(foto) Chevrolet Performance a pregătit un “motor la cutie” cu volum de 10.4 litri

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Divizia americană Chevrolet Performance a pregătit cel mai voluminos și mai puternic “motor la cutie” (crate engine), care se adresează în mare parte atelierelor de tuning şi producătorilor de maşini pentru drag racing.

Unitatea numită ZZ632/1000 DELUXE este un răspuns pentru cei de la Mopar (o divizie a concernului Stellantis) şi propulsorul lor Hellephant care a fost făcut în aproximativ 100 de unităţi.

Motorul este unul de tip natural aspirat, face parte din familia clasică Big Block V8 și este unificat cu unitatea ZZ572 deja produsă, care este instalată din fabrică pe impunătorul Chevrolet COPO Camaro. Au același bloc din fontă, însă noul motor are un diametru crescut al cilindrilor şi prin urmare un volum mărit de la 9.4 la tocmai 10.4 litri!

Printre altele: are injecție distribuită de combustibil prin opt injectoare portuare, arbore cotit din oțel forjat, pistoane din aluminiu și un raport de compresie 12:1. Dar mândria principală a dezvoltatorilor sunt canalele de admisie și evacuare de lungime egală pentru toți cilindrii (pe cel de 9.4 litri acestea diferă). Soluţia contribuie la obținerea unei performanțe uniforme și a aceluiași randament de la toți cei opt cilindri.

Pe benzină americană cu cifră octanică 93 (cunoscută în regiunea noastră drept 98), motorul de 10.4 litri dezvoltă 1.018 CP la 6.600 rpm (maxim se poate roti cu 7.000 rpm) și 1.188 Nm de cuplu la 5.600 rpm! Ce cantitate de emisii generează nu mai contează, dacă tot nu va fi folosit pe maşini stradale. În schimb ce contează mai mult este că în cadrul testelor pe stand a putut rezista la peste 200 de porniri simulate, ca în drag racing.

Prețul oficial al agregatului nu a fost încă anunțat (deşi pe gmperformancemotor.com se oferă deja pentru 99.999 de dolari), însă donatorul său de 9.4 litri costă 16.000 de dolari. Startul vânzărilor este programat pentru începutul anului 2022, însă înainte de aceasta va fi expus în cadrul SEMA 2021 din Las Vegas (2-5 noiembrie).

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/