Daimler AG şi Nokia au decis să pună capăt “războiului” pentru brevete

Concernul Daimler și compania finlandeză Nokia au convenit reciproc să pună capăt litigiilor privind brevetele pentru tehnologiile wireless utilizate în mașinile germane, scrie Bloomberg. Acordul a pus capăt, de asemenea, apelului Daimler adresat Comisiei Europene.

Detalii de ordin juridic a înțelegerii nu au fost dezvăluite (cunoscându-se doar că germanii sunt deja de acord să plătească), dar CEO-ul Nokia Technologies, Jenni Lukander, consideră că aceasta este o piatră de hotar extrem de importantă pentru dezvoltarea tehnologiilor multimedia și a serviciilor auto conectate.

Litigiile dintre cele două companii europene s-au desfășurat din 2019. Nokia, care primește anual 1.7 miliarde de dolari din venituri din licențieri, a intentat un proces împotriva Daimler AG, acuzându-l de utilizarea ilegală a brevetelor.

În august 2020, o instanță din orașul Mannheim (Germania) a decis că gigantul auto a încălcat într-adevăr drepturile de autor ale Nokia. Daimler AG a refuzat să plătească companiei finlandeze pentru a-i putea folosi tehnologia brevetată în mașini. Partea germană a dorit ca brevetele să fie achiziționate de furnizorii săi. Nokia a câștigat două procese în Germania, dar cazul a ajuns la Curtea Europeană de Justiție.

Nokia deține un număr mare de brevete în domeniul echipamentelor de telecomunicații, al navigației și al tehnologiilor conexe. Potrivit unei hotărâri judecătorești de anul trecut, Daimler AG trebuie să cumpere licențe de operare de la aceasta pentru a utiliza tehnologia 4G în vehiculele sale.

Compania finlandeză folosește un model de licențiere în care, în calitate de titular al brevetului, primește o taxă pentru fiecare mașină produsă cu tehnologia sa, în loc de o licență generală pentru componentele fabricate cu o plată unică. Potrivit Reuters, pentru fiecare mașină produsă în baza contractelor de licență se alege cu puţin peste doi dolari SUA.

Nokia se judecă des nu doar cu companiile auto. De exemplu, în aprilie curent, a încheiat un acord cu Lenovo din China, prin care cel mai mare producător de calculatoare din lume se angajează să-i plătească pentru tehnologia din sfera echipamentelor de telecomunicații. Iar mai devreme, în martie, a fost semnat un acord cu Samsung, prin care compania sud-coreeană a fost de acord să plătească redevențe pentru tehnologiile legate de standardele de înregistrare video.

În prezent, o dispută similară între Nokia și producătorul de piese auto Continental nu s-a încheiat încă. Gigantul finlandez se află în grupul de brevete cu alte câteva companii cu același profil. Aceștia taxează producătorii auto pentru folosirea tehnologiilor wireless în mașinile lor la o rată fixă ​​de 15 dolari per vehicul.

Vezi şi: A doua lovitură pentru Daimler AG! Sharp poate obţine interzicerea vânzărilor de Mercedes-uri în Germania

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/