, în funcție de tipul de carburant: de 3.17 lei/litru la benzină și de 3.18 lei/litru la motorină. Proiectul hotărârii comportă un caracter urgent, cu efecte imediate pentru securitatea aprovizionării cu energie.

Amintim că marja comercială specifică este una dintre taxele care formează prețurile produselor petroliere principale de tip standard.

Amintim cititorilor că prețurile carburanților se modifică zilnic, în afară de zilele de odihnă și cele de sărbătoare. Aici pe blog publicăm articole despre tarife doar dacă sunt anunțate reduceri sau scumpiri cu cel puțin 10 bani. Modificările de preț cu cel mult 10 bani le anunțăm doar pe canalul de Telegram.

De asemenea, amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară, deci se pot găsi carburanţi la preţuri mai reduse decât cele plafon! Acum platforma există şi sub formă de aplicaţie mobilă!

Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanții fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.

Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:

Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova

Explicaţie: De ce este utilizată media Platts pentru ultimele 14 zile în stabilirea preţurilor la carburanţi

Cmentariile sunt închise