(foto) Acest BMW M1, în specificaţie Procar, costă o avere şi la ai săi 40 de ani

Încă un automobil interesant, pentru care se va încerca găsirea unui nou proprietar, în cadrul licitaţiei online organizată de Silverstone Auctions în zilele de 13-14 noiembrie, este acest BMW M1 care a împlinit iată 40 de ani de la naştere.

Şi nu este un M1 obişnuit, ci unul mai special, în primul rând pentru că are un kit Procar original din uzină, comandat de la BMW Motorsport după achiziţia sa, pentru a-l face să se asemene cu versiunea de curse!

BMW M1 este o maşină destul de rară (doar 453 de unități au fost produse, 53 dintre care pentru motorsport şi alte 400 stradale, toate cu volan pe stânga) și încă costă o avere pe piața celor second hand. Exemplarele bine conservate şi cu un parcurs mic pot ajunge să coste chiar şi peste un milion de euro.

Cea din imagini, care are un parcurs de puţin peste 90.000 de km, poate nu arată ideal, însă specială o face nu doar bodykit-ul menţionat, ci şi renumele fostului proprietar. În februarie 1980 a fost achiziționată de către Franz Reuther, cunoscut mai bine ca Frank Farian, celebrul muzician și producător german, care a stat la baza formării trupelor de mare succes precum Boney M., Milli Vanilli, Eruption, La Bouche, No Mercy, etc.

Încă o deosebire faţă de un M1 obişnuit este prezenţa la bord a unui sistem audio modificat, inclusiv cu boxe suplimentare. Sunetul redat de casetofonul Becker Mexico poate fi reglat manual printr-un equalizer de la Clarion.

Ce ţine de bodykitul său şi titulatura Procar, amintim că aşa s-a numit o serie de curse care aveau loc de regulă înaintea Marilor Premii de Formula 1, pe aceleaşi circuite, între anii 1979-1980 și în care participau piloţi F1. De mașinile stoc, cele de curse se deosebeau vizual printr-o bară de protecţie faţă cu un profil coborât mai aproape de pământ, extensii de arcuri la roţi şi o aripă spate. Toate acestea, împreună cu un set de roţi mai late, cu jante de 17 inci, au fost montate pe exemplarul lui Frank Farian.

Sub capotă nu s-a intervenit. A rămas unitatea de propulsie din fabrică, un legendar motor natural aspirat, cu şase cilindri în linie şi volum de 3.5 litri, care produce 277 CP şi 330 Nm de cuplu. Cutia de viteze este una mecanică ZF, în cinci trepte, care este instalată pe puntea din spate alături de un diferenţial blocabil. Combinaţia permite atingerea unei viteze maxime de 260 km/h.

Frank Farian a avut în posesie acest M1 timp de 10 ani. Ulterior a ajuns în mâinile altui german, în 2008 în proprietatea unui belgian, iar acesta a vândut-o mai apoi unui dealer german, în starea în care era altă dată în garajul muzicianului.

Se va încerca vânzarea automobilului cu o sumă cuprinsă între 385.000 şi 435.000 de lire sterline.

Vezi şi:

https://autoblog.md/video-vezi-cum-arata-un-vw-golf-din-1980-care-nici-1200-de-km-nu-a-parcurs-in-curand-va-fi-vandut-prin-licitatie/

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/