(doc) Hotărâre de Guvern! Din 2023, în Moldova se spune adio ecusoanelor de inspecție tehnică periodică

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

(update 28.12.2022, ora 14:00) Proiectul de hotărâre a fost susținut de Guvern şi, astfel, ecusonul va fi digitalizat, urmând să ia forma unui cod de bare, care va fi aplicat în raportul de inspecție tehnică periodică! Natalia Gavriliţa a declarat că se vor economisi circa 6.5 milioane de lei în urma măsurii.

Atenţie! Proiectul în cauză NU exclude obligația de a supune anual vehiculul inspecției tehnice pentru a putea circula pe drumurile publice, iar pentru nerespectarea acestei obligații, în conformitate cu prevederile Codului Contravențional, poate fi interzisă exploatarea acestuia prin retragerea plăcilor cu numărul de înmatriculare!


(articol iniţial 27.12.2022) Pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern care va avea loc mâine, 28 decembrie, a apărut un proiect de hotărâre semnat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, care prevede modificarea legislaţiei în vigoare pentru a exclude ecusoanele de inspecție tehnică periodică, acele abțibilduri rotunde care se lipesc pe plăcuţele de înmatriculare sau parbrize.

Prin modificările operate se exclude necesitatea aplicării ecusonului, iar lipsa acestuia nu va catalogată ca încălcare a Regulamentului Circulației Rutiere!

Conform notei proiectului, datorită faptului că autoritățile responsabile de control în trafic au acces la informațiile privind valabilitatea inspecției tehnice a vehiculelor rutiere prin platforma de interoperabilitate „MConnect”, unde sunt disponibile datele stocate în Sistemul informațional ,,AUTOTEST”, achiziționarea serviciilor de confecționare a ecusoanelor și ulterioara aplicare a acestora pe plăcuțele de înmatriculare este considerată deja inutilă.

În acest context, pentru simplificarea procesului de documentare a vehiculelor care au fost supuse inspecției tehnice, luând în considerare variația numărului de unități de transport aflate în circulație, precum și faptul că pentru confecționarea ecusoanelor urmează a fi contractate servicii externe de personalizare, se propune excluderea ecusonului și substituirea acestuia cu un cod de bare de format 1D, generat automat de sistemul informațional şi imprimat pe raport (foaia care se dădea până acum cu abţibildul).

Până în prezent, pentru confecționarea ecusoanelor, Agenția Națională Transport Auto este obligată să achiziționeze serviciile de producere și personalizare a acestora. Însă pentru că numărul unităților de transport este variabil, iar în dependență de tipul numărului de înmatriculare sunt necesare diferite tipuri de ecusoane, cantitatea necesară variază anual și nu poate fi prognozată cu exactitate, fiind înregistrate în unele momente chiar şi situaţii de criză/lipsă, despre care am comunicat de câteva ori, dacă vă aduceţi aminte. Unde mai pui că se mai pot deteriora după o spălătorie.

De exemplu, doar în perioada anilor 2019-2020, de către ANTA s-au casat și nimicit 77.000 de ecusoane în valoare de 314.924,66 lei. Excluderea ecusonului va reduce cu cel puțin 10 lei costul pentru fiecare unitate de transport supusă inspecției tehnice, precum și va exclude necesitatea de a veni periodic la sediul Agenției pentru ridicarea rapoartelor de inspecție tehnică și ecusoanelor.

Luând în considerare că inspecția tehnică este un proces cu caracter anual, pentru o implementare eficientă a proiectului acesta urmează a fi aplicat din 1 ianuarie 2023. Revenim cu un update în caz că nu se va adopta.🙂

Află mai multe:

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/