(doc) Moldova: Autoturismele scoase din uz şi componentele lor vor fi colectate, sortate și reciclate în baza unui regulament

0

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Componentele autoturismelor scoase din uz vor fi colectate, sortate și reciclate, astfel încât mediul ambiant să fie cât mai puțin afectat. Documentul aprobat de Guvern în această dimineaţă, la inițiativa Ministerului Mediului, creează cadrul juridic favorabil pentru reutilizarea metalelor, valorificarea componentelor mașinilor vechi și stimularea economiei circulare.

Activitățile de tratare, valorificare și reciclare a vehiculelor scoase din uz vor avea loc în câteva etape, iar costurile vor fi suportate de producători și importatori:

  • începând cu 1 ianuarie 2025, agenții economici trebuie să asigure reutilizarea și valorificarea în proporție de 85% din masa medie pentru toate vehiculele scoase din uz;
  • începând cu data de 1 ianuarie 2028, agenții economici trebuie să asigure reutilizarea și valorificarea în proporție de 95%.

Conform datelor Agenţiei de Mediu, colectate în perioada anilor 2004-2018, numărul de autovehicule din RM a crescut de la 396.305 unităţi la 872.172, ceea ce înseamnă o creştere de 2.2 ori în raport cu anul 2004.

Începând cu anul 2014, se observă o creştere continuă a ponderii de autovehicule cu o vârstă mai mare de 10 ani. Astfel, dacă în 2014, din totalul de autoturisme 68.5% avea o vechime de peste 10 ani, atunci în 2018 cota lor a crescut până la 79.7%.

Vehiculele second-hand aduse din străinătate, în mod evident, se uzează într-un timp mult mai scurt în comparație cu cele noi. De aici rezultă generarea unui flux mare de deşeuri în Republica Moldova de acest tip, se menționează în nota informativă a hotărârii de Guvern.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata