(foto) 20 de ani de Cayenne: Cum Hemmingen a devenit casa SUV-ului Porsche

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Continuăm cu al treilea capitol al istoriei lui Porsche Cayenne, model care a împlinit 20 de ani de la apariţie. Dar cum şi unde a apărut în formatul de producţie? Odată, un orășel a dat naștere unui automobil mare – și de ceva vreme nimeni nu a observat nimic!

Spre deosebire de toate celelalte modele Porsche, Cayenne nu a fost dezvoltat în Weissach, ci în principal în Hemmingen. Cu o populație de doar 8.000 de locuitori, acest mic orăşel se află la jumătatea distanței dintre Centrul de Dezvoltare Weissach, care a fost înființat în 1971, și sediul central din Zuffenhausen.

Hemmingen găzduia o facilitate de 3.800 de metri pătrați, care găzduia o fostă fabrică de asamblare de computere. În 1997 acolo s-a mutat o nouă echipă motivată, formată din 260 de ingineri de la Porsche și 40 de la Volkswagen, cu care colabora. 

Din start nu exista niciun semn al companiei care să indice cine lucra acolo și erau puține vehicule Porsche în parcare: șeful liniei de produse de atunci, Klaus-Gerhard Wolpert, îi instruise pe ingineri să conducă SUV-urile concurenților pentru a obține un simț al sarcinii ce urmează. Cei care conduceau un Porsche îl puteau parca într-un garaj închis de alături – ascuns de privirile indiscrete, împreună cu prototipurile proiectului, care purta numele de cod Colorado.

Ferestre în oglindă și controale stricte la intrare

Clădirea cu trei etaje era pe cât de bine asigurată, pe atât de nedescris: ferestrele birourilor erau oglindite și întregul teren înconjurat de un gard. Agenții de securitate atenți înregistrau fiecare vizitator, care apoi a trebuia să fie întâmpinat de contactul lor Porsche, şi nimeni nu avea voie sa exploreze mini fabrica nesupravegheat. La urma urmei, a fost locul a două inovații revoluționare care au fost dezvoltate în cea mai strictă confidențialitate în același timp: primul SUV de la Porsche și un nou sistem de lucru cunoscut sub numele de principiul liniei de produse.

Linia de produse coordonează o familie de vehicule pe întregul său ciclu de viață – de la concept, dezvoltare, producție, vânzări și suport de producție până la sfârșitul producției. Calitatea definitorie a conceptului este că fiecare linie de produse funcționează ca o companie separată în cadrul unei companii-mamă și fiecare raportează direct Președintelui Directoratului (Consiliului de Administraţie). 

„Linia de produse Cayenne a fost condusă ca o companie în sine. Am avut întreg bugetul și responsabilitatea și singurul meu șef la acel moment era Wendelin Wiedeking”, a declarat Wolpert.

Această clădire din Hemmingen a fost o platformă de dezvoltare top-secretă la sfârșitul anilor 1990 şi abia după o vreme a devenit oficial un oficiu al Porsche

Atât extrem de eficient, cât și flexibil în același timp, sistemul a fost rapid emulat în altă parte: în urma testului său de succes condus de echipa Cayenne din Hemmingen, principiul liniei de produse a fost introdus și pentru modelele de mașini sport Carrera și Boxster în mai 1999.

Atelierele au fost amenajate la parterul sălilor clădirii. Pragmatismul era la ordinea zilei, după cum își amintește fostul șef de atelier Karlheinz Bolz: „Pentru a așeza lucrurile între stâlpi și platforme, am făcut maşini din hârtie și le mutam înainte și înapoi în jurul planului până când am găsit o soluție viabilă.” 

La cele două etaje superioare, directorul liniei de produse Wolpert a înființat birouri în plan deschis: „Acolo aveam ceea ce am numit piețele (marketplaces). Nu le-am permis oamenilor mei să folosească propriile imprimante; a existat un singur dispozitiv configurat pentru toată lumea din piața respectivă. Acest lucru însemna că toţi colegii se întâlneau automat în mod regulat. A promovat un mediu de lucru bun, dus-întors.” 

Şi spații de lucru mobile erau deja existente pe atunci în Hemmingen, pentru a oferi condiții ideale de lucru colegilor trimiși temporar acolo de la Volkswagen.

Spirit de echipă puternic în fața celor îndoielnici

Locația exclusivă din Hemmingen a permis echipei să creeze o legătură și mai strânsă decât ar fi fost posibilă în fabrica din Weissach, care era deja destul de mare la acea vreme, spune Wolpert. Acest lucru a întărit echipa Cayenne împotriva scepticilor din propriile rânduri ale companiei, adaugă el. 

În primele zile, nu doar mulți dintre cluburile Porsche și fanii 911 au avut rezerve în legătură cu proiectul SUV-ului, ci și mulți oameni din cadrul companiei. La fiecare nivel – de la muncitori din linia de asamblare şi până la șefi de departamente – au existat angajați care au avut o viziune critică asupra deciziei strategice a companiei, își amintește Wolpert.

Dar în timp, atitudinile au început să se schimbe. Cayenne a devenit un succes inovator și este acum o parte indispensabilă a familiei de modele Porsche. Avantajele modului autonom de lucru la platforma din Hemmingen au luat rădăcini de mult în întreaga companie. 

„Pe atunci eram cu mult înaintea timpului nostru. Toate startup-urile din prezent cu ierarhiile lor plate și spațiile mari de proiecte – am avut asta încă din 1998”, spune Oliver Laqua, care s-a alăturat echipei în calitate de tânăr inginer de concepte în 1998 și astăzi servește drept vehicle project manager pentru Cayenne.

Astăzi, locația din Hemmingen este din nou locul unui proiect revoluționar pentru Porsche. Aproximativ 700 de angajați ai liniei de produse Macan dezvoltă în prezent primul SUV electric al producătorului de mașini sport anume acolo. Echipa Cayenne s-a mutat la Centrul de Dezvoltare Weissach în 2021.

Vezi şi:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/