(foto) Atentatul de lângă Kiev: Consilierul prezidențial laudă atât şoferul-erou, cât şi maşina care i-a salvat viaţa

Primul asistent al președintelui Ucrainei, Serhiy Shefir, a povestit detalii despre ce i s-a întâmplat astăzi dimineaţă şi cum a fost la un pas să nu mai apară în faţa presei în cadrul unui briefing, cel puţin. Potrivit acestuia, asupra maşinii în care se deplasa a fost deschis brusc focul.

“Nu înțeleg motivele. Noi mergeam și au apărut brusc împușcături. L-au rănit pe șofer, dar el a fost bravo şi nu s-a oprit. Am accelerat. A fost înfricoșător. Am sunat imediat la poliție și ministrului de Interne.

Mi se pare că a fost rănit grav. A suferit foarte mult… Acesta este un act eroic. În primul moment a încercat să se oprească din cauza șocului, dar cred că dacă ne-am fi oprit, atunci nu mai discutam acum. Dar m-am aplecat,i-am spus “demarează” și am plecat.

Cred că el ne-a salvat cu adevărat viața!”

Shefir s-a bucurat că în momentul atacului mașina fără niciun fel de blindaj nu a “dezamăgit” și, în ciuda unei roţi sparte s-a putut părăsi locaţia în cauză. La rândul său, ministrul Afacerilor Interne Denis Monastyrsky a remarcat că scopul împușcăturilor, printre altele, a fost oprirea mașinii.

“Înțelegem că dacă automobilul s-ar fi oprit după 50-100 de metri, consecințele ar fi fost fără îndoială tragice. Faptul că șoferul a părăsit zona a fost un lucru care i-a salvat viața”, a adăugat el.

În același timp, după ce a scăpat de atacatorii care dintr-un anumit motiv nu l-a urmărit, Shefir a ieşit din automobil şi a oprit prima ambulanță pe care a văzut-o pe drum, iar medicii l-au internat pe șoferul rănit, care a fost deja operat şi se află în afara oricărui pericol. 

Şi instituțiile de aplicare a legii au reacţionat rapid. Înainte de a fi dus la spital, şoferul le-a arătat anchetatorilor locul de unde au fost trase focurile de armă pentru o orientare şi o desfășurare mai rapidă a acţiunilor.

La momentul de faţă încă nu se ştie cine sunt şi câte persoane au fost implicate în atentat, însă s-a tras, preliminar vorbind, dintr-o armă automată cu gloanţe de calibru 7.62 mm. Cel puţin 17 găuri au fost depistate pe caroseria maşinii luate la ochi!

Serhiy Shefir conduce de cele mai multe ori singur. Cu bărbatul rănit cooperează în vederea acordării serviciilor de şofer personal de aproximativ 8-10 ani și acesta nu este un funcționar de stat. În plus, asistentul prezidențial a spus că nu a observat să fi fost urmărit anterior sau astăzi dimineaţa.

Concluzia generală a presei, analiştilor şi a altor experţi este că acest atentat a fost mai degrabă un mesaj pentru președintele Ucrainei de a nu pune cuiva cu influenţă beţe în roate, decât un conflict cu un consilier care nu are nicio putere de decizie în stat. Despre acest lucru a dat de înțeles şi însuşi şeful statului vecin, într-o reacţie pe pagina sa de Facebook.

“Imediat după ce am ținut un discurs la Adunarea Generală a ONU revin la Kiev. Nu știu cine deocamdată stă în spatele acestui atac. Fie că sunt forțe din interior, fie din exterior, nu le consider puternice. Să transmiți “salutări” prin împușcături din pădure în direcția prietenului meu este o slăbiciune, dar răspunsul va fi pe măsură”.

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/