(foto) Acum 60 de ani a debutat unul dintre cele mai recunoscute automobile din istorie – Aston Martin DB5

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Cea mai iconică mașină din lume, Aston Martin DB5, a împlinit 60 de ani! Septembrie marchează exact 60 de ani de când Aston Martin a dezvăluit noul său model, care a devenit ulterior o icoană a culturii britanice, a designului și a inovației, stabilind ferm Aston Martin ca una dintre cele mai dorite mărci de lux din Marea Britanie.

Șase decenii mai târziu, DB5 continuă să fie una dintre cele mai recunoscute mașini din lume. Cu ocazia acestui moment important, modelul a fost fotografiat împreună cu succesorul său – noul DB12 – pentru a sărbători această aniversare de referință.

Era anul 1963. Aston Martin se bucura de popularitate și modelul DB4 se vindea bine de când a fost dezvăluit ca o mașină complet nouă pentru marcă în 1958. Cu toate acestea, cu o concurență puternică din partea producătorilor de mașini sport de lux atât din țară, cât și din afara ei, era nevoie de ceva nou pentru a menține marca în top.

Aston Martin DB5 și-a făcut debutul oficial la Salonul Auto de la Frankfurt din septembrie 1963 și a prezentat mai multe modificări la capitolele design, tehnică și echipare față de predecesorul său – cel mai notabil aspect fiind cel al motorului major actualizat care furniza și mai multă putere – ceea ce a justificat folosirea unui nume complet nou pentru lumea automobilelor de la acea vreme, dar care este acum sinonim cu stilul și dorința supremă.

Coupeul şi ulterior varianta decapotabilă au fost produse la fabrica și sediul Aston Martin din Newport Pagnell, Buckinghamshire, timp de puțin peste doi ani, dar, în acea perioadă, au reușit să-și construiască o reputație și o faimă care, astăzi, le plasează printre cele mai dorite mașini din toate timpurile.

Un proprietar fictiv, în special, ne vine în minte fără a exista vreo îndoială că decizia producătorilor de film de la EON Productions de a-l pune pe cel mai cunoscut agent secret al lumii la volanul noului DB5 într-o serie de filme pe parcursul a mai mult de jumătate de secol a cimentat locul său în Hall of Fame al automobilelor. Dar 007 este departe de a fi singura celebritate văzută la volanul acestui Aston Martin acum iconic.

Anii ’60 au fost pe cale să ia avânt, iar mulțimile se aglomerau pentru a arunca o privire asupra noului DB5 la Frankfurt și, în doar câțiva ani, mulți dintre cei mai faimoși actori, staruri pop și celebrități ai vremii se considerau norocoși că fac parte din rândurile exclusive ale posesorilor de Aston Martin.

Printre cunoscuții proprietari ai lui DB5 din anii ’60 se numără Sir Paul McCartney și George Harrison de la The Beatles, precum și Mick Jagger de la Rolling Stones. Marele comediant Peter Sellers a achiziționat, de asemenea, acest model, în timp ce o pleiadă de nume notabile din anii următori – de la Robert Plant și Jay Kay la Elle McPherson și Ralph Lauren – au asigurat că versiunile nu au rămas prea mult timp departe de reflectoare.

De fapt, atracția celebrului DB5 a dovedit a fi o trambulină pentru succes și a ajutat la transformarea Aston Martin de la producător de mașini sport britanic de nișă într-un superstar global al industriei auto. Acest lucru este poate chiar mai remarcabil atunci când este comparat cu numărul de mașini produse.

În total, au fost fabricate doar 887 de exemplare coupe, 123 de modele decapotabile și 12 shooting brake-uri personalizate. Chiar și în standardele acelei perioade, aceste numere erau mici, mai ales că producția totală de mașini din Marea Britanie depășea 1.8 milioane în 1963.

DB5 prezentat în Germania avea un nou motor de 4.0 litri (3.995 cm3), o versiune revizuită în mare măsură a motorului twin-cam cu șase cilindri în linie şi de 3.7 litri volum care propulsa DB4. Noul motor dezvolta în versiunea standard ceea ce era, pe atunci, o putere cu adevărat impresionantă – 286 CP şi 390 Nm.

Această putere binevenită făcea parte dintr-o serie de modificări tehnice și de echipare detaliate, cum ar fi debutul geamurilor electrice și disponibilitatea opțională a aerului condiționat, care fuseseră elaborat meticulos pentru a satisface cerințele din ce în ce mai sofisticate ale clienților.

Performanța, o trăsătură caracteristică Aston Martin chiar și acum 60 de ani, era pe măsura stilului său elegant, fiind produsul carosierului italian Carrozzeria Touring Superleggera, iar cu viteza maximă care poate depăşi 150 mph (240 km/h), în broșura Aston Martin de la acea vreme să afirmase că „DB5 este cea mai rapidă mașină GT cu patru locuri din lume.”

Cmentariile sunt închise