De râs și de plâns! După ce a taxat mai scump hibridele, Guvernul cere bani de la europeni pentru a lupta cu poluarea atmosferică

Republica Moldova s-a angajat să atingă până în 2030 ținta de reducere cu 67% a emisiilor de gaze cu efect de seră, considerate cauza principală pentru formarea aşa-zisei încălziri globale. Un angajament în acest sens a fost formulat de ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, la conferința ONU privind schimbările climatice, desfăşurată în această săptămână şi care ar urma să se încheie astăzi la Madrid.

Vezi tot discursul original AICI.

FOTO: unimedia.info

În alocuțiunea sa, oficialul moldovean a adăugat că Republica Moldova ar dori să beneficieze de “programele internaționale de finanțare pentru atenuarea schimbărilor climatice și acțiunilor de adaptare”, ceea ce denotă faptul că proaspătul Guvern tehnocrat este în căutare stringentă de bani pentru a face posibilă reducerea de emisii.

Problema este că în același timp, Guvernul din care face parte și domnul Ion Perju nu prea dă dovadă că își dorește cu adevărat reducerea emisiilor!

Ştim bine că în ţara noastră maşinile electrice sunt vămuite gratis, iar cei care aleg hibride beneficiază de o reducere de 50%. Mai nou, o “soluţie” în vederea reducerii emisiilor, care este pe cale să se aprobe oficial, este că mașinile pur hibride nu vor mai beneficia de reducerea de -50% și vor fi vămuite cu -25% de la taxa obișnuită, pe când automobilele cu tehnologie mild hybrid nu mai sunt văzute ca mașini eficiente și se vor vămui în baza prețului standard. Apropo, această lege a început să fie aplicată deja şi din câte se pare într-un mod ilegal.

Acelaşi oficial a mai declarat că “Republica Moldova s-a inclus activ în procesul global privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”. Luând în considerare că ţara noastră nu are o industrie dezvoltată masiv cu zeci de uzine şi fabrici care să scoată zilnic fum pe coşuri, poate cea mai semnificativă cantitate de emisii este generată mai degrabă de cele peste un milion de maşini deja înregistrate, marea majoritate corespunzând unui standard mai mic decât EURO 5 şi EURO 6.

Cum se vor reduce deci emisiile de gaze cu efect de seră dacă prin aceeaşi lege privind modificarea taxei de vămuire a maşinilor hibride se facilitează importul altor vehicule – cu motoare diesel – care sunt mai poluante decât primele? Mai sunt şi alte întrebări fără răspunsuri, precum: când autorităţile vor lupta cu automobilele, autocarele și camioanele care emit fum negru de cad și copacii pe jos, când vor investi în crearea unei reţele naţionale de staţii de încărcare pentru maşinile electrice (pentru a crea o infrastructură care îi va motiva mai mult pe oameni să opteze pentru electromobile), când vor fi acordate subvenţii din partea statului pentru cei care aleg maşini electrice sau hibride, etc?

Până când nu vom avea răspunsuri clare şi soluţii eficiente, declaraţii precum cele ale ministrului Agriculturii pot fi considerate contradictorii. Nu ne rămâne decât să sperăm că lucrurile vor începe să se schimbe înainte de a fi prea târziu şi real vom fi văzuţi ca o ţară-exemplu care combate poluarea.

Vezi şi:

https://autoblog.md/constantin-mihalachi-unde-este-logica-dragi-guvernanti-de-ce-va-luati-de-hibride-cand-toata-lumea-le-promoveaza/

https://autoblog.md/ue-ar-putea-restrange-obiectivele-privind-emisiile-de-co2-prin-noul-pact-ecologic-european/

Mesaj pentru producătorii auto germani: „Nu exportați mașinile diesel vechi în Europa de Est”

Cmentariile sunt închise