in ,

Curiozitatea zilei: De ce este nevoie de semafor pe una dintre cele mai înguste străzi din lume

La ce bun ar fi de instalat un semafor pe una dintre cele mai înguste “străzi” din lume? Pentru cei care se întreabă asta există un răspuns simplu: pentru ca pietonii să poată trece liber fără ca să se înghesuie. Da, este într-atât de îngustă.

Neobişnuita “stradă” cu pricina se află în oraşul Praga şi se numește Vinarna Čertovka, iar lățimea sa este, în medie, de doar 50 de centimetri!

Desigur, se poate considera că a fost făcută special cu eforturile băştinaşilor în scopuri turistice, însă nu e chiar aşa. La urma urmei, de fapt, nu este o stradă în toată regula, ci o uliţă, un pasaj între case, cu scări, care măsoară doar câţiva zeci de metri lungime.

O singură persoană poate să se strecoare prin pasajul subțire, care taie două case dintr-unul din cartierele cele mai istorice ale orașului. Nu există absolut niciun loc pentru doi pietoni care se apropie din capetele opuse pentru a trece unul de altul, ceea ce a dus la câteva situații strâmte.

După cum își amintesc angajaţii celui mai apropiat restaurant “Čertovka”, odată s-a întâmplat ca un turist german obez să se blocheze şi a fost nevoie de ceva timp pentru a elibera trecerea.

Pentru a remedia acest lucru, cineva a instalat un semafor la ambele capete ale străzii (şi poate este singura de felul ei semaforizată). Prin apăsarea unui buton, un pieton poate avertiza pe oricine așteaptă la celălalt capăt că intenționează să treacă. Cu toate acestea, dacă vizitaţi oraşul şi ajungeţi cumva în zonă, fiți atenți pentru că nu toţi turiştii se întâmplă să folosească semaforul, așa că există șanse mari de generare a unui blocaj dacă nu se face calea întoarsă.

Pentru cei care sunt un pic claustrofobi, micuța stradă este ușor de evitat. Este doar o mică cură de urbanism și, din fericire, nu este principala modalitate de a ajunge la restaurantul cu terasă ascuns la final.

Strada îngustă este situată în Malá Strana, cel mai vechi cartier al orașului. Se află la aproximativ cinci minute de mers pe jos de la stația de metrou Malostranská. Pe unele hărți este notată ca “nejužší pražská ulička”.

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Iti place articolul?