(doc) Proiectul „Moldova drumuri IV” a fost avizat pozitiv de Guvern. Care îi este bugetul şi ce drumuri se vor repara

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Executivul a dat aviz pozitiv Proiectului de lege privind ratificarea Contractului de finanțare dintre Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiții pentru realizarea Proiectului „Moldova drumuri IV”. Scopul acestuia este contractarea unui împrumut în valoare totală de 150 milioane de euro, ceea ce reprezintă o cofinanţare a Proiectului în cuantum de 50%. A doua parte a sumei va fi negociată cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Contractul de finanţare presupune şi o alocare în formă de grant a 10 milioane de euro din sursele „Emerging Advisory and Technical Assistance Facility for Eastern Partnership Investment in Connectivity (EPIC)”.

FOTO: midr.gov.md

În prima secțiune a Proiectului „Moldova drumuri IV” este prevăzută lansarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și extindere a următoarelor sectoare de drumuri:

  • Drumul M5 Frontiera cu Ucraina – Criva – Bălți – Chișinău – Tiraspol – frontiera cu Ucraina, pe sectorul Criva – Bălți, cu o lungime de 133 km (reabilitare), cost estimativ 129 mil. euro;
  • Drumul M2, centura orașului Chișinău, pe sectoarele 2 și 3, cu o lungime de 17.35 km (extindere la 4 benzi de circulație și intersecții denivelate), cost estimativ 52 mil. euro;
  • Drumul M3 Chișinău – Comrat – Giurgiulești – frontieră cu România, sectorul de ocolire a orașului Cimișlia, km 0+000 – km 7+200 (construcție nouă) cost estimativ 9 mil. euro.

Pentru sectoarele de drumuri nominalizate au fost elaborate studii de fezabilitate și documentația de proiect, astfel procedurile de achiziționare a lucrărilor vor fi lansate imediat după aprobarea finanțării acestora.

Concomitent, pentru dezvoltarea și continuarea Programelor cu finanțare externă proiectul prevede elaborarea studiilor de fezabilitate și documentației de proiect pentru următoarele sectoare de drumuri:

  • Drumul M5, sector Bălţi – Rădeni (km 133+000 – km 189+000);
  • Construcția sectorului lipsă între drumul național R1 și M5 (completarea rețelei de drumuri naționale incluse în rețeaua Trans Europeană de Transport);
  • Drumul M5, sector Rădeni – Chișinău (km 189+000 – km 258+000);
  • Drumul M5, sector Budești – frontieră cu Ucraina (lungimea 85 km);
  • Drumul M2, sector Chișinău – Budești (sectorul 4 al drumului de centură al or. Chișinău);
  • Drumul M2, ocolire orașului Chișinău sectoarele 5 și 6 (sectoare lipsă cu o lungime de aproximativ 50 km);
  • Construcția Autostrăzii Ungheni – Chișinău – Odesa;
  • Drumul M1, sector Leușeni – Chișinău (km 0+000 – km 85+000);
  • Drumul M1, sector Chișinău – Dubăsari (km 105+000 – km 154+000).

Proiectul „Moldova drumuri IV” este o continuare a proiectelor anterioare, în cadrul cărora au fost reabilitate şi construite circa 500 km de drumuri naţionale. Negocierile asupra Acordului de finanțare au avut loc la data de 30 noiembrie, anul 2021.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/