Ecranele tactile din maşini, recunoscute ca fiind o cauză a creșterii numărului de decese pe drumuri

Din ce în ce mai mult, în tot mai multe mașini, producătorii obişnuiesc să înlocuiască panourile cu comutatoare fizice din cabină cu unele tactile multifuncționale, acestea fiind realizate fie sub forma unor suprafeţe cu feedback haptic, fie sub forma unor monitoare.

Între timp, experții au tras deja în această privinţă, de mult timp, un semnal de alarmă: ecranele tactile sunt periculoase pentru că îi obligă pe șoferi să fie mai distrași de la drum. Aceste constatări au fost confirmate acum de Ministerul Transporturilor din Marea Britanie, care a recunoscut că acestea se fac vinovate de decese înregistrate, dar și de rănile grave primite într-un accident.

Ministerul britanic este alarmat de faptul că numărul victimelor nu s-a schimbat din 2010, în ciuda unei îmbunătățiri semnificative a siguranței vehiculelor. În prezent cinci persoane îşi pierd viaţa, iar alte 68 sunt rănite grav pe drumurile din Marea Britanie, în medie, în fiecare zi.

În același timp, situația generală din țară este foarte pozitivă: Marea Britanie este a doua ţară de pe continent cu cea mai mare siguranță rutieră, mai puține decese la un milion de locuitori fiind înregistrate doar în Suedia.

Dar, totodată, autoritățile concluzionează că dezvoltarea sistemelor de infotainment și a telefoanelor mobile, care distrag atenția șoferilor de la conducere, nivelează numeroasele eforturi de reducere a mortalității pe drumuri.

“Vehiculele au devenit mai sigure datorită mai multor sisteme de alertă a conducătorilor auto, care îi avertizează cu privire la problemele de întreținere, dar şi creșterii numărului sistemelor de automatizare și asistență orientate spre șofer. În același timp, progresele în domeniul sistemelor de infotainment auto și al tehnologiilor de telefonie mobilă sporesc potențialele surse de distragere a atenției pentru șoferi”, se arată într-un raport al Ministerului Transporturilor.

Daily Mail notează că în 2017 a intrat în vigoare o legislaţie nouă care a înăsprit responsabilitatea pentru utilizarea gadgeturilor la volan, însă totodată redacţia recunoaște că legile nu sunt aplicate în mod corespunzător din cauza scăderii accentuate a numărului de polițiști rutieri.

Conform legislației actuale din Regatul Unit, un șofer poate fi amendat cu 200 de lire sterline pentru că a folosit un telefon mobil în timp ce conduce. Dar, în același timp, nimic nu-l limitează să folosească ecranele tactile din maşini.

Vezi şi:

https://autoblog.md/studiu-cu-cat-este-mai-scumpa-masina-cu-atat-mai-rar-soferul-cedeaza-trecerea-pietonilor/

https://autoblog.md/studiu-iata-cate-ore-de-condus-zilnic-pot-duce-soferii-la-o-degradare-mentala/

Cmentariile sunt închise