Criminaliștii olandezi au reușit să spargă calculatorul de bord al maşinilor Tesla. Ce s-a descoperit

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Mașinile electrice Tesla stochează mult mai multe informații despre condus decât se presupunea anterior. Acest lucru este precizat într-un studiu realizat în toamna lui 2021 de către laboratorul criminalistic al guvernului olandez. Experții au reușit să descifreze informațiile din unitatea de stocare a mașinii care este închisă pentru simplii curioşi, notează Reuters.

Se știa anterior că Tesla stochează date despre accidente, dar Institutul Național de Criminalistică al Olandei (NFI) a declarat că a găsit mult mai multe informații decât furnizează de regulă producătorul la cererea unor autorități.

Programatorii au reușit să descifreze sistemul electronic şi s-a constatat că o “cutie neagră” înregistrează viteza, poziția pedalelor de accelerație și de frână, unghiul de rotație al volanului și așa mai departe. În funcție de cât de mult este operată mașina, aceste date pot fi stocate timp de aproximativ un an sau chiar mai mult.

Motivul decriptării a fost investigarea unui accident în care a fost implicată o Tesla. Pe electromobil fusese activat sistemul de conducere autonom înainte ca o mașină premergătoare să frâneze brusc. Detectând pericolul unei coliziuni, autovehiculul cu baterie l-a anunțat pe șofer să preia controlul în propriile mâini, dar acesta nu a mai avut timp suficient pentru a opri.

Ancheta a arătat că șoferul a răspuns avertismentului privind dezactivarea pilotului automat pentru timpul așteptat. În același timp, coliziunea s-a produs din cauza faptului că Tesla era prea aproape de celălalt vehicul, adică nu a respectat o distanță de siguranță.

Tesla criptează datele de conducere pentru a-și proteja tehnologia de a fi copiată de alți producători, precum și pentru a păstra confidențialitatea proprietarilor. Șoferii și autoritățile competente, în caz de accident, pot solicita înregistrarea “cutiei negre” și a imaginilor de pe camerele video. Dar problema este că Tesla oferă un set clar limitat de informații solicitate pentru o anumită perioadă.

În acest caz, există posibilitatea ca informațiile de la alți senzori sau pentru o altă perioadă de timp să ajute la investigarea incidentului. Şi aici iese la iveală o piedică: din moment ce Tesla nu vorbește deschis despre structura bazei sale de date, organismele de stat nici măcar nu știu ce informații și pentru ce perioadă pot solicita. Ancheta NFI a scos la lumină anume acest mister.

Institutul a spus că a reușit să descifreze informații de la toate modelele Tesla moderne: S, Y, X și 3. Rezultatele au fost împărtășite în cadrul conferinței Asociației Europene pentru Cercetarea Accidentelor, fapt care va permite agențiilor din alte țări să formeze mai clar cereri de date atunci când studiază circumstanțele unui accident cu implicarea produselor mărcii americane.

Apropo, dacă încă nu aţi ştiut, Tesla are acces de la distanță la date care sunt încărcate periodic din toate mașinile lansate și acestea sunt utilizate de companie pentru îmbunătățirea produselor sau pentru remedierea defecțiunilor. Printre acestea se numără şi date despre circumstanțele producerii unui accident.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/