Decizie fără precedent. Ce s-au apucat să facă dezvoltatorii de maşini cu autopilot

Din martie, pe fondul pandemiei globale, multe companii care dezvoltă maşini auto pilotate şi-au suspendat programul de teste prin oraşele din SUA pentru a reduce riscul de răspândire a noului tip de coronavirus. În schimb, mașinile au început să fie antrenate în simulări ale lumii reale, scrie Venture Beat.

Printre companiile care au trecut la teste în mediul virtual se numără: Uber, Cruise, Aurora, Argo AI, Lyft și Waymo. După cum menţionează Venture Beat, toţi aceşti jucători pentru prima dată se confruntă cu necesitatea de a continua învăţarea de algoritmi fără capacitatea de a elibera mașini pe străzi în următoarele luni sau pe o perioadă mai îndelungată.

De obicei, sistemele înalt tehnologizate ale acestor automobile se bazează pe cantităţi impunătoare de date provenite de la senzorii instalați în jurul perimetrului mașinii, precum LIDARe, camere, radare, receptor GPS și multe altele. Pe baza acestor informații, algoritmii sunt instruiți să conducă maşina fără un şofer în spatele volanului, să prezică mişcările din trafic și să facă față mai bine situațiilor non-standard.

Cu toate acestea, după suspendarea testelor, startup-urile nu mai pot obține date noi despre lumea reală. Prin urmare, fiecare companie a decis să se concentreze pe simulări în felul său.

Între timp, cei de la Waymo au lansat a cincea generaţie a complexului lor de sisteme de pilotare automată pe Jaguar I-PACE, iar mai nou, în contextul situaţiei create, a declarat reporterilor că sistemele lor “călătoresc” pe o distanţă de 20 de milioane de mile pe zi într-un simulator numit Carcraft. Această distanță este echivalentă cu 100 de ani de teste organizate în lumea reală, pe drumuri reale! Până în aprilie 2020, mașinile companiei au parcurs 15 miliarde de mile în mod autonom.

Waymo a mai menționat că, cu ajutorul Carcraft, poate simula pentru autoturisme situaţii de accident individuale. În plus, senzorii mașinilor primesc date realiste despre mediul virtual.

Iar sistemele companiei Cruise călătoresc aproximativ 200.000 de ore pe zi în interiorul simulărilor. În ceea ce privește nivelul de sarcină, este aproximativ ca în cazul în care 30.000 de companii virtuale folosesc un mediu 3D bazat pe Unreal Engine, pe care angajații obișnuiesc să-l numească “Matrix.” Acesta permite inginerilor să adauge orice situație, precum și să sintetizeze date pentru senzorii mașinii.

Instrumente similare sunt utilizate şi de Aurora, Uber și Lyft. Fiecare companie a crescut numărul de simulări de la suspendarea testelor în lumea reală. Cu toate acestea, cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon s-au îndoit că simulările virtuale ar putea înlocui testele pe drumuri reale. Principala cauză a problemelor este considerată a fi mecanismele de randare imperfecte, care reprezintă lumea într-o formă mai simplificată decât este în mod real.

Din acest motiv, chiar și companii precum Wayve, care testează mașinile exclusiv în simulare, se bazează pe feedback-ul de la șoferii reali atunci când configurează algoritmi. În plus, testarea în simulări este mult mai costisitoare decât cea din realitate din cauza nevoii de hardware special și cloud computing.

Chiar şi cei de la Yandex au declarat pentru Venture Beat că testarea pe drumuri reale este critică, deși simulările pot ajuta la crearea de mașini autonome. Potrivit companiei, crearea de instrumente de simulare suficient de precise poate necesita atât de multe resurse, cât s-ar utiliza pentru tehnologiile automobilelor cu autopilot în general.

Iar unul dintre directorii Lyft, Johnny Dyer, a explicat că testarea din lumea reală într-adevăr nu poate fi înlocuită de simulări. Dar, în opinia sa, pandemia a ajutat companiile din domeniu: acestea îşi vor îmbunătăți testele virtuale și investiţiile vor fi compensate pe deplin când va avea loc întoarcerea pe drumuri.

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!

Vezi şi:

https://autoblog.md/conflict-care-escaladeaza-tesla-sustine-ca-xpeng-foloseste-codul-sursa-al-tehnologiei-autopilot/

(video) Test Drive: Tesla Model X P90D

https://autoblog.md/video-autopilotul-perfect-un-fost-angajat-uber-a-mers-dintr-un-capat-il-altul-al-americii-fara-sa-atinga-volanul-unui-prius/

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/