(foto) Bugatti i-a dedicat un articol celui de-al cincilea prototip Chiron. Din 2013 este pe drumuri

O suprafață mată cu benzi adezive, zgârieturi și julituri minore sunt martorii unei vieți dure. Acest Bugatti Chiron nu a fost niciodată cruțat și povestea i se spune acum.

Timp de mai bine de opt ani de zile anume acest vehicul a servit ca echipament de lucru, un instrument folosit pentru dezvoltarea modelului Chiron până la maturitate de producție. Și a servit acestui scop pe mai multe continente și într-o varietate de zone climatice.

4-005, așa cum este numit intern, este primul Chiron care a fost condus pe teritoriul SUA, a efectuat derapaje pe zăpadă în Scandinavia, a finalizat tururi pe inelul de mare viteză din Nardò, a trecut prin testele de mare căldură din Africa de Sud. Mașina hipersport servește departamentul de dezvoltare a sistemelor electrice și electronice drept laborator de testare pe roți și în niciun caz nu este scutit până la capăt.

VEZI NEAPĂRAT: (video) “Dacă este comparabil, nu mai este un Bugatti”. Iată cum se face un Chiron de la A la Z

De regulă, inginerii de testare tind să dezvolte un prototip pentru o sarcină specifică, apoi își testează sistemele până la un scurt timp după începerea producției, după care vehiculul este casat și eliminat. Dar nu s-a întâmplat la fel cu „Patru cinci”. Cifra patru reprezintă că este un prototip, iar cifra cinci spune că este al cincilea dintr-un total de opt, fiecare construit manual și cu multe piese personalizate.

Începând din 2013, toate software-urile pentru Chiron sunt dezvoltate și testate pe 4-005. Aceasta implică aproximativ 30 de unități de control ale vehiculului supuse unei proceduri specifice de testare în urma unei modificări, mai întâi pe stand și ulterior în vehicul. Când se fac modificări, inginerii monitorizează și starea și, prin urmare, calitatea.

Rüdiger Warda dezvoltă vehicule Bugatti de aproape 20 de ani și este responsabil pentru sistemul de infotainment și audio al lui Chiron: „În cazul modelului 4-005, am efectuat toate testele și am fost pe drum cu el multe săptămâni, iar acest lucru ne-a adus împreună. Prototipul ne-a modelat munca și cu prototipul am modelat Chiron-ul”. Pe lângă Warda, alți 13 ingineri, informaticieni și fizicieni lucrează cu vehiculul și îl îngrijesc ca și cum ar fi al lor – chiar dacă este „doar” un instrument de lucru.

Fiecare dezvoltator se ocupă de o anumită componentă, dar este, de asemenea, familiarizat cu proprietățile sistemului în ansamblu. În cazul modelului 4-005, departamentul a instalat „iluminatul de bun venit”, în care semnalizatoarele de direcție, farurile și stopurile se aprind într-o ordine specifică. Întâmpinarea pasagerilor cu inscripția „Chiron” proiectată, atunci când deschid ușile, a fost de asemenea dezvoltat pentru prima dată pentru prototip.

În primele zile înainte de lansarea lui Chiron pe piață în 2016, a fost protejat de privirile excesiv de curioase și de paparazzi cu o prelată. Echipa călătorise prin SUA și jumătate din Europa monitorizând și reglând fin sistemele. Valea Morții, Marele Canion, Granada sau Großglockner – hărțile și sistemul de navigație trebuie să funcționeze impecabil în fiecare țară, la fel ca recepția prin satelit, antenă, radio și telefon a prototipului. Experții monitorizează modul în care se comportă datele telemetrice atunci când mașina circulă prin diferite rețele de comunicații sau fără o rețea. 

În timpul testelor de căldură din deșert, aceștia urmăresc fluxurile de răcire, capacitatea de reacție și zgomotele sistemului de aer condiționat. „Există multe zone care pot fi simulate, dar reglarea finală se face pe drum pe parcursul mai multor săptămâni”, explică Rüdiger Warda.

4-005 suferă, de asemenea, toate actualizările înainte de a intra în producția de serie. Acestea includ noi funcții ale sistemului de navigație și apeluri de conferință, precum și navigarea prin meniul HMI bazată pe o specificație strictă de proiectare – un interior minimalist fără afișaje mari ar trebui să furnizeze toate informațiile, toate acestea putând fi controlate de pe volan.

Pentru prezentarea hărții pe un monitor din spatele volanului a fost selectat un fundal negru cu simboluri albastre și font alb. Când Speed Key este activat, sistemul de infotainment se închide complet pentru că șoferul nu are nevoie de distrageri atunci când conduce cu 400 km/h și trebuie să se poată concentra pe deplin.

Vezi și: (foto) Ştiai asta? Sistemul de climatizare din maşinile Bugatti este capabil să răcorească un apartament cu trei camere

Mark Schröder este omul care a dezvoltat interfața om-mașină (HMI) pentru Chiron încă din 2011, care include și meniul de navigare. Pentru a obține un design atemporal, redus și elegant, Bugatti a optat pentru un vitezometru central cu afișaje de înaltă rezoluție de 6 inci alături. Cele patru elemente de comandă rotunde din consola centrală pentru aer condiționat au un al doilea nivel de afișare.

În plus, în funcție de configurația țării, sistemul de infotainment poate include 30 de submeniuri în șase meniuri principale. Pe lângă funcție, Bugatti acordă atenție punctelor de acționare plăcute și interpretării precise a puterii. Butoanele, comutatoarele și comenzile au, de asemenea, o senzație de înaltă calitate. Toate comenzile sunt acum echilibrate și necesită exact același cuplu atunci când sunt reglate ca și cele de pe volan.

Când Mark Schröder a avut dificultăți în citirea scrisului din meniul de navigație în timpul unui test-drive în Arizona, SUA, a venit imediat cu o soluție – precum afișajul electronic pe hârtie al unui cititor de cărți electronice, fundalul ecranului de pe bordul lui Chiron se schimbă acum de la negru la alb, iar scrisul de la alb la negru, atunci când procesat un semnal de la un senzor de soare special. Chiar și fontul, dimensiunea fontului și dispunerea meniurilor sau a elementelor suplimentare sunt revizuite din nou și din nou în timpul test-drive-urilor.

Iar reglarea completă a sunetului a fost, de asemenea, efectuată pentru prima dată în 4-005. Experții Hi-Fi petrec zile întregi experimentând diferite sunete și piese muzicale pentru a obține un sunet perfect, optând în cele din urmă pentru patru tweetere cu membrană diamantată de 1 karat, două boxe mid-range bas și două subwoofere. Ele acordă o mare importanță nu numai sunetului muzicii, ci și redării apelurilor telefonice – bazate pe diverse materiale interioare.

Chiar dacă este un echipament de lucru, fiecare unitate din Chiron este specială. „În ciuda faptului că a fost o imensă ispravă, am condus până la zece ore la un moment dat – și am ieșit din mașină simțindu-ne în formă, seara”, a povestit Norbert Uffmann, care este responsabil pentru telemetrie și conectivitate la Bugatti.

Toți membrii echipei au amintiri pozitive despre numeroasele momente minunate cu vehiculul, precum și reacțiile altor utilizatori ai drumurilor – indiferent dacă au fost șoferi de mașini, bicicliști sau pietoni, Chiron declanșează bucurie și emoție. Chiar și polițiștii americani severi s-au interesat de mașină, au pus întrebări și au pozat cu ea.

Inginerii actualizează hardware-ul și software-ul de mai multe ori și păstrează prototipul la un vârf al tehnologiei în orice moment. Aceasta implică, de asemenea, verificarea calității și funcționalității componentelor care altfel nu sunt atinse în timpul vieții unei mașini, cum ar fi conectorii și unitățile de control.

Rezultatul – chiar și după opt ani și un parcurs de peste 74.000 de kilometri, în special în condiții dificile, electronica vehiculului este în continuare esențial fără uzură. Prototipul 4-005 intră acum în faza de retragere bine câștigată după toată munca grea. Ce se va întâmpla cu el nu se anunță, însă cel mai probabil va fi păstrat în depozitul sau muzeul companiei.

Vezi și: (video) Un moldovean a surprins într-o benzinărie două dintre cele mai scumpe mașini Bugatti de pe planetă

Cmentariile sunt închise